timer_44 0 #1 Napisano 25 Września 2024 Dzień dobry wszystkim 😁. Koledzy, wpadł mi przypadkowo w dłonie mechanizm zegara. Chyba to polski Metron ale nigdzie w sieci nie znalazłem nawet śladu po takim mechanizmie. Oznaczenie M 030 lub M 03J. Rok produkcji 1963. Może ktoś rozpozna ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yaro 65 103 #2 Napisano 25 Września 2024 Metron to raczej nie jest, na niemca wygląda . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3889 #3 Napisano 25 Września 2024 Zdejmij osłonkę z przystawki balansowej, może tam są jakieś oznaczenia. Tak czy inaczej, nie jest to mechanizm zegara (ani zegarka ), tylko mechanizm "zegarowy" z jakiejś machiny do krótkotrwałego odliczania czasu. 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
timer_44 0 #4 Napisano 25 Września 2024 Dziękuję za pomoc. Niestety, żadnych oznaczeń. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
timer_44 0 #5 Napisano 26 Września 2024 (edytowane) Przepraszam, jeżeli pytanie jest "od czapy". Zastanawia mnie obecność 4 wskazówek. Jaka może być funkcja tej czwartej, bo na pewno nie budzik ? Zastanawia mnie też podobieństwo rozłożenia tych dwóch osi po pokrętłach regulacji, poniżej wskazówek, z rozłożeniem w zegarach lotniczych i czołgowych. Ja tu nie widzę wprawdzie "militarnej" jakości wykonania ale ... Edytowane 26 Września 2024 przez timer_44 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach