kodzik 0 #1 Napisano 9 Lutego 2008 markowy budzik z komplikacjami?, czy są takie cuda, bo chciał bym kupić dokładny mechaniczny budzik, np z sekundnikiem , dobrej firmy, ja nie widziałem na oczy budzika innej produkcji niż rosyjski, albo polski, czy istnieje w tej niszy zegarkowej coś takiego jak piramida prestiżu? :-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kosh777 4 #2 Napisano 9 Lutego 2008 Paradoksalnie najlepsze budziki mechaniczne są chyba właśnie radzieckie - Sławy, małe Rakiety i Zarie jak te na zdjęciu:mają mechanizmy na kamiennych łożyskach i z wychwytem szwajcarskim jak w zegarkach, zresztą mechanizm chodu budzików Rakieta jest z zegarka ;-) A tak wygląda wnętrze Zarii:Jak widać nawet mechanizm dzwonienia jest łożyskowany na rubinach. Budziki z mechanizmem Sława/Mir są uznawane za najlepsze na świecie.Bardzo dobre budziki robiła również niemiecka firma Junghans, np taki w etui jak ten po lewej:Też ma mechanizm na rubinowych łożyskach ale wychwyt typowo budzikowy czyli kołkowy a nie szwajcarski:Ponoć szwajcarskie firmy też robiły małe budziki, chętnie bym zobaczył zdjęcia takich zegarów i ich mechanizmów - ma ktoś? Sam mam tylko malutki budzik ze szwajcarską pozytywka Reuge, ale sam zegar jest francuski: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość polishbob #3 Napisano 9 Lutego 2008 Witam ja ostatnio nabyłem trzy budziki ten to junghans 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość polishbob #4 Napisano 9 Lutego 2008 ten marki haller ale nie wiem czyja produkcja ale chodzi 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość polishbob #5 Napisano 9 Lutego 2008 a tu duży junghans repetition ten chodzi i staje ale jest troche zabrudzony 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Karol Kłósek 4 #6 Napisano 9 Lutego 2008 Radzieckie Mir/Slava na 11 kamieni to najlepsze budziki jakie produkowano. Mechanizm na kamienie, a metalowe łożyska wymienne. Mechanizm chodu i budzika oddzielne - można grzebać w jednym nie rozkręcając drugiego. Jest to dobry porządny i wytrzymały budzik. Stare Miry, Drużby i inne budziki na tym mechaniźmie chodzą w niejednym domu ponad 50 lat i mają się świetnie. 0 CДEЛAHO B CCCP - najlepsze zegarki na świecie !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość pcstud #7 Napisano 9 Lutego 2008 mam piekny budzik JLC z 8 dniowa rezerwa chodu i wskazaniami 24h- jak dam rade jutro wstawie fotke 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kosh777 4 #8 Napisano 10 Lutego 2008 mam piekny budzik JLC z 8 dniowa rezerwa chodu i wskazaniami 24h- jak dam rade jutro wstawie fotke Dawaj, dawaj! Chętnie zobaczymy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach