Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
tostergt

Casio Edifice ładowanie solarne opis w instrukcji obsługi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam,

zakupiłem sobie zegarek Casio Edifice i zastanawiam się co oznacza ten opis instrukcji obsługi w pierwszej ramce "approximate charging time to 1-second hand movement"

IMG_20240511_222134.jpg

Edytowane przez tostergt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przypuszczam, że chodzi o poruszanie się co jeden indeks wskazówki sekundowej. Gdy jest słaba bateria wskazówka skacze co 2 indeksy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyle, że to dotyczy ładowania, a wskaźnik pokazuje na dodatkowej mniejszej tarczy stopnień naładowania akumulatora - standardowo L M H i też tam sygnalizuje niski stan co jest też zawarte w instrukcji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie napisałeś jaki masz moduł, ale generalnie co do Edifice Casio podaje tak:

1253783007_Screenshot2024-05-12at19-59-33ChargingModuleNo.5666EDIFICE-Support-CASIO.png.7e9898d2242a91753eea68f40ddbc961.png

Więc jednak jakby dotyczyło...

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i przeczytałeś uważnie instrukcję?

1443143869_Image1.thumb.jpg.7f026077f4b73cde14b3ec338824c223.jpg807517987_Image2.thumb.jpg.8c0c94ff7638b9f06779b26cea542ee8.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytałem i piszą, że chodzi o przybliżony czas ładowania do 1 sekundy ruchu ręki - co dalej ma się nijak do sygnalizowaniu alarmu o słabej baterii albo wyświetlaniu informacji o rozładowanej baterii.

Jeszcze takie pytanie Jaki typ akumulatora można się spodziewać w modelu EFS-S620DB ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, tostergt napisał(-a):

Przeczytałem i piszą, że chodzi o przybliżony czas ładowania do 1 sekundy ruchu ręki - co dalej ma się nijak do sygnalizowaniu alarmu o słabej baterii albo wyświetlaniu informacji o rozładowanej baterii.

Jeszcze takie pytanie Jaki typ akumulatora można się spodziewać w modelu EFS-S620DB ??

"hand" w tym przypadku to nie ręka, a wskazówka (sekundowa), kwestia poprawnego tłumaczenia.

Jaki akumulator siedzi w tym konkretnym modelu to nie wiem, ponieważ w specyfikacjach nie jest podawany, ale w razie potrzeby można zajrzeć do zegara i sprawdzić, jednak na tą chwilę wg mnie nie ma specjalnie sensu tego robić, bo nie jest to teraz do niczego potrzebne, tylko będzie dopiero za 8-10 lat, jeśli zegarek będzie prawidłowo eksploatowany (nie będzie rozładowywany do zera), a poza tym nie warto rozszczelniać zegarka bez potrzeby. Po prostu jak będziesz potrzebował wymienić akumulator za około dekadę, to wtedy zajrzysz do środka i sprawdzisz, tylko z akumulatorami trzeba uważać, bo są bardzo podatne na zwarcia, więc trzeba się z nimi obchodzić szczególnie ostrożnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, tostergt napisał(-a):

Poducz się angielskiego... "czas ładowania do 1 sekundy ruchu ręki"  ma się nijak do poprawnego tłumaczenia. Approximate charging time to 1- second hand movement to przybliżony czas ładowania do (uzyskania) jednosekundowego skoku (ruchu) wskazówki (sekundnika). :( Czyli podładowania wystarczajcego do skasowania alarmu o rozładowaniu baterii.

Parametry akumulatorka sam sobie znajdź, bo już chyba wyczerpałeś rezerwę cierpliwości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Anansi napisał(-a):

Czyli podładowania wystarczajcego do skasowania alarmu o rozładowaniu baterii.

W tym zegarku nie da się skasować alarmu o niskim poziomie naładowania baterii tym bardziej, że w zegarku jest zainstalowany akumulator, także może i mój angielski jest słaby ale przynajmniej w wystarczającym stopniu aby zrozumieć od początku że chodzi o czas ładowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, tostergt napisał(-a):

W tym zegarku nie da się skasować alarmu o niskim poziomie naładowania baterii tym bardziej, że w zegarku jest zainstalowany akumulator, także może i mój angielski jest słaby ale przynajmniej w wystarczającym stopniu aby zrozumieć od początku że chodzi o czas ładowania.

Tragedia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
33 minuty temu, TomG80 napisał(-a):

"hand" w tym przypadku to nie ręka, a wskazówka (sekundowa), kwestia poprawnego tłumaczenia.

Jaki akumulator siedzi w tym konkretnym modelu to nie wiem, ponieważ w specyfikacjach nie jest podawany, ale w razie potrzeby można zajrzeć do zegara i sprawdzić, jednak na tą chwilę wg mnie nie ma specjalnie sensu tego robić, bo nie jest to teraz do niczego potrzebne, tylko będzie dopiero za 8-10 lat, jeśli zegarek będzie prawidłowo eksploatowany (nie będzie rozładowywany do zera), a poza tym nie warto rozszczelniać zegarka bez potrzeby. Po prostu jak będziesz potrzebował wymienić akumulator za około dekadę, to wtedy zajrzysz do środka i sprawdzisz, tylko z akumulatorami trzeba uważać, bo są bardzo podatne na zwarcia, więc trzeba się z nimi obchodzić szczególnie ostrożnie.

A w jakiej technologii są wykonane zazwyczaj akumulatory w zegarkach Casio??

Są jakieś porady odnośnie użytkowania - nie rozładowywać do przysłowiowego zera / nie wolno przeładowywać??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, tostergt napisał(-a):

A w jakiej technologii są wykonane zazwyczaj akumulatory w zegarkach Casio??

Są jakieś porady odnośnie użytkowania - nie rozładowywać do przysłowiowego zera / nie wolno przeładowywać??

Wydaje mi się, że jest tam coś z litem, ale dokładnie technologii Ci nie opiszę. Albo siedzi tam CTL1616 albo CTL920 - zazwyczaj w "normalnych" zegarkach (bez GPSu i innych prądożernych technologii) Casio stosuje jeden z tych dwóch akumulatorów.

A jak dbać? Jeśli nosisz zegarek na codzień, to nie musisz się martwić. Wystarczy, że będzie normalnie podczas eksploatacji wyeksponowany na światło słoneczne i będzie OK. Na zimę, jak będziesz zdejmował zegarek z ręki, to odkładaj go zawsze na parapet po słonecznej stronie lokum, żeby miał szansę co nieco światła złapać w panel solarny. Najważniejsze to nie odkładać go np. na rok do szuflady, jak nie będzie noszony, bo gdyby miał na dłuższy czas ustąpić miejsca na nadgarstku innej konstrukcji, to po prostu zamiast do szuflady należy go położyć na parapecie i będzie wszystko OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Czyli Jeśli chodzi o akumulator bo jeszcze poczytałem trochę poprostu nie jest zalecane aby rozładowywać go do skrajnych wartości, w zimie na parapet i powinnien sobie raz na jakiś czas podładować.

W instrukcji jest też napisane o stopniach:

H: Co najmniej cztery miesiące

M: Dwa do czterech miesięcy

L: Nie dłużej niż dwa miesiące

Odebrałem zegarek z poziomem naładowania akumulatora na M i po 1H30M na pełnym słońcu wskoczył od razu na H, także nie powinno być problemów z tym ładowaniem.

Przyznam, że zaczyna mnie zaskakiwać ten Edifice pierwsza rzecz to od tygodnia trzyma dokładność co do sekundy z zaktualizowanym zegarem w komputerze.

Tak się jeszcze zastanawiam i mam jeszcze pytanie - które to elementy i gdzie na tarczy są te panele słoneczne odpowiedzialne za doładowywanie akumulatora??

Czy jakoś się wyróżniają te elementy na tarczy??

Edytowane przez tostergt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, tostergt napisał(-a):

(...)Tak się jeszcze zastanawiam i mam jeszcze pytanie - które to elementy i gdzie na tarczy są te panele słoneczne odpowiedzialne za doładowywanie akumulatora??

Czy jakoś się wyróżniają te elementy na tarczy??

Panel solarny jest na całej powierzchni tarczy pod półprzezroczystą tarczą, na której są napisy, indeksy itp. Można zatem powiedzieć, że widać go cały czas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi