Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
grzegorz_64

Rotomat - jak dobrać, na co zwrócić uwagę

Rekomendowane odpowiedzi

Dobry wieczór / Dzień dobry,

Zastanawiam się nad zakupem pierwszego zegarka automatycznego, rozważam w tym momencie zakup zegarka Atlantic 55750.41.95S

Z racji tego, że ma to być zegarek "na specjalne okazje" - nie noszony nacodzień -  zastanawiam się nad zakupem rotomatu. I tutaj z racji znikomego rozeznania mam poniższe wątpliwości:

- czy warto inwestować w rotomat?
- jakie marki i modele rotomatów są warte uwagi, również w stosunku cena - jakość w budżecie max. 2-2,5k PLN?
- czy są dedykowane rotomaty do marek? rodzajów mechanizów?
- na co zwrócić uwagę?
- jak poznać, w którą stronę następuje naciąg w zegarku?
- czy ilość obrotów ma wpływ na żywotność mechanizmu?
-ogólnie czym się kierować podczas zakupu?

Z góry dziękuję za jakiekolwiek porady w tej kwestii :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie warto inwestować w rotomat. Mój stoi zakurzony od ładnych paru lat. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla jednego zegarka nie warto kupować. Natomiast czasem się przydaje jak lubisz mieć kilka gotowych do użycia ale tak żeby chodził non stop to wg mnie nie ma sensu.

dobre rotomaty mają regulację ilości obrotów na dobę i kręcą się naprzemiennie w obu kierunkach (lub mają wybór kierunku)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziękuję za sugestie

zastanawiam się, czy sporadyczne użytkowanie automata, a co za tym idzie długotrwałe przekroczenie rezerwy chodu nie odbije się negatywnie na mechanizmie ?
jak rozpoznać gdzie leży ta granica?

nie ukrywam, że człowiek kupuje również oczami, a wśród tych zegarków, bywają naprawdę piękne sztuki, i czy faktycznie bez rotomatu, nie dać sobie jednak spokoju z automatem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie matw się, sporadyczne użytkowanie zegarka nie odbije się na nim negatywnie, przed użyciem po prostu nakręcisz koronką i tyle, nie ma co rozkładać tematu na części pierwsze, mam zegarki mechaniczne po moim Dziadku, mają po 70 lat i działają i trzymają czas, jak Ci się podoba, to po prostu kup.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie tak, zegarki automatyczne to fajna sprawa, sam mam kilka a dla efektu designerskiego i dla lepszego smarowania mechanizmu trzymam sobie w rotomacie. Zauważyłem, że kiedyś zegarek automatyczny, który raz nosiłem, potem odkładałem i tak w kółko zaczął po około roku "gubić" ok. 1 minuty na dobę. Podejrzewam, że było to bezpośrednio związane z ciągłym stawaniem zegarka. 
Co do rotomatu ja jestem zadowolony, korzystam z rotomatu Besnon, takiego dokładnie https://leoretti.pl/Rotomat-BENSON-Black-Series-4.16-Black-High-Gloss.

Mają też inne rotomaty, kolega polecił mi ten sklep i było ok wszystko podczas zakupu. Tu macie link jakbyście chcieli: https://leoretti.pl/Rotomaty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi