Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Marcinm9mm

Sosnowiec/Katowice naprawa złotego zegarka Poljot 29 Jewels z automatycznym naciągiem

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Dzień dobry,

Szukam dobrego zegarmistrza od radzieckich, który pochyliłby się nad moim Poljotem 29 Jewels z automatycznym naciągiem. Wymiana szkiełka czyszczenia, przegląd, może dołożenie nowego paska. Brakuje oryginalnego sekundnika więc super gdyby był w stanie znaleźć i uzupełnić. 

Ktoś poleci?

Z góry dzięki Panowie.

Jestem z Sosnowca więc jeśli ma ktoś kogoś bliżej to super!

Edytowane przez Marcinm9mm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Podobna zawartość

• Przez piotreek
      Dzień dobry, 

Mamy w rodzinie zegarek Sicura po moim dziadku, jest to niewątpliwie rodzinna pamiątka. Zegarek został przywieziony z Libii w latach 70-tych. Przeszedł serwis w lokalnym zakładzie (chciałem, aby mechanizm był w dobrej kondycji), ale chwilę później przestał działać prawidłowo, tzn. wskazówka sekundowa pracuje, ale minutowa i godzinowa stoi w miejscu. Wróciłem do zakładu, gdzie go serwisowałem i zegarmistrz stwierdził, że to tani mechanizm i po prostu się zużył po tylu latach (mówił coś o sprzęgle). 

Z racji sentymentu chciałbym, aby ten zegarek pracował poprawnie. Czy ktoś może mi poradzić co z tym zrobić? Najchętniej oddałbym go w ręce fachowca, który go będzie w stanie naprawić. 

W załączniku zdjęcie mechanizmu. 
      Mieszkam w Opolu, więc najchętniej na miejscu bym chciał temat ogarnąć, ale nie widzę problemu z wysyłką, czy też podjechaniem gdzieś dalej. 

• Przez Radmir
      Szukam fachowca który podjął by się naprawy Orienta widocznego na zdjęciach. Zegarek nie posiada szkiełka oraz obrotowej tarczy numerycznej (być może jeszcze jakiś części ale tego nie jestem w stanie stwierdzić), jedno z pokręteł nie oryginalne,  mechanizm nakręca się i chodzi, ale prawdopodobnie też wymagałby regulacji i sprawdzenia.

Czy moglibyście również pomóc w identyfikacji tego modelu ? 

Zegarek jak widać jest dość mocno sfatygowany i zdaje sobie sprawę że reanimacja tego zegarka może być nieopłacalna, jednak ma on dla mnie dużą wartość sentymentalną i zależy mi żeby "dać mu drugie życie" .

PS. przepraszam za jakość zdjęć, ale są to jedyne jakimi dysponuje na tę chwilę.

• Przez Magistr
      Witam!
      Dziś stałem się posiadaczem mojego szóstego zegara firmy Junghans -  jednakże jako pierwszy potrzebuje gruntownego przeczyszczenia oraz naoliwienia i oraz renowacji tarczy - jednakże chcę to zrobić sam - domowymi sposobami...

A oto pytania :
      - Z którego roku może pochodzić,
      - Czy kolor tej tarczy jest oryginalny (mosiądz), czy (jak większość zegarów Junghans Wurttemberg) miał tarczę bieloną (wiecie o co mi chodzi)
      - Jeśli miał tarczę bieloną, to czym można odnowić jej kolor  - charakterystyczny dla wurttembergów (WSZYSTKO OCZYWIŚCIE DOMOWYMI SPOSOBAMI),
      - Co najpierw - odnawianie cyfr, czy malowanie tarczy,
      - W czym czyścić ten mechanizm (czy moczyć w jakiejś cieczy - jeśli tak - to przez jak długi okres i czy później trzeba go wypłukać?)
      - Czy z czyszczeniem będzie się wiązała rozbiórka mechanizmu na części pierwsze,
      - Czy powiecie jak można do niego dobrać wahadło (jaka powinna być jego odp. długość),
      - Czy można uzyskać jakoś kalkę ( wzór tarczy),
      - Smary - jakie i do czego oraz ilości ( w przybliżeniu ),
      - co jest odpowiednim ,,aplikatorem'' smary,

Proszę o szybką i dokładną odpowiedź 

Dziękuję i pozdrawiam 

Magistr 

• Przez albaj
      Witam Szanowne Grono,

Jak w tytule powstał problem. 
      Jestem szcześliwym użytkownikiem kilku poljotów de luxe 29 jewels automatic.
      Zakupiłem tarczę do wymiany w jednym z nich i co się okazało? że wszystkie tarcze są delikatnie zaokrąglone na brzegach a tarcza którą kupiłem jest po prostu płaska.
      Więc pada pytanie. Czy jest wiadomo do jakiego jakich zegarków Poljot 29 kamieni dodawano tarcze płaskie ?

Może ktoś wie jak to było z tymi tarczami? to obecna podróbka? A może tylko renowacja? A moze to faktycznie tarcza z jakiegoś specyficznego typu?

Pozdrawiam i czekam na podpowiedź.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.