Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
andres.godek

Naprawa mechanizmu do Schwarzwalda

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni Państwo,

Poszukuję zegarmistrza, który podjąłby się naprawy mechanizmu do zegara typu Schwarzwald. Preferowane miejsce w okolicach Krakowa, abym mógł osobiście dowieźć mechanizm do warsztatu. W mechanizmie brakuje prawdopodobnie niektórych elementów, na pewno brak jest też wahadła. Zależy mi na dołożeniu brakujących elementów do mojego mechanizmu, gdyż stanowi on część pamiątki rodzinnej. Wszelki ratunek i podpowiedzi na wagę złota. Dziękuję!

Łączę pozdrowienia

Andrzej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej,

ja od lat swoje zegarki serwisuję u Pana Piotra Kowala z Basztowej. Z tego co widziałem u niego na zakładzie naprawia też zegary, zadzwoń, zapytaj czy się podejmie.

698619749. pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Podobna zawartość

• Przez kubah
      Rozmawiałem ostatnio z pewnym Profesorem, w którego kręgu zainteresowań leży, ogólnie mówiąc, historia miasta Łodzi. Zeszło przy okazji na temat zegarów i przesłał mi taka oto wiadomość, którą, za Jego zgodą prezentuje poniżej. Czy ktoś z Was słyszał o sprawach zegarów z okolic Schwarzwladu coś więcej? A może są jakies opracowania czy nawet książki na ten temau ? Pomocy

"Przez wiele lat "dłubałem" przy niemieckojęzycznych przybyszach na ziemie Polski środkowej. Ok. 70% stanowili chłopi. Przenosili się nierzadko całymi wioskami (Nowosolna), zdarzało się, że zabierali ze sobą dzwony kościelne. Zawsze jednak te przedmioty, które stanowiły dla nich szczególną wartość: egzemplarze Biblii, kancjonały, zegary. Duża część przybyszów wywodziła się z ubogich wiosek Schwarzwaldu. W wielu z nich, przez okres zimowy, wykonywano części do zegarów wiszących. W ciepłej porze roku roznoszono je po całej niemal Europie. Proste, składane konstrukcje, pozwalały na miejscu skomponować całość zgodną z życzeniem nabywcy.Zakochałem się w tych zegarach w latach 70. XX w., gdy widywałem je często w beskidzkich chałupach. Po latach okazało się, że są w moim zasięgu. Największy z nich odbył drogę ze Schwarzwaldu nad Wołgę. Tam przetrwał wojenne wichury i via Ukraina znalazł się w Polsce. Prawdopodobnie najstarszy ma datę 1827 r. Nie znam polskiego opracowania poświęconego zegarom szwarzwaldzkim. Ok. 1975 r. Muzeum Etnograficzne w Krakowie organizowało wystawę "Zegary ludowe" i wydano z tej okazji skromny katalog. O mechanizmach nie napisano nic, choć wiadomo, że najstarsze miały wszystkie części drewniane. Widziałem taki egzemplarz oferowany do sprzedaży, ale "czasu" nie miałem ;-)"
    • Przez volspaik
      Witam
      Do mojej kolekcji ma trafić zegar kominkowy marki Juba B1 Germany
      Nie wiele o nim wiem , i niewiele o nim jest napisane .
      Wiem tylko że jest to zegar z Schwarzwaldu i że firma już nie istnieje i należała do niemieckiego "Jahresuhrenfabrik".
      Zegar nie posiada klucza do nakręcania , na allegro też nie można było i nie można znaleźć klucza.
      Czy mógł by mi ktoś pomóc ustalić z którego roku mniej więcej jest ten zegar , czy są one rzadkie i poszukiwane na rynku??
      Co oznacza oznaczenie B1??

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.