-
Ostatnio przeglądający 0 użytkowników
Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
-
Podobna zawartość
-
Przez kubah
Rozmawiałem ostatnio z pewnym Profesorem, w którego kręgu zainteresowań leży, ogólnie mówiąc, historia miasta Łodzi. Zeszło przy okazji na temat zegarów i przesłał mi taka oto wiadomość, którą, za Jego zgodą prezentuje poniżej. Czy ktoś z Was słyszał o sprawach zegarów z okolic Schwarzwladu coś więcej? A może są jakies opracowania czy nawet książki na ten temau ? Pomocy
"Przez wiele lat "dłubałem" przy niemieckojęzycznych przybyszach na ziemie Polski środkowej. Ok. 70% stanowili chłopi. Przenosili się nierzadko całymi wioskami (Nowosolna), zdarzało się, że zabierali ze sobą dzwony kościelne. Zawsze jednak te przedmioty, które stanowiły dla nich szczególną wartość: egzemplarze Biblii, kancjonały, zegary. Duża część przybyszów wywodziła się z ubogich wiosek Schwarzwaldu. W wielu z nich, przez okres zimowy, wykonywano części do zegarów wiszących. W ciepłej porze roku roznoszono je po całej niemal Europie. Proste, składane konstrukcje, pozwalały na miejscu skomponować całość zgodną z życzeniem nabywcy.Zakochałem się w tych zegarach w latach 70. XX w., gdy widywałem je często w beskidzkich chałupach. Po latach okazało się, że są w moim zasięgu. Największy z nich odbył drogę ze Schwarzwaldu nad Wołgę. Tam przetrwał wojenne wichury i via Ukraina znalazł się w Polsce. Prawdopodobnie najstarszy ma datę 1827 r. Nie znam polskiego opracowania poświęconego zegarom szwarzwaldzkim. Ok. 1975 r. Muzeum Etnograficzne w Krakowie organizowało wystawę "Zegary ludowe" i wydano z tej okazji skromny katalog. O mechanizmach nie napisano nic, choć wiadomo, że najstarsze miały wszystkie części drewniane. Widziałem taki egzemplarz oferowany do sprzedaży, ale "czasu" nie miałem ;-)" -
Przez volspaik
Witam
Do mojej kolekcji ma trafić zegar kominkowy marki Juba B1 Germany
Nie wiele o nim wiem , i niewiele o nim jest napisane .
Wiem tylko że jest to zegar z Schwarzwaldu i że firma już nie istnieje i należała do niemieckiego "Jahresuhrenfabrik".
Zegar nie posiada klucza do nakręcania , na allegro też nie można było i nie można znaleźć klucza.
Czy mógł by mi ktoś pomóc ustalić z którego roku mniej więcej jest ten zegar , czy są one rzadkie i poszukiwane na rynku??
Co oznacza oznaczenie B1??
-