Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Markope

Prośba o pomoc w ustaleniu producenta

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam zapytanie odnośnie producenta zegara oraz rozszyfrowania znaczenia napisu na tylnej płycie: COLONIAL MEG ( lub MFG). Z góry dziękuję za jakiekolwiek wskazówki (w sensie podpowiedzi😅).

20240904_222653.jpg

20240904_222511.jpg

20240904_231841.jpg

Edytowane przez Markope

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gong sugeruje, ze to moze byc Junghans. A, że nie ma numeru - to oznacza, ze okres zabezpieczenia patentowego minął... Więc zegar zapewne powstał po I WŚ. Trza po katalogach spróbowac pouszukać..
Taka moja opinia.

:)

Bez-nazwy-2.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, Yahagi napisał(-a):

Gong sugeruje, ze to moze byc Junghans. A, że nie ma numeru - to oznacza, ze okres zabezpieczenia patentowego minął... Więc zegar zapewne powstał po I WŚ. Trza po katalogach spróbowac pouszukać..
Taka moja opinia.

:)

W CM Co Zeeland Michigan najpewniej, zwróć uwagę na nabite numery. Junghans w sprzedawanych bezpośrednio przez siebie zegarach takich nie nabijał.

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też  moim skromnym zdaniem gong i zawieszka wahadła wskazuje na Junghansa (lub HAU). A co z tym napisem COLONIAL?🤔

Screenshot_20240906-042413_Gallery.jpg

Screenshot_20240906-042635_Gallery.jpg

Screenshot_20240906-043233_OLXpl.jpg

Screenshot_20240906-042146_Gallery.jpg

Screenshot_20240906-042645_Gallery.jpg

Screenshot_20240906-043032_Chrome.jpg

Screenshot_20240906-043733_Gallery.jpg

Edytowane przez Markope

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 5.09.2024 o 13:14, Anansi napisał(-a):

W CM Co Zeeland Michigan najpewniej, zwróć uwagę na nabite numery. Junghans w sprzedawanych bezpośrednio przez siebie zegarach takich nie nabijał.

Trochę poszperałem i znalazłem takie coś:( dzięki niezawodnemu koledze Anansi😁)

Screenshot_20240909-094923_Chrome.jpg

Wyglada więc na to ,że firma z Ameryki produkujaca meble,po prostu kupowała u Junghansa werki i numerowała je i sygnowała nazwą swojej firmy. Dzięki piękne za pomoc,pozdrawiam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi