Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
gcze

Militado retro chronograf

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio wpadł mi w oko taki wynalazek  https://pl.aliexpress.com/item/1005005539145314.html?gatewayAdapt=glo2pol

Bardzo mi się ten zegarek podoba, głównie przez czystą tarczę bez napisów, bardzo podobny zegarek jest wyprodukowany przez Baltany ale jest pozbawiony tej zalety.  Oba są oparte na cal. VK61 Seiko i poza napisami są praktycznie identyczne (ponoć Baltany ma jednak lepszą lumę i antyrefleks) 

Czy miał tutaj ktoś z nim styczność? Nie odpadnie mi koronka czy przycisk po tygodniu 😉 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, gcze napisał(-a):

Ostatnio wpadł mi w oko taki wynalazek  https://pl.aliexpress.com/item/1005005539145314.html?gatewayAdapt=glo2pol

Bardzo mi się ten zegarek podoba, głównie przez czystą tarczę bez napisów, bardzo podobny zegarek jest wyprodukowany przez Baltany ale jest pozbawiony tej zalety.  Oba są oparte na cal. VK61 Seiko i poza napisami są praktycznie identyczne (ponoć Baltany ma jednak lepszą lumę i antyrefleks) 

Czy miał tutaj ktoś z nim styczność? Nie odpadnie mi koronka czy przycisk po tygodniu 😉 ?

Tej firmy nie znam, zegarek nie powinien chyba rozczarować jakością. Słabizny na Aliexpressie to są po kilkanaście dolarów. Gdybym miał Ci polecić coś bliźniaczego a ze sprawdzonej firmy, to kup Baltany. 

https://pl.aliexpress.com/item/1005004795977127.html?spm=a2g0o.productlist.main.1.6d6d18911mBZYf&algo_pvid=0bb33479-d77f-4683-a3bc-5e3953391f8c&algo_exp_id=0bb33479-d77f-4683-a3bc-5e3953391f8c-0&pdp_npi=4%40dis!PLN!712.87!679.61!!!169.49!!%4021038edf16926063713623917e3f15!12000030516701285!sea!PL!0!A&curPageLogUid=HGKON42r1BhW 

Trochę droższy, ale na YT bardzo chwalony za jakość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tej firmy nie znam, zegarek nie powinien chyba rozczarować jakością. Słabizny na Aliexpressie to są po kilkanaście dolarów. Gdybym miał Ci polecić coś bliźniaczego a ze sprawdzonej firmy, to kup Baltany. 

https://pl.aliexpress.com/item/1005004795977127.html?spm=a2g0o.productlist.main.1.6d6d18911mBZYf&algo_pvid=0bb33479-d77f-4683-a3bc-5e3953391f8c&algo_exp_id=0bb33479-d77f-4683-a3bc-5e3953391f8c-0&pdp_npi=4%40dis!PLN!712.87!679.61!!!169.49!!%4021038edf16926063713623917e3f15!12000030516701285!sea!PL!0!A&curPageLogUid=HGKON42r1BhW 

Trochę droższy, ale na YT bardzo chwalony za jakość.
Tak, o nim pisałem wyżej, stąd mój dylemat. Wszystko przemawia za Baltany, poza tym, że wersja bez napisów na tarczy bardzie mi się podoba.

Wysłane z mojego SM-T819 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, gcze napisał(-a):

Tak, o nim pisałem wyżej, stąd mój dylemat. Wszystko przemawia za Baltany, poza tym, że wersja bez napisów na tarczy bardzie mi się podoba.

Wysłane z mojego SM-T819 przy użyciu Tapatalka

Jakoś mi to umknęło. Wybierz wersję z napisem, bo te "anonimowe" to jakby producent wstydził się przyznać. ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Paulus57 napisał(-a):

Jakoś mi to umknęło. Wybierz wersję z napisem, bo te "anonimowe" to jakby producent wstydził się przyznać. ;) 

Na deklu jest wielkie logo Militado , a Balkany nie ma tam dosłownie niczego, więc zależy z której strony się spojrzy 😉  

No właśnie te napisy mi psują wygląd tarczy, szczególnie "chronograph"  Serio? Szkoda, że jeszcze nie podpisali, że to zegarek bo bym się nie domyślił 🙂

Pewnie zdecyduję się na Balkany, bo jednak pewniejszy z lepszym antyrefleksem i lumą albo rzucę monetą.  W Militado bardziej podoba mi się pasek, ale można go dokupić oddzielnie. 

W obu tych zegarkach recenzenci narzekają na to samo, krzywo założona wskazówka stopera, co np widać tutaj na początku filmu :

Edytowane przez gcze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej to kup tego tańszego i następni będą wiedzieli, czy warto (bez ryzyka). :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Paulus57 napisał(-a):

Najlepiej to kup tego tańszego i następni będą wiedzieli, czy warto (bez ryzyka). :) 

Ciekawe, znalazłem kolejnego producenta tego samego zegarka 🙂

https://pl.aliexpress.com/item/1005005874996230.html?spm=a2g0o.productlist.main.1.37b472588M4EBg&algo_pvid=29a82f5f-b1fd-4797-9710-30f494f02bb0&aem_p4p_detail=202308210747057984620484710320011147860

A jak się ma ten do Baltany? 

Ten ma nawet sygnowaną koronkę, łooo to już chyba wysoka półka 😉

Edytowane przez gcze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

San Martin to już półka wyżej jak sam zauważyłeś. Ich zegarki zbierają chyba wyłącznie pochwały, przeplatane ochami i echami. W zasadzie ryzyko niewielkie, mając na względzie opinie i działająca ochronę klienta. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, gcze napisał(-a):

Ciekawe, znalazłem kolejnego producenta tego samego zegarka 🙂

https://pl.aliexpress.com/item/1005005874996230.html?spm=a2g0o.productlist.main.1.37b472588M4EBg&algo_pvid=29a82f5f-b1fd-4797-9710-30f494f02bb0&aem_p4p_detail=202308210747057984620484710320011147860

A jak się ma ten do Baltany? 

Ten ma nawet sygnowaną koronkę, łooo to już chyba wysoka półka 😉

Baltany nie miałem, opierałem się na opiniach YT-berów. SM mam obecnie siódemkę i zasługują na dobrą ocenę za jakość, Choć jednego sprzedałem, bo miałem pewne zastrzeżenia. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jednak zaryzykowałem Militado, skusiła mnie ta czysta tarcza bez napisów. Znalazłem go za 99$ to nawet jak mi do tego dołożą vat i tak będzie dobra cena.  Jak dotrze to się na pewno pochwalę 🙂

Natknąłem się jeszcze na taką ciekawostkę, niektóre modele Balkany można kupić właśnie w takiej wersji jak chciałem, bez napisów.  Niestety  akurat nie ten model. 

Edytowane przez gcze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, gcze napisał(-a):

A jednak zaryzykowałem Militado, skusiła mnie ta czysta tarcza bez napisów. Znalazłem go za 99$ to nawet jak mi do tego dołożą vat i tak będzie dobra cena.  Jak dotrze to się na pewno pochwalę 🙂

Natknąłem się jeszcze na taką ciekawostkę, niektóre modele Balkany można kupić właśnie w takiej wersji jak chciałem, bez napisów.  Niestety  akurat nie ten model. 

Do odważnych świat należy. Czekam na ocenę jakości. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 22.08.2023 o 13:14, Paulus57 napisał(-a):

Do odważnych świat należy. Czekam na ocenę jakości. 

Dotarł dzisiaj,  w ładnym pudełeczku i estetyczną instrukcją.. od innego zegarka 😁

Poza wadą której się spodziewałem, czyli nieidealnie wycentrowaną wskazówka chronografu (niestety też mała wskazówka nie jest idealnie wycentrowana) innych nie stwierdziłem. 

Ogólne wykonanie na bardzo dobrym poziomie, lumy nawalone ile się dało, dzięki czemu tarcza jest ładnie trójwymiarowa. Wszystko równo, estetycznie, dobrze spasowane.

Szkoda, że niestety chronograf w takiej formie jest praktycznie bezużyteczny (60 min na tak małej tarczy to nawet z lupą ciężko odczytać.) W dodatku wskazówka na małej tarczy nie skacze co minutę jak np w mechanicznym 7750 tylko płynie, co dodatkowo utrudnia odczytanie minut. 

Zdecydowanie lepszy byłby 30min zamiast 60. No ale to już nie ma nic wspólnego z oceną jakości 😉  Jestem bardzo zadowolony i zegarek baardzo mi się podoba. 

20230830_143603.jpg

20230830_150158.jpg

Edytowane przez gcze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, gcze napisał(-a):

Dotarł dzisiaj,  w ładnym pudełeczku i estetyczną instrukcją.. od innego zegarka 😁

Poza wadą której się spodziewałem, czyli nieidealnie wycentrowaną wskazówka chronografu (niestety też mała wskazówka nie jest idealnie wycentrowana) innych nie stwierdziłem. 

Ogólne wykonanie na bardzo dobrym poziomie, lumy nawalone ile się dało, dzięki czemu tarcza jest ładnie trójwymiarowa. Wszystko równo, estetycznie, dobrze spasowane.

Szkoda, że niestety chronograf w takiej formie jest praktycznie bezużyteczny (60 min na tak małej tarczy to nawet z lupą ciężko odczytać.) W dodatku wskazówka na małej tarczy nie skacze co minutę jak np w mechanicznym 7750 tylko płynie, co dodatkowo utrudnia odczytanie minut. 

Zdecydowanie lepszy byłby 30min zamiast 60. No ale to już nie ma nic wspólnego z oceną jakości 😉  Jestem bardzo zadowolony i zegarek baardzo mi się podoba. 

20230830_143603.jpg

20230830_150158.jpg

Ile Cię kosztował? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, Paulus57 napisał(-a):

Ile Cię kosztował? 

Całość z przesyłka 104$ ale dałem ciała, bo mogłem tam jeszcze wykorzystać jakiś kupon rabatowy na kilka dolarów, o którym zapomniałem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, gcze napisał(-a):

Całość z przesyłka 104$ ale dałem ciała, bo mogłem tam jeszcze wykorzystać jakiś kupon rabatowy na kilka dolarów, o którym zapomniałem. 

No to Cię zaskoczę ja kupiłem podobnego San Martina za 75 USD (plus punkty z aplikacji). Tam niespodzianek ze wskazówkami nie powinno być (mnie by to drażniło). 

Fotka poglądowa. 

800-14_71dfa74a-7c4d-447c-b6d9-44f9a7efc8c8.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to już zupełnie fajna cena. 

Mi jednak zależało na tym, żeby jak najmniej działo się na tarczy i maksymalnej prostocie (więc dla mnie w tym przypadku sygnowana koronka i napisy na tarczy to wada)

Tak wygląda w moim przypadku wskazówka po zresetowaniu stopera. 

Poza powiększonym zdjęciem przy tej wielkości zegarka nie rzuca mi się to szczególnie w oczy. 

Ciekawe, czy u Ciebie będzie inaczej. Nie zdziwiłbym się, gdyby to wychodziło z jednej fabryki 😉 

20230830_193641.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
33 minuty temu, gcze napisał(-a):

No to już zupełnie fajna cena. 

Mi jednak zależało na tym, żeby jak najmniej działo się na tarczy i maksymalnej prostocie (więc dla mnie w tym przypadku sygnowana koronka i napisy na tarczy to wada)

Tak wygląda w moim przypadku wskazówka po zresetowaniu stopera. 

Poza powiększonym zdjęciem przy tej wielkości zegarka nie rzuca mi się to szczególnie w oczy. 

Ciekawe, czy u Ciebie będzie inaczej. Nie zdziwiłbym się, gdyby to wychodziło z jednej fabryki 😉 

20230830_193641.jpg

Najważniejsze, że Tobie to nie przeszkadza, To będzie mój 9 San Martin, tylko jednego sprzedałem, bo trochę drażnił mnie ostry bezel.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba znalazłem jakiego modelu to homar 😉  

Co ciekawe oryginał też krzywo zeruje wskazówkę chrono, więc zostało to prawidłowo skopiowane 🤣 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi