Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Marcinm9mm

Sosnowiec/Katowice naprawa złotego zegarka Poljot 29 Jewels z automatycznym naciągiem

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Dzień dobry,

Szukam dobrego zegarmistrza od radzieckich, który pochyliłby się nad moim Poljotem 29 Jewels z automatycznym naciągiem. Wymiana szkiełka czyszczenia, przegląd, może dołożenie nowego paska. Brakuje oryginalnego sekundnika więc super gdyby był w stanie znaleźć i uzupełnić. 

Ktoś poleci?

Z góry dzięki Panowie.

Jestem z Sosnowca więc jeśli ma ktoś kogoś bliżej to super!

Edytowane przez Marcinm9mm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Podobna zawartość

• Przez piotreek
      Dzień dobry, 

Mamy w rodzinie zegarek Sicura po moim dziadku, jest to niewątpliwie rodzinna pamiątka. Zegarek został przywieziony z Libii w latach 70-tych. Przeszedł serwis w lokalnym zakładzie (chciałem, aby mechanizm był w dobrej kondycji), ale chwilę później przestał działać prawidłowo, tzn. wskazówka sekundowa pracuje, ale minutowa i godzinowa stoi w miejscu. Wróciłem do zakładu, gdzie go serwisowałem i zegarmistrz stwierdził, że to tani mechanizm i po prostu się zużył po tylu latach (mówił coś o sprzęgle). 

Z racji sentymentu chciałbym, aby ten zegarek pracował poprawnie. Czy ktoś może mi poradzić co z tym zrobić? Najchętniej oddałbym go w ręce fachowca, który go będzie w stanie naprawić. 

W załączniku zdjęcie mechanizmu. 
      Mieszkam w Opolu, więc najchętniej na miejscu bym chciał temat ogarnąć, ale nie widzę problemu z wysyłką, czy też podjechaniem gdzieś dalej. 

• Przez Radmir
      Szukam fachowca który podjął by się naprawy Orienta widocznego na zdjęciach. Zegarek nie posiada szkiełka oraz obrotowej tarczy numerycznej (być może jeszcze jakiś części ale tego nie jestem w stanie stwierdzić), jedno z pokręteł nie oryginalne,  mechanizm nakręca się i chodzi, ale prawdopodobnie też wymagałby regulacji i sprawdzenia.

Czy moglibyście również pomóc w identyfikacji tego modelu ? 

Zegarek jak widać jest dość mocno sfatygowany i zdaje sobie sprawę że reanimacja tego zegarka może być nieopłacalna, jednak ma on dla mnie dużą wartość sentymentalną i zależy mi żeby "dać mu drugie życie" .

PS. przepraszam za jakość zdjęć, ale są to jedyne jakimi dysponuje na tę chwilę.

• Przez Magistr
      Witam!
      Dziś stałem się posiadaczem mojego szóstego zegara firmy Junghans -  jednakże jako pierwszy potrzebuje gruntownego przeczyszczenia oraz naoliwienia i oraz renowacji tarczy - jednakże chcę to zrobić sam - domowymi sposobami...

A oto pytania :
      - Z którego roku może pochodzić,
      - Czy kolor tej tarczy jest oryginalny (mosiądz), czy (jak większość zegarów Junghans Wurttemberg) miał tarczę bieloną (wiecie o co mi chodzi)
      - Jeśli miał tarczę bieloną, to czym można odnowić jej kolor  - charakterystyczny dla wurttembergów (WSZYSTKO OCZYWIŚCIE DOMOWYMI SPOSOBAMI),
      - Co najpierw - odnawianie cyfr, czy malowanie tarczy,
      - W czym czyścić ten mechanizm (czy moczyć w jakiejś cieczy - jeśli tak - to przez jak długi okres i czy później trzeba go wypłukać?)
      - Czy z czyszczeniem będzie się wiązała rozbiórka mechanizmu na części pierwsze,
      - Czy powiecie jak można do niego dobrać wahadło (jaka powinna być jego odp. długość),
      - Czy można uzyskać jakoś kalkę ( wzór tarczy),
      - Smary - jakie i do czego oraz ilości ( w przybliżeniu ),
      - co jest odpowiednim ,,aplikatorem'' smary,

Proszę o szybką i dokładną odpowiedź 

Dziękuję i pozdrawiam 

Magistr 

• Przez albaj
      Witam Szanowne Grono,

Jak w tytule powstał problem. 
      Jestem szcześliwym użytkownikiem kilku poljotów de luxe 29 jewels automatic.
      Zakupiłem tarczę do wymiany w jednym z nich i co się okazało? że wszystkie tarcze są delikatnie zaokrąglone na brzegach a tarcza którą kupiłem jest po prostu płaska.
      Więc pada pytanie. Czy jest wiadomo do jakiego jakich zegarków Poljot 29 kamieni dodawano tarcze płaskie ?

Może ktoś wie jak to było z tymi tarczami? to obecna podróbka? A może tylko renowacja? A moze to faktycznie tarcza z jakiegoś specyficznego typu?

Pozdrawiam i czekam na podpowiedź.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.