Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
thommas001

Usunięcie powłoki AR

Rekomendowane odpowiedzi

Czy możecie polecić punkt w Warszawie, gdzie usuwają zniszczoną powłokę antyrefleksyjną z szafirowego szkła bez ryzyka uszkodzenia koperty? Z góry dziękuję.

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zależy od budowy koperty. Jeżeli szkiełko wystaje, to bierzesz Cape Cod, godzinka i po AR.

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potwierdzam, Cape Cod daje radę. Ważne jest też czy bezel jest matowy, czy na wysoki połysk. W przypadku matowego trzeba go czymś okleić, żeby nie wybłyszczyć Cape Codem, nawet jeśli szkiełko wystaje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 hours ago, Mirosuaw said:

Potwierdzam, Cape Cod daje radę. Ważne jest też czy bezel jest matowy, czy na wysoki połysk. W przypadku matowego trzeba go czymś okleić, żeby nie wybłyszczyć Cape Codem, nawet jeśli szkiełko wystaje.

Dziękuję za podpowiedź. Mam jeszcze pytanie - niektórzy rekomenduje też pastę Autosol. Co w praktyce się lepiej sprawdza? Rozumiem, że twardość obu rozwiązań polerniczych jest niższa niż szafirowe szkło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
36 minut temu, thommas001 napisał(-a):

Dziękuję za podpowiedź. Mam jeszcze pytanie - niektórzy rekomenduje też pastę Autosol. Co w praktyce się lepiej sprawdza? Rozumiem, że twardość obu rozwiązań polerniczych jest niższa niż szafirowe szkło.

O Autosol nie słyszałem, więc się nie wypowiem. Natomiast próbowałem też pastą Polywatch, czyli przeznaczoną do polerowania hesalitu. Wydaje mi się, że efekt był nawet trochę szybszy niż Cape Codem, ale głowy nie dam sobie uciąć. O szkielko szafirowe byłbym spokojny, żaden z tych środków nie zrobi mu krzywdy. Bardziej trzeba uważać na metalowe części.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja usuwałem AR filcowym krążkiem na dremelku, było na nim trochę pasty polerskiej, ale minimalna ilość została z poprzedniej roboty, poszło bardzo szybko, cała operacja trwała max 10 minut. Oczywiście lunetę/bezel warto okleić w razie się ręka omknie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi