Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Markope

Regulator odśrodkowy obrotów Watta

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, w innym dziale dopytywałem jak nazywa się to urządzanie ze zdjęć- otrzymałem wyczerpującą odpowiedź, za co pięknie dziękuję.  Jest to zastosowany w mechanizmie LFS  odśrodkowy regulator obrotów Watta. Nie doczekałem się odpowiedzi ,czy już ktoś widział takiego cudaka w zegarze (zazwyczaj jest to wiatraczek), natomiast mam problem z ujarzmieniem tego " stworoka". Otóż-pomijając kwestię jego głośnej pracy- to przy wybijaniu większej ilości uderzeń, pierwsze dwa uderzenia następują bardzo  szybko po sobie,dopiero kolejne są już w większych odstępach czasu i równomierne.  Rozumiem, że jest to związane z samą zasadą działania urzadzenia- zanim zacznie wyhamowywać, czyli ciężarki uniosą się pod wpływem siły ośrodkowej-zdąrzy już dwa razy uderzyć i dopiero po tym prędkość obrotów się stabilizuje. Być może nie ma na to rady i dlatego zrezygnowano z tego rozwiązania na rzecz bardziej precyzyjnych i ciszej pracujących wiatraczków? Czy ktoś coś doradzi w tej kwestii ???

20231009_150847.jpg

20231009_150736.jpg

20231009_150723.jpg

Screenshot_20231010-092639_Chrome.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Twoim pytaniu zawarta jest zarazem odpowiedź (na którą nikomu nie dałeś czasu - festina lente po raz kolejny piszę -  pytanie zadałeś ledwie wczoraj). Dlatego właśnie patent się nie przyjął i nie spotyka się go w innych mechanizmach zegarowych (może ktoś znajdzie jakiś wyjątek). Kulki maja swoją bezwładność i na początku pracy, przy dopiero wzrastających obrotach  "nie działają". Są natomiast wiatraczki (chyba nie działają w próżni ;) ) z obciążnikem/-ami o podobnej do regulatora Watt'a zasadzie działania (np w mechanizmach GB).

IMG_20230905_163221_0.jpg.dcdc2d858cb22d3822481d1a46455275.thumb.jpg.7bd7c82ca2c6f908380e36db776462e8.jpg

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Anansi napisał(-a):

W Twoim pytaniu zawarta jest zarazem odpowiedź (na którą nikomu nie dałeś czasu - festina lente po raz kolejny piszę -  pytanie zadałeś ledwie wczoraj). Dlatego właśnie patent się nie przyjął i nie spotyka się go w innych mechanizmach zegarowych (może ktoś znajdzie jakiś wyjątek). Kulki maja swoją bezwładność i na początku pracy, przy dopiero wzrastających obrotach  "nie działają". Są natomiast wiatraczki (chyba nie działają w próżni ;) ) z obciążnikem/-ami o podobnej do regulatora Watt'a zasadzie działania (np w mechanizmach GB).

IMG_20230905_163221_0.jpg.dcdc2d858cb22d3822481d1a46455275.thumb.jpg.7bd7c82ca2c6f908380e36db776462e8.jpg

Spiesz się powoli,a zdążysz się spóźnić... tak ,wiem,ale przeniosłem ten temat do działu z samodzielnymi naprawami,żeby mnie ktoś nie otrąbił😉. Dziękuję za potwierdzenie moich przypuszczeń, takie wiatraczki z obciążnikami widziałem . Więc mogę chyba powiedzieć, że jestem w posiadaniu werku przedliftingowego?🤔😁. A więc rarytas 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi