Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Seblor

Frederique Constant 335MC4P6 Prośba o Pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Proszę o opinie specjalistów, czy możliwe jest mechaniczne uszkodzenie przez zwykłego użytkownika zegarka (FC335MC4P6) - kalendarza (koło godzinowe, zębnik oraz mostek remontuaru) podczas normalnego użytkowania.

Posiadam zegarek FC335MC4P6 od około 30 miesięcy, z czego około 5 miesięcy łącznie spędził w wysyłce do sprzedawcy/serwisu.

2-krotnie całkowicie zatrzymał się cały mechanizm. Do pierwszego zblokowania doszło juz po 1,5 miesiącu od zakupu. Po drugim serwis coś wymienił, ale nigdzie nie pozostawia śladu o wymianie lub wadliwości jakiegokolwiek elementu. W raporcie cisza.
Użytkując zaledwie kilka dni po odpakowaniu zwróconego z serwisu zegarka stwierdziłem, że wskazówka kalendarza nie zmienia pozycji. Wychyla się jedynie pomiędzy dwoma datami i powraca na pierwotną pozycję. Dodatkowo miałem ciągły problem z luźno działającą koronką. Nie można było zmienić pozycji żadnej wskazówki ani faz księżyca.

Tym razem Serwis ("Chrono Centrum Serwisowe") zarzuciło mi, że szkoda w/w elementów wewnętrznych powstała w  wyniku niewłaściwego przeze mnie użytkowania szybkiego kalendarza (uszkodzenie zębników kół).

Proszę o Pomoc i Opinie.
Jak można uszkodzić zębniki kół i tym samym uszkodzić łacznie 3 elementy (koło godzinowe, zębnik, mostek remotuaru)? Czy to w ogóle możliwe? Zegarmistrzowie starej daty są sceptyczni. NIc z zegarkiem nie robiłem, nigdzie nie uderzyłem, ani nie rzucałem nim.

Mam duże zastrzeżenia do profesjonalizmu i działania tego serwisu ("Chrono Centrum Serwisowe"). Przy pierwszym zgłoszeniu oddali zegarek pisząc w raporcie, że zwrócono bez naprawy, a zblokowana koronka według nich to wynik zbyt małej siły użytej do zmiany pozycji wskazówek. Zero w raporcie o  Całkowicie zblokowanym, nie działającym mechanizmie. Zapomnieli, że to pełny automatyk i powinien działać niezależnie. A otwarte serce pomaga stwierdzić, czy mechanizm pracuje, czy nie. Zmiana pozycji koronki to odrębna rzecz, tylko wpływa na ustawienie wskazówek. Mechanizm powinien działać niezależnie, nie musi wskazywać poprawnego czasu. A o tym serwis zapomniał lub celowo pominął. Jeśli ktoś tez miał przejścia z tym serwisem, proszę o info. Każda informacja może być pomocna, bo mam wrażenie, że serwis gra zupełnie do innej bramki i zataja co w zegarku piszczy, bo to raczej słaba reklama dla marki.

Bardzo Proszę Specjalistów o Opinie i Poradę.

P.S
Przed wysyłką zegarka posiadam filmik jak zegarek pracował, który mogę udostępnić. Czy jest możliwe stwierdzenie, czy którykolwiek z wymienionych przez serwis elementów pracował właściwie w danym momencie na podstawie nagranej pracy zegarka?

Codziennie robiłem zdjęcia ewidencjonujące problem z kalendarzem. Mam wrażenie, że minimalnie zmienia się faza księżyca. Czy to możliwe przy ewentualnie uszkodzonych elementach wskazanych przez serwis?

https://frederiqueconstant.com/watches/collection/men/men_classics/men_classics_heart-beat-moonphase-date/fc-335mc4p6/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do zębnika koła godzinowego to możliwe jest uszkodzenie go i zębnika obok, w układzie nastawczym często działa to tak, że jedno wyszczerbione koło czy skrzywiony ząb powoduje uszkodzenie sąsiadującego z nim. Remontuar możesz uszkodzić wyciągając i wciskając wałek, jeśli mowa o codziennym użytkowaniu. Ja powiedziałbym tak, jeśli chcesz mieć mimo wszystko sprawny zegarek, wyślij do niezależnego zegarmistrza, baza tego werku to zwykła Sellita SW-200, części do tego mnóstwo i nie kosztują kroci. Człowiek wymieni, o ile trzeba, przesmaruje, złoży jak należy. A co do oficjalnego kanału reklamacji - tak bywa, nie tylko w przypadku tej marki... Przypuszczam, że przy pierwszej reklamacji nawet żaden majster serwisant nie miał  Twojego zegarka w ręku.

Edytowane przez dekonstruktor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje za komentarz.

Czy mogę jeszcze prosić o uszczegółowienie, w jaki sposób Ja-potencjalny, zwykły użytkownik mogłem uszkodzić 3 elementy znajdujace się wewnątrz mechanizmu bez ingerencji w mechanizm?? Użytkując zegarek jak kazdy inny - nie mogę tego pojąć. Serwis obwinia mnie o uszkodzenie mechaniczne. Jeśli tak, to jak powinny wyglądać ślady na kopercie, aby uszkodzić te elementy? A co zatem z wałkiem? Nie rozumiem stwierdzenia, że mogłem uszkodzić Remontuar wyciągając i wciskając wałek? To niby jak miałem dokonac zmian pozycji wskazówek? Czy jest do tego jakiś klucz dynamometryczny?

Proszę o konstruktywne komentarz(e)

Po pierwszym zgłoszeniu (1,5 miesiąca) od zakupu gdy zatrzymał się cały mechanizm, otrzymałem informację z serwisu, że za mało siły użyłem do zmiany pozycji koronki (Ja i sprzedawca), bo testował zegarek przed wysyłką. Obchodziłem się z nim jak z jajkiem, a teraz miałem uszkodzić remontuar wyciągając wałek - sam nie wiem, bo za lekko? Czy za mocno? Mam jeszcze kilka zegarków np. Grovana ponad 30 lat i tam nie zepsułem wałka/remontuaru.

Nie wiem, czy to pomocne, ale systematycznie miałem problem z luźno działająca koronkę. Od samego zakupu. Czy to mógłby być objaw wadliwego remontuaru lub materiąłu z jakiego był wykonany? Przed wysyłką do serwisu (3-cią) nagrałem film z luźno obracającą się koronką. Bardzo często nie mogłem zmienić pozycji wskazówek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Seblor napisał(-a):

Nie wiem, czy to pomocne, ale systematycznie miałem problem z luźno działająca koronkę.

To moglo, ale nie musiało byc jedna z przyczyn uszkodzeń... Pierw lekko się ząbki deformowały  a potem się wyłamywały i to mogó spowodować zniszczenie

przekładni... nie wiemy jak pracowała beczka  i czy była dobrze wpasowywana w przkładnię nastawy czasu...

ps. nie jestem zegarmistrzem, ale kilka różnyc mechanizmów uszkodzonych juz p"przerobiłem" :) i rózne dziwne rzeczy tam widziałem... :)

Edytowane przez mkl1

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za obie opinie. I proszę o więcej.

Może na forum są doświadczeni zegarmistrzowie i poradzą ile w swoim zawodowym czasie spotkali się z takimi uszkodzeniami. I na ile można je przypisać użytkownikowi a na ile może być to ukryta wada materiałowa, montażowa, czyli producencka/serwisowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zadaj to samo pytanie na grupie  zegarmistrzowskiej--- na FB :)

Edytowane przez mkl1

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi