Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
superthulee

Bransoleta: Vostok Europe vs Balticus

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Chcę kupić jeden z poniższych zegarków, w zależności od dnia raz mi się podoba jeden, a raz drugi. Pytanie - który byście doradzili/odradzili z tych dwóch?

Balticus BLT-BALSDCHBA

https://zegarownia.pl/zegarek-meski-balticus-gwiezdny-pyl-42-mm-kwarc-chrono-limited-edition-balsdchba?gclid=CjwKCAjw__ihBhADEiwAXEazJkOFeo1uWwERqAcKMO9-CGZqcEJHj8XGc2s08WX2olH3laO-NsVvUxoCDUAQAvD_BwE

Vostok Europe 6S21-565A598B

https://www.zegarek.net/zegarki-vostok-europe/zegarek-6s21-565a598b?gclid=CjwKCAjw__ihBhADEiwAXEazJhnV2_HRhRmWIZuxacO7To8O9q07_GCbbOl9OjrZ1x4eNpgFwcmQLhoCZ1oQAvD_BwE

Pzdr,

Paweł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie lepiej przymierzyć ?

Balticus koperta 42mm

ten drugi 44mm

Z gustami się nie dyskutuje ale pod względem wyglądu łączy je jedynie chrono. 
Dwa kompletnie różne zegarki.

Jak dla mnie szukałbym innego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, superthulee napisał(-a):

Cześć,

Chcę kupić jeden z poniższych zegarków, w zależności od dnia raz mi się podoba jeden, a raz drugi. Pytanie - który byście doradzili/odradzili z tych dwóch?

Balticus BLT-BALSDCHBA

https://zegarownia.pl/zegarek-meski-balticus-gwiezdny-pyl-42-mm-kwarc-chrono-limited-edition-balsdchba?gclid=CjwKCAjw__ihBhADEiwAXEazJkOFeo1uWwERqAcKMO9-CGZqcEJHj8XGc2s08WX2olH3laO-NsVvUxoCDUAQAvD_BwE

https://www.zegarek.net/zegarki-vostok-europe/zegarek-6s21-565a598b?gclid=CjwKCAjw__ihBhADEiwAXEazJhnV2_HRhRmWIZuxacO7To8O9q07_GCbbOl9OjrZ1x4eNpgFwcmQLhoCZ1oQAvD_BwE

Pzdr,

Paweł

Zegarki to oczywiście nie jest tylko mechanizm, ale jak widzę takie wynalazki za 2 tys. złotych i więcej na mechanizmach za "stówkę", to nóż mi się w portfelu otwiera. Jak już nie będziemy brać uwagę chińskich zegarków a wierz mi oferta bijących cenowo i jakościowo jest bardzo szeroka, to lepszej jakości znajdziesz Citizeny na solarze (bateria słoneczna) i synchronizacją radiową albo Seiko. 

Jak masz 2k zł do wydania, to kup sobie np. takiego Citizena. 

https://www.chrono24.pl/citizen/cb5004-59w-promaster-sky-eco-drive-herren-funkuhr-chronograph-solar--id26973884.htm 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Paulus57 napisał(-a):

Zegarki to oczywiście nie jest tylko mechanizm, ale jak widzę takie wynalazki za 2 tys. złotych i więcej na mechanizmach za "stówkę", to nóż mi się w portfelu otwiera. Jak już nie będziemy brać uwagę chińskich zegarków a wierz mi oferta bijących cenowo i jakościowo jest bardzo szeroka, to lepszej jakości znajdziesz Citizeny na solarze (bateria słoneczna) i synchronizacją radiową albo Seiko. 

https://www.chrono24.pl/citizen/cb5004-59w-promaster-sky-eco-drive-herren-funkuhr-chronograph-solar--id26973884.htm 

Witam

Wspomniałeś o chińskich mechanizmach

Z lektury różnych tematów wiem że lubisz chińskie zegarki i znasz się na nich

Czy kojarzysz jakiegoś dobrego, trwałego chińczyka na manualu w dobrej cenie ?

Najlepiej jakby miał stop sekundę

Datownik nie konieczny 

Pozdrawiam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Paulus57 napisał(-a):

W tym citizenie brakuje syreny policyjnej i migających lampek w rytm biegu...

Bez przesady w Balticusie dostajemy kozacko wykonany zegarek z fajną tarczą w standardzie wykonania zegarków za 10k+. Naprawdę trudno przyczepić się do jakości i cena jest bardzo adekwatna do tego co dostajemy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, Ejdzej napisał(-a):

W tym citizenie brakuje syreny policyjnej i migających lampek w rytm biegu...

Bez przesady w Balticusie dostajemy kozacko wykonany zegarek z fajną tarczą w standardzie wykonania zegarków za 10k+. Naprawdę trudno przyczepić się do jakości i cena jest bardzo adekwatna do tego co dostajemy. 

No i mechanizm "najwyższej klasy". :) Za 100 złotych. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I co w związku z tym? 

Możesz kupić też ten zegarek z Valjouxem 7750 i wtedy nie kosztuje 2,5k. Czego nie rozumiesz? 

Czego brakuje temu zegarkowi jako klasyczne chrono, w dobrych pieniądzach na bateryjkę? Ta Miyota jest tania, ale sprawdzona. Moim zdaniem to świetne rozwiązanie dla kogoś kto szuka dobrej jakości zegarka i nie jara go tykanie werka zegarka, ani typy szlifu na mostkach mechanizmu. Porostu dobry zegarek. 

Ja absolutnie wybieram inne zegarki, tylko mechaniczne, ale w tych pieniądzach to bardzo rozsądna propozycja. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
30 minut temu, Ejdzej napisał(-a):

Na 10k+ za kwarcowe chrono na bransolecie, to nawet zdziercy z Tag-Heuer się nie cenią 😂 więc ten standard wykonania za 10k+ to bym sobie odpuścił.

Oba zegarki są dość drogie, jak na kwarce, i microbrandowy Balticus z ceną prawie 2.7k to już sporo. Rozumiem, że zegarek może się podobać, że tarcza jest ciekawa, że koperta jest wykonana starannie i że nawet pomimo pusherów od chrono udało się zapewnić WR100. Bransoleta i zapięcie też wyglądają porządnie. Jak ktoś lubi design a'la Genta, to ten zegarek na pewno będzie się wpisywał w jego gust.

Ale nie gorzej pod tym względem wygląda Tissot PR200 czy któraś z Certin (poza stylistyką Genty). I to z mechanizmem Precidrive, jednak lepszym od Miyoty w Balticusie. I z WR200 w Tissocie.

Oczywiście pozostaje sprawą gustu, co się komu podoba, ale jednak nie powiedziałbym, że Balticus to jakaś super okazja w tej cenie 😉

obraz.thumb.png.eef7876ba742f586a5d4667149acadad.png

obraz.thumb.png.f0aee72b781f8de3cd34f5368dd2802a.png

obraz.thumb.png.e03b11abd58763e6464dc3fe272a79dd.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Na 10k+ za kwarcowe chrono na bransolecie, to nawet zdziercy z Tag-Heuer się nie cenią 😂 więc ten standard wykonania za 10k+ to bym sobie odpuścił.

Oba zegarki są dość drogie, jak na kwarce, i microbrandowy Balticus z ceną prawie 2.7k to już sporo. Rozumiem, że zegarek może się podobać, że tarcza jest ciekawa, że koperta jest wykonana starannie i że nawet pomimo pusherów od chrono udało się zapewnić WR100. Bransoleta i zapięcie też wyglądają porządnie. Jak ktoś lubi design a'la Genta, to ten zegarek na pewno będzie się wpisywał w jego gust.

Ale nie gorzej pod tym względem wygląda Tissot PR200 czy któraś z Certin (poza stylistyką Genty). I to z mechanizmem Precidrive, jednak lepszym od Miyoty w Balticusie. I z WR200 w Tissocie.

Oczywiście pozostaje sprawą gustu, co się komu podoba, ale jednak nie powiedziałbym, że Balticus to jakaś super okazja w tej cenie 😉

obraz.thumb.png.eef7876ba742f586a5d4667149acadad.png

obraz.thumb.png.f0aee72b781f8de3cd34f5368dd2802a.png

obraz.thumb.png.e03b11abd58763e6464dc3fe272a79dd.png

Podejrzewam, że nawet Twoja bardziej obszerna argumentacja będzie głosem wołającego na puszczy. ;) 

Godzinę temu, Ejdzej napisał(-a):

I co w związku z tym? 

Możesz kupić też ten zegarek z Valjouxem 7750 i wtedy nie kosztuje 2,5k. Czego nie rozumiesz? 

Czego brakuje temu zegarkowi jako klasyczne chrono, w dobrych pieniądzach na bateryjkę? Ta Miyota jest tania, ale sprawdzona. Moim zdaniem to świetne rozwiązanie dla kogoś kto szuka dobrej jakości zegarka i nie jara go tykanie werka zegarka, ani typy szlifu na mostkach mechanizmu. Porostu dobry zegarek. 

Ja absolutnie wybieram inne zegarki, tylko mechaniczne, ale w tych pieniądzach to bardzo rozsądna propozycja. 

Mam nieodłączne wrażenie, że Ty rozumiesz wszystko, w przeciwieństwie na przykład do mnie. ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 19.04.2023 o 00:52, superthulee napisał(-a):

Cześć,

Balticus BLT-BALSDCHBA

Pzdr,

Paweł

Vostoka Europe zostaw. To są dobre zegarki ale na wystawę w galerii. Duże, szpetne. Nie warto. Chcesz mechanicznego ruska to kup zwykłego Vostoka za 4 stówki

Edytowane przez Funky_Koval

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi