Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Sign in to follow this  
Coro

Longines La Grande Classique - Czy czekac na BF?

Recommended Posts

Cześć,

pierwszy raz na forum więc przepraszam, jeśli w złym miejscu.

Chciałbym kupić żonie na święta zegarek Longines L4.209.2.11.7. Katalogowo "pełna" cena ok. 6600 zł.

Moje pytanie to gdzie można dostać go w najlepszej cenie, bo na forum czytałem, że można czasami ubiegać się o rabaty. Ile typowo da się zejść i jak to zrobić? Oraz czy warto czekać np. na Black Friday, czy nie ma zasadniczo wtedy opłacalnych promocji historycznie?

Z góry dziękuję.

Cześć, faktycznie można przenieść temat do "jaki zegarek" 

Uważam że najlepszą cenę dostaniesz bezpośrednio w salonie u autoryzowanego sprzedawcy. Negocjacje online są raczej mało skuteczne.

Negocjacje to sztuka i umiejętności miękkie i wiedza (zanim pójdziesz da salonu warto poczytać o samej marce i sprawdzić ceny gdzie indziej). 

Zasadniczo o cenę i rabat pytasz na końcu - moim zdaniem.

Jak to zrobić? :) 

Idziesz oglądać zegarek (dobrze zadzwonić wcześniej czy zegarek jest w salonie),

Przychodzisz i sprzedawca prezentuje Ci dany model, (może coś opowie, pokaże inne modele).

Ty oglądasz i słuchasz.  

W między czasie zadajesz pytania, 

Warto wspomnieć że to prezent dla żony i na kiedy go potrzebujesz.

Jak już wymienicie uprzejmości, rozmowa się klei, oglądasz zegarek wykazujesz zainteresowanie, wtedy możesz zapytać jak wygląda ewentualny rabat, jeśli byś się decydował w ciągu najbliższych dni lub nawet dzisiaj.

Jeżeli nie będziesz widział chęci do udzielenia zadowalającego rabatu, warto wtedy zapytać kiedy i czy planują rabaty na daną markę w najbliższym czasie.

Różni są sprzedawcy i sytuacje, czasami sprzedawca chce szybko ustalić po co przyszedłeś. Musisz wyczuć, ale zanim zaczniesz strzelać hasłami "rabat" warto na spokojnie poświęcić chwilę na krótką rozmowę w  salonie i pozytywne wrażenie. 

Co do starej zasady negocjacji jeśli oczekujesz / proponujesz rabat określonej wielkości to bądź przygotowany do spotkania się w środku tej wielkości.

Myślę, że w salonie (jeżeli wykażesz się odrobiną wiedzy, zainteresowania i uprzejmością) to takie 5-10% spokojnie powinieneś uzyskać. Być może 12% 

Czasami możesz spotkać się z mniejszym rabatem % ale za to gratisem w postaci dodatkowego paska czy przeglądu gwarancyjnego lub przedłużonej gwarancji.

Większe rabaty powyżej 15% to raczej już dla bardziej stałych klientów a rabaty rzędu 20-25% to raczej rzadkość spowodowana wyprzedażą kolekcji w sklepie i robienie miejsca na nową dostawę.

Negocjacje w stylu "daję tyle i tyle albo wychodzę" mogą skończyć się różnie :) 

Z reguły okres około świąteczny czy to Wielkanoc czy właśnie Boże Narodzenie i różnego typu właśnie black friday, czy końcówka roku to przeważnie dobre okazje. 

Rozumiem, bardzo dziękuję. Obecnie dostałem ofertę rabatu - z 6600 na 5350. Czy uważasz, że to jest atrakcyjna oferta, czy warto jednak poczekać na Black Friday? Nie mam porównania ani doświadczenia,  jak to zazwyczaj wygląda.

Myślę że bardzo dobry rabat ,  prawie  19% 👍.

No to teraz jeśli chcesz grać dalej, możesz tam wrócić, znowu pooglądać zegarek, i zacząć rozmowę w kierunku, takim:

„że bardzo doceniasz wysoki rabat, że  się bardzo intensywnie zastanawiasz bo to właśnie prezent dla małżonki,  ale jeszcze z tyłu głowy myślisz czy da się coś zrobić z ceną 😇 musisz wyczuć moment  i zapytać w pewnym punkcie wprost - czy z racji black friday przewidują w salonie ewentualnie dodatkowe  1-2% czy może dadzą radę Ci zaproponować powiedzmy 5100 😎

Oczywiście na spokojnie na luzie, żeby nie przegiąć , wiesz uśmiech numer pięć 😁, i kto wie może akurat. 

Ej, Szymon, takie podchody jak opisujesz to chyba w czarnym ptaku jak chcesz Rolexa :D

Ja tam wchodzę do salonu z buta, mówię, co chcę obejrzeć. Sprzedawcy w naszych salonach z reguły wiedzą tyle, ile da się wyczytać z marketingowego bełkotu. Oczywiście gadanie to ich robota, więc jak mówią, to im nie przeszkadzam. 

Na końcu zdejmuję zegarek, który oglądam i przymierzam, patrzę sprzedawcy głęboko w oczy i pytam "ile"? :D

Propozycja mniej niż 15% pada rzadko, po minucie negocjacji jest z reguły 20% lub okolice.

A w sklepach internetowych typu zielona czy doliński jeszcze łatwiej, bo po prostu wysyłasz zapytanie o "best offer" i już. 

Ale może to przez to, że ja cham i prostak jestem. 

Bycie chamem i prostakiem poplaca🤣. Aktualnie na wiekszosc  zegarkow od pewnego pulapu cenowego te okolice 20% znizki to zadna laska. Ceny sa tak skonstruowane ze nawet 20% daje AD dobra marze. AD bazuje na tym ze mnostwo ludzi nie potrafi negocjowac a czesto bywa tak ze to ich pierwszy zakup  zegarkowy i normalnie po ludzku wstydza sie zapytac i porozmawiac. Zauwazylem ze sklepy jubilerskie oniesmielaja wiele osob. Ludzie wchodza kupuja placa i wychodza nie wiedzac ze mogli zaoszczedzic spora  kwote. To dotyczy nie tylko zegarkow ale rowniez bizuterii.

W dniu 29.10.2024 o 08:51, Coro napisał(-a):

Rozumiem, bardzo dziękuję. Obecnie dostałem ofertę rabatu - z 6600 na 5350. Czy uważasz, że to jest atrakcyjna oferta, czy warto jednak poczekać na Black Friday? Nie mam porównania ani doświadczenia,  jak to zazwyczaj wygląda.

Moim zdaniem to już dużo na Longinesa i żaden Black Friday tu już wiele nie zmieni. Po prostu na BF jakiś rabat może będzie dostępny z automatu a dodatkowo dostaniesz jeszcze tyle, żeby razem dobrnąć do tych 20%.

Rabat jaki Ci dali faktycznie dobry. Najwięcej ugrasz jak gadasz z menadżerem salonu. Ale jak koledzy pisali, dużo zależy od modelu. Czasem dostaniesz 30%, czasem 10%.