Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Premy

Pytania o Citizen Promaster NY0040

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni forumowicze 

w tym tygodniu zostałem szczęśliwym posiadaczem kultowego Promastera NY0040.

Zegarek jest absolutnie fantastyczny, zdecydowanie ładniejszy niż na zdjęciach.

Mam jednak kilka wątpliwości:

- bezel jest dość luźny. O ile na boki siedzi stabilnie, o tyle w pionie mam wrażenie, że jest jakby "zbyt wysoki", ma delikatny luz. Naciskając na niego, można wyczuć charakterystyczne kliknięcie. Czy to normalne? Jak jest u Was?

- otwory na teleskopy są wyżłobione w dziwny sposób. Zazwyczaj mamy do czynienia z "ostrą" dziurką, w tym wypadku są to bardziej szerokie otwory, jakby zaokrąglone, o łagodniejszych krawędziach? Prowadzi to do delikatnych luzów w teleskopach, ruszając paskiem również można odczuć delikatne klikanie. Dodatkowo, teleskopy w tym zegarku są o wiele grubsze niż w innych paskach, obawiam się, że przy wymianie paska może być zbyt luźno i nowe teleskopy wypadną. Zmieniał ktoś z Was pasek i teleskopy?

Dzięki z góry za podpowiedzi 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego.

Bezel jest w tym modelu mocowany na taki drucik zygzakowaty a nie jak np w Seiko na gumowy oring.

Jeśli chodzi o teleskopy to są tam dedykowane do Citizena 2.2 bodajże mm grubości. W Seiko są 2.5mm - musisz mieć takie z grubszymi końcówkami (inne niż standardowe). Załączam zdjęcie citizenowy teleskop u doluIMG_20241020_141227099_HDR.thumb.jpg.99a8f97519f4a50c641aa58c1115a44b.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do bezela to mam takie same odczucia, ale jest to normalne w tym modelu. Co do teleskopów to mówiąc szczerze nawet nie zwrociłem na to uwagi i noszę z różnymi teleskopami o długości 20mm i wszystko gra, a często wymieniam paski :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bezel potrafi się obrócić, ale w zegarku z tej półki nie ma się czym przejmować. Zegarek trzeba nosić i cieszyć się zaletami, których ma sporo. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Watch-er napisał(-a):

Bezel potrafi się obrócić, ale w zegarku z tej półki nie ma się czym przejmować. Zegarek trzeba nosić i cieszyć się zaletami, których ma sporo. 

Mi tam się nic nie obraca 😁😁😁

IMG_20241011_112607.jpg

Edytowane przez TomcioMiki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, TomcioMiki napisał(-a):

Mi tam się nic nie obraca 😁😁😁

A powinno :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic się samoistnie nie obraca w niegrzebanych egzemplarzach
Mam 1, miałem dwa i sztywne jak należy, bez kiwania i bez obracania tak że jak ktoś pisze ze ten typ tak ma to

Wysłane z mojego SM-A546B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, pbozek75 napisał(-a):

Nic się samoistnie nie obraca w niegrzebanych egzemplarzach emoji846.png
Mam 1, miałem dwa i sztywne jak należy, bez kiwania i bez obracania emoji38.png tak że jak ktoś pisze ze ten typ tak ma to emoji1787.pngemoji1787.pngemoji1787.png

👍👍👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 hours ago, pbozek75 said:

Nic się samoistnie nie obraca w niegrzebanych egzemplarzach emoji846.png
tak że jak ktoś pisze ze ten typ tak ma to emoji1787.pngemoji1787.pngemoji1787.png

Śledząc fora i opinie na przestrzeni ostanich lat, to tak - ten typ tak ma. Jak się ma pecha, to się trafia na luźniejszy bezel. Jak nie - sztywny. Ale liczba takich opinii i liczba tych "kiwających się" wskazuje, że jest to powszechny i normalny przypadek.

TAK SIĘ PRZYNAJMNIEJ POCIESZAM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc należymy z Tomkiem do waskiego grona szczęściarzy
Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, pbozek75 napisał(-a):

No więc należymy z Tomkiem do waskiego grona szczęściarzy emoji846.png
Pozdrawiam

Ja tam nic takiego nie widzę, stukam, pukam nic nie dzwoni, obracam bezel ładnie klika, chyba jakiś felerny egzemplarz mam 😁😁😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi