Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
short

Pierwszy zegarek w kolekcji

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim!

Dołączyłem do waszej społeczności w nadziei, że znajdę tutaj pomoc w wyborze mojego pierwszego zegarka, który zacznie budować moją kolekcję. Chciałbym uniknąć typowych "gaciowych" zegarków, ponieważ już takie mam. Mój budżet na pierwszy zegarek to około 2000 złotych, ale jeśli ktoś przekona mnie, że warto dołożyć więcej, jestem otwarty na tę możliwość.

Zegarek głównie ma być noszony pod styl biznesowy. Jedną wytyczną którą mnie interesuje to duża tarcza zegarka ponieważ małe zegarki ze względu na moje „gabaryty” nie wyglądają dobrze na ręce. 

Dzięki z góry za pomoc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, short napisał(-a):

Cześć wszystkim!

Dołączyłem do waszej społeczności w nadziei, że znajdę tutaj pomoc w wyborze mojego pierwszego zegarka, który zacznie budować moją kolekcję. Chciałbym uniknąć typowych "gaciowych" zegarków, ponieważ już takie mam. Mój budżet na pierwszy zegarek to około 2000 złotych, ale jeśli ktoś przekona mnie, że warto dołożyć więcej, jestem otwarty na tę możliwość.

Zegarek głównie ma być noszony pod styl biznesowy. Jedną wytyczną którą mnie interesuje to duża tarcza zegarka ponieważ małe zegarki ze względu na moje „gabaryty” nie wyglądają dobrze na ręce. 

Dzięki z góry za pomoc!

Ja zacząłem od Citizena z "kontrolą satelitarną". Rozmiar 43 mm a więc pasujący do większych nadgarstków, synchronizacja czasu z satelitą, szkło szafir, na bransolecie. Chyba wszystko co powinien posiadać zegarek EDC.

Citizen CC3001-51L

Jego cena może przekroczyć 2k. 

20240410_160544.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze Lunar Pilot. Jak mowa o kolekcji to imo warto pomyśleć. 

Screenshot_20240512-104803.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Petru23 napisał(-a):

Popieram, ale nie jako pierwszy. Pierwszy zegarek powinien być przede wszystkim bardzo czytelny a ten jednak taki nie jest. 

20240423_155806.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Petru23 napisał(-a):

Planuję zakup zegarka średnio raz na kwartał stąd w ogóle zamysł. A muszę przyznać, że spotykam sie z sytuacjami, gdzie temat zegarków został nie raz poruszany w luźnych rozmowach więc czas „dorosnąć” zmienić swoje upodobania. Nie mogę się przekonać także do zegarków na bransolecie tak jak Citizen (może to kwestia przyzwyczajenia do pasków) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
47 minut temu, short napisał(-a):

Planuję zakup zegarka średnio raz na kwartał stąd w ogóle zamysł. A muszę przyznać, że spotykam sie z sytuacjami, gdzie temat zegarków został nie raz poruszany w luźnych rozmowach więc czas „dorosnąć” zmienić swoje upodobania. Nie mogę się przekonać także do zegarków na bransolecie tak jak Citizen (może to kwestia przyzwyczajenia do pasków) 

Bransoletę da się zdjąć i zastąpić paskiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, short napisał(-a):

Cześć wszystkim!

Dzięki z góry za pomoc!

witamy na forum. Nie wchodź w zegarki to się źle kończy dla portfela :P

a tak na poważnie. biznesowe zegarki nie mogą być patelnią. Ja proponuję Seiko presage:

https://zegarownia.pl/zegarek-meski-seiko-presage-cocktail-midnight-blue-moon-automatic-srpk15j1

Screenshot_20240512-134117.png

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:) :) :) za to sie nie martwisz, czy wskazówki dobrze centrują i ile jest +/- na dobę 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co do marki ORIENT? Warto kupić automat? Pomimo niższej ceny to muszę przyznać, że mi się spodobał model Bambino

IMG_4949.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, short napisał(-a):

A co do marki ORIENT? Warto kupić automat? Pomimo niższej ceny to muszę przyznać, że mi się spodobał model Bambino

Tak. W budżecie około 1.000 PLN Bambino to jeden z najlepszych wyborów na zegarek mechaniczny do marynarki/garnituru. Bardzo duży wybór kolorów i wzorów. Spora średnica, jak lubisz. Poszukaj w dobrej cenie, bo ceny są baaardzo różne u różnych dostawców.

obraz.thumb.png.9b739ef5bda069ab4b471000511e6a01.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 12.05.2024 o 10:51, Paulus57 napisał(-a):

Popieram, ale nie jako pierwszy. Pierwszy zegarek powinien być przede wszystkim bardzo czytelny a ten jednak taki nie jest. 

20240423_155806.jpg

A skąd takie przekonanie nr pierwszego zegarka? To raczej nasz ostatni powinien być jak najbardziej czytelny ;)

W dniu 14.05.2024 o 12:09, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Tak. W budżecie około 1.000 PLN Bambino to jeden z najlepszych wyborów na zegarek mechaniczny do marynarki/garnituru. Bardzo duży wybór kolorów i wzorów. Spora średnica, jak lubisz. Poszukaj w dobrej cenie, bo ceny są baaardzo różne u różnych dostawców.

obraz.thumb.png.9b739ef5bda069ab4b471000511e6a01.png

Ale bez szkła szafirowego. A wypukłe to raczej takie być powinno - szafirowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, Petru23 napisał(-a):

A skąd takie przekonanie nr pierwszego zegarka? To raczej nasz ostatni powinien być jak najbardziej czytelny ;)

Ale bez szkła szafirowego. A wypukłe to raczej takie być powinno - szafirowe.

Pierwszy powinien być uniwersalny, najlepiej solarny z regulacją radiową albo satelitarną i prostą tarczą. Być może to będzie jedyny zegarek i wtedy udziwnienia są bez sensu. Jak ktoś łyknie bakcyla, to wtedy może zacząć kombinować i dokupować kolejne. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Paulus57 napisał(-a):

Pierwszy powinien być uniwersalny, najlepiej solarny z regulacją radiową albo satelitarną i prostą tarczą. Być może to będzie jedyny zegarek i wtedy udziwnienia są bez sensu. Jak ktoś łyknie bakcyla, to wtedy może zacząć kombinować i dokupować kolejne. 

Be obrazy i z całym szacunkiem, ale pierwszy imo to ma się podobać. A nie spełniać jakieś wymagania łącznie ze sposobem komunikacji czy wskazaniem na rodzaj i charakter tarczy czy inne takie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Petru23 napisał(-a):

Be obrazy i z całym szacunkiem, ale pierwszy imo to ma się podobać. A nie spełniać jakieś wymagania łącznie ze sposobem komunikacji czy wskazaniem na rodzaj i charakter tarczy czy inne takie...

Czy ja gdzieś napisałem, że zegarek ma się nie podobać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, Paulus57 napisał(-a):

Czy ja gdzieś napisałem, że zegarek ma się nie podobać?

Napisałeś jakie wymagania ma spełnić jako pierwszy zegarek. Trochę dziwnie... To jest gdzieś ustalone czy to Twoje osobiste podejście na własnym przykładzie? Chodzi mi o określenie tarczy, sposobu komunikacji itp jakby zwykły wskazowkowiec na baterię nie nadawał się na pierwszy zegarek ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Petru23 napisał(-a):

Napisałeś jakie wymagania ma spełnić jako pierwszy zegarek. Trochę dziwnie... To jest gdzieś ustalone czy to Twoje osobiste podejście na własnym przykładzie? Chodzi mi o określenie tarczy, sposobu komunikacji itp jakby zwykły wskazowkowiec na baterię nie nadawał się na pierwszy zegarek ;)

Sam zacząłem od tego i uważam go za idealny wybór. Wiadomo ocena subiektywna, ale tak każdy "po swojemu" ocenia. 

20221230_124636.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi