Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
gamemaster

Jak zrobić taką dziurkę

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

W jaki sposób, najlepiej domową metodą, dorobić podłużną dziurkę w pasku?

Niestety, miejscowy szefc nie miał narzędzia żeby taki otwor wykonać. 

20240918_120717.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Owalnym wybijakiem, przy odrobinie wprawy także okrągłym. Warto się jednak zastanowić, czy nie przebije on...wartości paska. ;)
https://allegro.pl/oferta/wybijak-dziurkacz-owalnych-do-skory-4x7-mm-10031296599?fromVariant=13115165753

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Domową metoda też się da. Ale jednak kilka podstawowych narzędzi trzeba mieć. Objaśniam zatem default_smile.png
Znaleźć gwoździa o średnicy podobnej do średnicy dziurki. Obciąć na płasko zaostrzoną część gwoździa (zaostrzoną to znaczy po przeciwnej stronie do łba gwoździa). Przy użyciu pilnika płaską część gwoździa wypiłować w kształt V (patrząc z profilu).

IVI
Coś jak powyżej.

Wziąć młotek, deseczkę, położyć pasek na deseczce i zrobić dwie dziurki zachodzące na siebie. Można również znaleźć rurkę o odpowiedniej średnicy i samemu sobie zrobić wybijak.
Powodzenia default_smile.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ma być bezkosztowo, to trzeba kombinować. Z jakichś powodów kolega nie chce wymieniać paska, nie mnie oceniać dlaczego. Jak byłem dzieciakiem to tak jak opisałem to sam sobie dorabiałem dziurki w pasku do spodni :)
Dzisiaj za kilkadziesiąt złotych można sobie u chińczyka kupić zestaw wybijaków, to żaden problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 21.09.2024 o 15:06, Anansi napisał(-a):

Owalnym wybijakiem, przy odrobinie wprawy także okrągłym. Warto się jednak zastanowić, czy nie przebije on...wartości paska. ;)
https://allegro.pl/oferta/wybijak-dziurkacz-owalnych-do-skory-4x7-mm-10031296599?fromVariant=13115165753

Dzięki! To jest jakieś rozwiązanie:)

W dniu 21.09.2024 o 19:27, alleck napisał(-a):

Domową metoda też się da. Ale jednak kilka podstawowych narzędzi trzeba mieć. Objaśniam zatem default_smile.png
Znaleźć gwoździa o średnicy podobnej do średnicy dziurki. Obciąć na płasko zaostrzoną część gwoździa (zaostrzoną to znaczy po przeciwnej stronie do łba gwoździa). Przy użyciu pilnika płaską część gwoździa wypiłować w kształt V (patrząc z profilu).

IVI
Coś jak powyżej.

Wziąć młotek, deseczkę, położyć pasek na deseczce i zrobić dwie dziurki zachodzące na siebie. Można również znaleźć rurkę o odpowiedniej średnicy i samemu sobie zrobić wybijak.
Powodzenia default_smile.png

Myślałem o czymś podobnym. Chyba czuję się przekonany :D

W dniu 22.09.2024 o 19:21, Funky_Koval napisał(-a):

Ale kobinowanie. Nie lepiej kupić inny pasek?

Szkoda mi odłożyć pasek żeby sobie leżał niepotrzebny. Poza b mi się podoba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi