Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Oled

Zegar wagonowy "Woroniecki w Warszawie"

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć koledzy!

Kilka razy widziałem niezwykłe zegary powozowe, takie jak ten, które, jak sądzę, mogły być datowane na lata 1850 lub 1860. Wszystkie odnaleziono na terenie wielkiego Imperium Rosyjskiego, zatem najprawdopodobniej wyprodukowano je gdzieś tutaj. Główną różnicą w stosunku do francuskich zegarów karetowych są proporcje kopert oraz odlewana z mosiądzu i złocona rączka. Żaden z tych zegarów nie jest niestety sygnowany, ale miałem szczęście znaleźć ten sam typ zegara w zbiorach muzeum Puszkina w Moskwie i nadal mają oryginalne etui z napisami „Woroniecki w Warszawie” i „116596”. Mechanizm jest wykonany ręcznie, a nie francuski.

Czytałem informację o F.Woronieckim (1836 -1909) i rozumiem, że oficjalnie w reklamach stwierdził, że jego warsztat istnieje od 1866 roku, jednak patrząc na jego wiek domyślam się, że mógł pracować jeszcze wcześniej, bo od 1850- S.

Czy ktoś widział już takie zegary wagonowe?

Z wyrazami szacunku,
Oleg

4886301036.jpg

4886301036_1.jpg

4886301036_2.jpg

4886301036_3.jpg

4886301036_4.jpg

4886301036_5.jpg

4886301036_6.jpg

4886301036_7.jpg

philatelist_38230_001.jpg

philatelist_38230_002.jpg

philatelist_38230_003.jpg

philatelist_38230_004.jpg

philatelist_38230_005.jpg

20231119_165241.jpg

20231119_165238.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te zegary tzw. kareciaki... Podróżne zegary zabierane ze sobą na wszelkie wyjazdy czy to powozem, pociągiem itd. Uważam, że Woroniecki zamawiał we Francji podzespoły takie jak koła przekładni, dźwignie, przystawki balansowe czy też części do ich produkcji, a w Polsce, we Warszawie robił płyty mechanizmu i montował kompletne werki w obudowy, które miały mieć inne proporcje, by odróżnić te zegary od wyrobów francuskich...

Edytowane przez kiniol

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki! Mam nadzieję, że ktoś widział podobny zegar w kolekcji prywatnej lub muzeum i może podzielić się zdjęciem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapytałem muzeum, czy mogą sfotografować naklejkę. Myślę, że ta kolorowa naklejka pochodzi z początku XX wieku, a nie z lat 1850-60. Bardziej prawdopodobne, że zegar został sprzedany za prowizję w sklepie Woroniecki.

НВФ-1882_5 фр.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi