Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
poprawa11

Chrono24 - zmiana kraju dostawy

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

Zakupiłem zegarek na Chrono24, od prywatnego sprzedawcy, 1500 EUR z przesyłką w tym (80 EUR). Kraj - Czechy.
Płatność przez system Chrono24.
Wpłaciłem pieniądze - są na koncie Chrono24.
Dostałem informację przez kontakt Chrono24, że sprzedawca przebywa teraz poza granicami EU z zegarkiem. Może anulować transakcję, lub wysłać mi go DHL Express jako gift, gwarantując, że za nic nie zapłacę przy odbieraniu paczki, bo to on będzie musiał zapłacić przy nadaniu wszelkie ew. opłaty.
Oszukuje? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczekaj, aż wróci do UE lub anuluj transakcję. Wysyłanie zegarka spoza UE jako gift brzmi podejrzanie, a może się wiązać z dodatkowymi opłatami, które będziesz musiał i tak ponieść. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej anulować transakcję, tak dla zasady. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Wg przepisów towar jest powyżej progowej wartości dla "giftów" (45 EUR), więc nie ma zwolnienia z opłat. Sito sprawdzania przesyłek jest zacieśniane od lat, trudno liczyć że "się uda".

Jest faktycznie możliwość że nadający opłaci dodatkowe koszty, wtedy taka paczka po prostu przyjdzie do ciebie - ale to nie jest w trybie "gift", tylko normalnej odprawy przy nadaniu do UE, około +25% ceny które musiałby dopłacić.

Na ile pamiętam regulamin DHL nie pozwalalał osobom prywatnym na wysyłanie przedmiotów wartościowych (w tym zegarków), chyba że nadawcą jest przedsiębiorca z odrębną umową (kwestia ubezpieczeń pewnie), więc ewentualna reklamacja przy zaginięciu przesyłki nie będzie raczej uznana.

Ja anulowałbym bo częściej natykałem się na ludzi którzy przekonywali że "wszystko będzie w porządku" i nie było, niż takich którzy rozumieli sytuację i potrafili prawidłowo nadać.

Edytowane przez Nim Odues

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek przyszedł, w częściach jako dawca, wysłany przez firmę i rzeczywiście opłaty to był VAT od 80 EUR ;) ale pewnie jako ,,udało się,,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ja dobrze zrozumiałem, że zegarek przyszedł rozebrany? Po co te wszystkie kombinacje i co to za model zegarka? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj namiary na tego sprzedawcę ...wysyła z instrukcją złożenia zegarka czy do majstra trzeba iść?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kończąc historię:
Zegarek przyszedł z parcianym paskiem, "pobrudzony" w mące, wolnymi ogniwami bransolety w woreczku itp. ;)
Odpięta bransoleta znajdowała się pod instrukcją w pudełku. Został zakwalifikowany jako "dawca" części.
Po 5 minutach i obmyciu jest w pełnej krasie. Zapewne się udało, ale sprzedający był pewny, bo takich paczek wysyła regularnie wiele jak mówił i też jakąś usługą premium business DHL.

Edytowane przez poprawa11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi