Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
traczu

Odesłanie zegarka poza UE

Rekomendowane odpowiedzi

W styczniu zakupiłem na ebay na licytacji Taga, zegarek przyszedł, vat i cło opłacone przez agencje DHL. Niestety po bliższym przyjrzeniu się zegarkowi po 3 miesiącach przez kolegę z którym się wymieniłem na inny zegarek okazało się iż zegarek jest niestety podróbką. 

Napisałem o tym do sprzedającego, zgodził się na to żebym go odesłał.

Teraz pytanie, co zadeklarować i jak opisać przesyłkę,  żeby oryginalny sprzedający nie musiał płacić podatku i cła? Czy istnieje możliwość  odzyskania zapłaconego przeze mnie podatku VAT?

Będę wdzięczny za pomoc i porady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy nie byłoby najlepiej się skontaktować z DHLem i pogadać z jakimś konsultantem w tej sprawie - ja jak coś wysyłam z powrotem np. do Szwajcarii (tyle, że pierwotnie przyjechało na zasadzie wypożyczenia) to DHL zawsze innych papierów, deklaracji i oświadczeń wymaga, by mnie reprezentować przed celnym :D

Podejrzewam, że na bank musisz zadeklarować jako "return", dołączyć oryginalny dowód zakupu sprzed trzech miesięcy i wypisać jakąś deklarację/oświadczenie, że to zwrot - tyle że nie możesz napisać, że to podróbka, bo natychmiast skonfiskują.

ng6mnrm.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Małżeństwo i zegarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie wiem czy nie byłoby najlepiej się skontaktować z DHLem i pogadać z jakimś konsultantem w tej sprawie - ja jak coś wysyłam z powrotem np. do Szwajcarii (tyle, że pierwotnie przyjechało na zasadzie wypożyczenia) to DHL zawsze innych papierów, deklaracji i oświadczeń wymaga, by mnie reprezentować przed celnym

Podejrzewam, że na bank musisz zadeklarować jako "return", dołączyć oryginalny dowód zakupu sprzed trzech miesięcy i wypisać jakąś deklarację/oświadczenie, że to zwrot - tyle że nie możesz napisać, że to podróbka, bo natychmiast skonfiskują.
Dzięki, spróbuję się z nimi skontaktować. Chociaż jak patrzyłem to najtańsza wysylka do Japonii jest za 850zł a np taki FedEx trochę ponad 200zł. Zobaczę co mi powiedzą, zadzwonię też do FedEx i zapytam czy na podstawie dokumentów DHL można skorzystać z ich usług. Z tym że podróbka oczywiście nie będę się afiszował.

Cieszę się że sprzedawca stanął na wysokości zadania i poprosił o odesłanie, więc chciałbym to załatwić polubownie. W razie czego mam też jeszcze w zanadrzu PayPala i próbę odzyskania pieniędzy przez ten kanał.
Super, dziękuję bardzo. Przeczytam wszystkie wątki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi