Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Viktor

mechanizm budzika mini kapliczka Junghans

Rekomendowane odpowiedzi

Witam 

podczas remontu mechanizmu kapliczki Junghans po oględzinach stwierdziłem opiłowanie prowadnicy tarczy napędu budzika . Czy ktoś na forum może pomóc i podpowiedzieć jak działa ustawienie i działanie tego budzika ? Opiłowana prowadnica chyba podczas normalnej pracy blokuje uruchomienie budzika ? 

IMG_4822.jpeg

IMG_4820.png

IMG_4816.jpeg

IMG_4815.jpeg

Z tyłu mosiężnej tarczy jest jakaś dźwignia połączona z mechanizmem budzika  czy jej koniec powinien dotykać krzywki której u mnie w pierścieniu brak ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

We wszystkich budzikach z takim ustawianiem alarmu (włącznie z ogromnymi Comtoise z budzikiem) działa to tak, że tarczkę ustawiasz za wskazówką godzinową na godzinę alarmu, to włącza przez zapadkę dźwignię uruchomienia alarmu.

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli dobrze zrozumiałem dźwignia powinna dotykać ślizgać się po krzywce z tyłu tarczy budzika a kiedy spada z jej wyciętego schodka nakręcona sprężyna wprawia w ruch mechanizm alarmu. U mnie dźwignia jest bardzo odgięta w bok 

IMG_4820.jpeg

Edytowane przez Viktor
pominięte zdjęcie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak piszesz ,, dźwignia jest bardzo odgięta " - więc, dognij ją odpowiednio. 

W wielu budzikach, kareciakach, jest coś podobnego, tz. działającego na tej samej zasadzie. - dźwignia ślizgająca się po podobnej krzywce, wpada w wycięcie, co uruchamia bicie. 

PS... mało zdjęć szczegółów, by zobaczyć - dostrzec to, co jest źle zamontowane, wygięte, itd... bo nie każdy ma akurat ten mechanizm na stole, lub w pamięci. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za tarczą do ustawiania godziny budzenia, jest koło z wycięciem, gdy pręt wpadnie w to wycięcie wówczas włącza dzwonek (oczywiście jeżeli sprężyna jest naciągnięta) Godzinę dzwonka ustawiamy na wskazówce godzinowej. Na zdjęciu budzik włączy się przed godziną 3.

Tak jest u mnie.

DSCN8661.JPG

DSCN8672.JPG

Edytowane przez polimerek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi