Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

kodzik

markowy budzik z komplikacjami?

Rekomendowane odpowiedzi

markowy budzik z komplikacjami?, czy są takie cuda, bo chciał bym kupić dokładny mechaniczny budzik, np z sekundnikiem , dobrej firmy, ja nie widziałem na oczy budzika innej produkcji niż rosyjski, albo polski, czy istnieje w tej niszy zegarkowej coś takiego jak piramida prestiżu? :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Paradoksalnie najlepsze budziki mechaniczne są chyba właśnie radzieckie - Sławy, małe Rakiety i Zarie jak te na zdjęciu:

69b43ff73547fa3dm.jpg

mają mechanizmy na kamiennych łożyskach i z wychwytem szwajcarskim jak w zegarkach, zresztą mechanizm chodu budzików Rakieta jest z zegarka ;-)

f39979543c50994em.jpg

A tak wygląda wnętrze Zarii:

3b4243d996f13e88m.jpg

Jak widać nawet mechanizm dzwonienia jest łożyskowany na rubinach. Budziki z mechanizmem Sława/Mir są uznawane za najlepsze na świecie.

Bardzo dobre budziki robiła również niemiecka firma Junghans, np taki w etui jak ten po lewej:

14ddd7d154106693m.jpg

Też ma mechanizm na rubinowych łożyskach ale wychwyt typowo budzikowy czyli kołkowy a nie szwajcarski:

8caabc889d02a4aem.jpg

Ponoć szwajcarskie firmy też robiły małe budziki, chętnie bym zobaczył zdjęcia takich zegarów i ich mechanizmów - ma ktoś? Sam mam tylko malutki budzik ze szwajcarską pozytywka Reuge, ale sam zegar jest francuski:

f55bd96fda951c78m.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość polishbob

Witam ja ostatnio nabyłem trzy budziki ten to junghans

post-0-0-35255600-1330798170.jpg

post-0-0-77729900-1330798170.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość polishbob

ten marki haller ale nie wiem czyja produkcja ale chodzi

moro044aaaagr0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość polishbob

a tu duży junghans repetition ten chodzi i staje ale jest troche zabrudzony

moro047aaagm2.jpg

moro047aaagm2.8eb81f8449.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radzieckie Mir/Slava na 11 kamieni to najlepsze budziki jakie produkowano. Mechanizm na kamienie, a metalowe łożyska wymienne. Mechanizm chodu i budzika oddzielne - można grzebać w jednym nie rozkręcając drugiego.

Jest to dobry porządny i wytrzymały budzik. Stare Miry, Drużby i inne budziki na tym mechaniźmie chodzą w niejednym domu ponad 50 lat i mają się świetnie.

CДEЛAHO B CCCP - najlepsze zegarki na świecie !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pcstud

mam piekny budzik JLC z 8 dniowa rezerwa chodu i wskazaniami 24h- jak dam rade jutro wstawie fotke

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
mam piekny budzik JLC z 8 dniowa rezerwa chodu i wskazaniami 24h- jak dam rade jutro wstawie fotke

Dawaj, dawaj! Chętnie zobaczymy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.