Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
R4ZR

Zarysowany dekiel. Jak pozbyć się rys?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam pewien denerwujący (nie)problem. Jak widać na zdjęciach zarysowałem sobie lekko dekiel ze stali nierdzewnej w modelu G-Shock GWG-2000. Czy macie jakieś pomysły, patenty na wyczyszczenie tego. Czy da się pozbyć takich rys? Czy próbować samemu czy może takie rzeczy robią zegarmistrzowie? Dzięki za odpowiedzi. 

IMG_1683.jpeg

IMG_1682.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez starcia numeru seryjnego i znacznego zatarcia pozostałych napisów raczej nie. Można próbować samemu gąbeczkami do satynowania zegarków (tworzywo jest takie samo, jak po jednej stronie to w gąbkach do mycia naczyń), ale wątpię, czy dasz radę wyciągnąć takie podłużne linie.

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grawer wydaje mi się dość głęboki. Rysy chyba na tyle głębokie, że sama gąbeczka (czy włóknina którą proponuję) nie usunie rys.

Gdyby to był mój zegar :) to podszedłbym do sprawy najpierw papierem wodnym, coraz grubszym. Może pastą polerską i mikroszlifierką (ja używam takiej do manicure z rossmana, do której pasują końcówki dremel). To do pozbycia się rys.

Potem satynowanie włókniną 3M - wymaga wprawy przy kierunku ruchu, żeby zachować oryginalny kierunek satynowania.

No ale tak jak pisałem, ja lubię podłubać na własne potrzeby, może jakiś kolega fachowiec będzie miał więcej do powiedzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma tragedii, rysy nie są głębokie. Jeśli nigdy tego nie robiłeś to nie próbuj robić tej operacji od razu na pacjencie. Porysuj sobie kawałek stali z czegoś innego i tak jak wspomnieli koledzy papierem zaczynając od 500/1000/2000 można to usunąć. Natomiast usuniesz również szczotkowane tło i tak będzie dziwnie. Moja rada, nosić i obserwować :), po drugiej rysie zrobionej w innym miejscu będzie już mniej przeszkadzało. Jednak to toolwatch.. 

Edytowane przez Antiquarius

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To G-Shock, teraz jest prawdziwy, a nie jakiś szufladowy symulant 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi