Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
pawelze

Montblanc 114873

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

jestem ciekaw jakie jest wasze spojrzenie na zegarek marki Montblanc nr 114873, jak możecie zobaczyc na zdj, subdiale dnia/sekund sa asymetryczne wzgledem srodka zegarka. Co sadzicie ze jest tego przyczyna? Czy gryzie was ta asymetria czy uwazacie ze jest to ciekawa odmiana w stosunku do chronografow. Z wszystkich recenzji ktore znalazlem w internecie ŻADNA nie wspomina o asymetrii, jest to dziwne - recenzenci wypuszczaja material za materialem nawet nie przygladajac sie zegarkowi? Znalazlem jedynie jeden temat na watchusseek, ktory tego dotyczyl. Dla mnie jest to niespotykane, zeby widziec taka asymetrie ale nie wiem jakie mam ostateczne zdanie na ten temat, niby troche gryzie w oczy ale z drugiej strony podobno subdial dni jest nieco wiekszy w stosunku do subdiala sekund, byc moze to mialo wplyw. Jestem ciekaw czy to byl zamysl czy pomylka, Montblanc to nie taka zla manufaktura wiec to dodatkowo dziwi. Co myslicie? 

spacer.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obie osie subtarczy (sekundnika i dnia) są faktycznie położone w różnych odległościach od osi centralnej. Co więcej, żadna z nich nie jest umieszczona centralnie pomiędzy osią główną a brzegiem tarczy. Obydwie subtarcze są przesunięte bliżej środka. To wynika z konstrukcji mechanizmu.

Mnie to nie przeszkadza 😉

Tutaj dla odmiany masz zegarek, gdzie odległość osi obu subtarczy od osi centralnej jest taka sama (mechanizm ST19-01), więc ktoś specjalnie zaprojektował tarcze o różnej średnicy i w różnych kolorach, żeby zburzyć symetrię.

obraz.thumb.png.05088e96a708bbdac895059e3060206e.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi