Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Frumbar

Codzienny automat - wyższy budżet

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, beniowski napisał(-a):

Dlaczego nie jest?

Pewnie kwestia mojego poukładania tego w głowie, nic więcej. I wczoraj kupiłem ten zegarek, cel osiągnięty - jak na razie nikt na niego nie zwrócił uwagi. I może bardziej od marki istotne jest jaki to zegarek, są bardziej krzykliwe i te które się nie rzucają w oczy, bez względu na to ile kosztowały.

I jeszcze zdjęcie wrzucę tak żeby sobie zamknąć temat w głowie ;)

IMG_2553.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Frumbar napisał(-a):

Pewnie kwestia mojego poukładania tego w głowie, nic więcej. I wczoraj kupiłem ten zegarek, cel osiągnięty - jak na razie nikt na niego nie zwrócił uwagi. I może bardziej od marki istotne jest jaki to zegarek, są bardziej krzykliwe i te które się nie rzucają w oczy, bez względu na to ile kosztowały.

I jeszcze zdjęcie wrzucę tak żeby sobie zamknąć temat w głowie ;)

IMG_2553.jpeg

Zegarek super, ale... Czy rozmiar na pewno jest ok? Wygląda na jakieś 42-43mm a nadgarstek na 17cm max... 🤔

Aczkolwiek, cytując Ciebie "Pewnie kwestia mojego poukładania tego w głowie, nic więcej" ;)

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdjęcie z bardzo bliska, może przekłamywać. Często na takich fotkach jest wrażenie za dużego sikora. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
54 minuty temu, Petru23 napisał(-a):

Zegarek super, ale... Czy rozmiar na pewno jest ok? Wygląda na jakieś 42-43mm a nadgarstek na 17cm max... 🤔

Aczkolwiek, cytując Ciebie "Pewnie kwestia mojego poukładania tego w głowie, nic więcej" ;)

Czekaj, czekaj. Rozwiń proszę bo faktem jest że ręki nie mam jakiejś masywnej, wzrostu natomiast jest sporo. I ostatnie kilka lat korzystałem głównie z zegarka 45mm, więc takie zmniejszenie do 42mm mi wygląda ok, 40 miałem wrażenie że już jest za małe bo jest podobny tylko właśnie z 40mm: https://jubitom.com/zegarki/longines/the-longines-master-collection/zegarek-longines/l26294786?gQT=2 

Jak wygląda to zdjęcie jakby dziecko założyło zegarek taty to daj znać :D Przeżyję to, na moją obronę z perspektywy całej ręki wygląda to normalniej niż na zdjęciu gdzie sam zegarek jest właściwie.

Edytowane przez Frumbar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
44 minuty temu, Frumbar napisał(-a):

Czekaj, czekaj. Rozwiń proszę bo faktem jest że ręki nie mam jakiejś masywnej, wzrostu natomiast jest sporo. I ostatnie kilka lat korzystałem głównie z zegarka 45mm, więc takie zmniejszenie do 42mm mi wygląda ok, 40 miałem wrażenie że już jest za małe bo jest podobny tylko właśnie z 40mm: https://jubitom.com/zegarki/longines/the-longines-master-collection/zegarek-longines/l26294786?gQT=2 

Jak wygląda to zdjęcie jakby dziecko założyło zegarek taty to daj znać :D Przeżyję to, na moją obronę z perspektywy całej ręki wygląda to normalniej niż na zdjęciu gdzie sam zegarek jest właściwie.

Kwestia przyzwyczajenia, głowie wizualnego. A pytałeś bliskich (osób, które będą z Tobą szczere i odważą się zanegować Twoją decyzję również w kwestii finansów - bo wydałeś nie malą kasę na coś źle dobranego)? A trudno o kogoś takiego wbrew pozorom, kto będzie szczery do bólu. Druga sprawa to kwestia nas samych. Czy umiemy się przyznać przed samym sobą, że dokonaliśmy złego wyboru. Ze nie musimy iść na kompromisy bo coś tam (cena, strasznie się podoba, zazdrościć będą). 

Coś jak laski z za dużymi okularami, gdzie kolezaneczki z grzeczności chwalą aby się przykro nie zrobiło a faktycznie wyglądamy karykaturalnie.

Ogólnie to zauważyłem niesamowitą powściągliwość wypowiedzi na forum i wszechobecne zachwalanie praktycznie każdego zdjęcia (zegarka itp). Osobiście uważam się za osobę szczerą i jeśli coś powinno wybrzmieć to to mówię, tym bardziej jeśli coś jest przedstawiane do, poniekąd oceny.

Często widzę, w moim mniemaniu za duże zegarki na za małych nadgarstkach. Ale jak to ktoś ze "starych" forumowiczów napisał w jednym z wątków - zaślepieni zegarkiem nie widzimy siebie samych z boku, nie widzimy jak się on prezentuje w stosunku do naszej ręki, sylwetki itp. Coś w ten deseń. Dlatego warto z kimś dokonać wyboru aby mieć ten kubeł zimnej wody w razie W ;)

Także, moim zdaniem masz za duży zegarek w stosunku do budowy ręki wg załączonego zdjęcia. 

Sam mam 183cm i jakieś 95kg, mały nie jestem ;) mam też wielką łapę (dłoń) w porównaniu do ręki, co wizualnie zmniejsza nadgarstek. Dlatego zdjęcia mam z pięścią lub bez dłoni ;) foto z le temps pokazuje ocb.

I tak jak choćby w moim znów przypadku, gdzie niby dobrze zegarki leżą wg Was, dla mnie są zdecydowanie za duże. Tu przykład 44 (Casio) i 46mm Bulova ale ze zintegrowaną bransoletą.IMG_20241119_202308500.thumb.jpg.aee3befef29c2e7586f7970582728d0a.jpgIMG_20241119_131107504.thumb.jpg.12c7b71686094cc14d2171411732c0a8.jpg

A tu 40, jak 98% moich z zegarków przy 19cm obwodu i 5,5-6cm szerokości - zobacz moje wrzutki.

IMG_20241122_220442496.thumb.jpg.ede282b2a4d4e99525bf6af9354a3549.jpg

Ale to indywidualna kwestia, jeśli ktoś lubi duże zegarki to niechaj go cieszą. Ja traktuje zegarek jak biżuterię wręcz, dobieram do ubioru, okazji, nastroju czy też po prostu chce się pochwalić i walanc fotę Franka na forum ;) Potrafię zmienić kilka razy na dzień. Zegarek dla mnie jest dodatkiem. Subtelnym, podkreślającym mnie i moje cechy, nie rzucającym się w oczy (przede wszystkim rozmiarem). Ale też jestem typem, który nie nosi logotypów na ciuchach, nie lubi emanować marką czy statusem. Zegarek jest dla mnie i dla tych, którzy go docenią. Ale sami a nie dlatego, że rzuciłem nim w ich oczy ;)

Frank zerkający spod mankietu robi na mnie większe wrażenie niż mieniący się rolek skupiający na sobie całą uwagę 😏

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, Frumbar napisał(-a):

Przeżyję to, na moją obronę z perspektywy całej ręki wygląda to normalniej niż na zdjęciu gdzie sam zegarek jest właściwie.

Sprawa perspektywy i fotografowania telefonem, który ma obiektyw szerokokątny. Oddal nieco telefon od ręki i żeby przybliżyć obraz skorzystaj z zooma (tak x1.5). Zegarek będzie na zdjęciu wyglądał zupełnie inaczej na nadgarstku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Petru23 różne podejście na pewno każdy ma odnośnie biżuterii. Ja chcę mieć jeden w miarę uniwersalny zegarek który mogę codziennie bez myślenia zakładać, tak żeby i do jakiejś bluzy był znośny, i do koszuli. I to jest mój trzeci, mam nadzieję ostatni już zegarek tego typu, ale pierwszy automat. Tak to mam jeszcze jeden zegarek automatyczny "na specjalne okazje", który już się bardziej rzuca w oczy, ale realnie używam go kilka razy w roku. Ale zegarek pełni o tyle istotną funkcję u mnie że chciałbym aby się jakoś prezentował, ma też być moim manifestem na niechęć do smart watchy które tylko zabierają uwagę i tak już naszych rozproszonych głów.

Trochę zamykając temat - z zegarka jestem zadowolony, a komentarz że jest za duży traktuję w sumie jako mój krok w dobrą stronę, skoro przeskoczyłem z 45 na 42, więc na pewno ten się będzie prezentował lepiej pod moje proporcje :) Powodzenia wszystkich w dbaniu o swoje kolekcje, dla mnie bardzo pozytywne jest to że takie forum dalej istnieje i można swobodnie i myśli wymienić, i doradzić się co do zakupu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Frumbar napisał(-a):

@Petru23 różne podejście na pewno każdy ma odnośnie biżuterii. Ja chcę mieć jeden w miarę uniwersalny zegarek który mogę codziennie bez myślenia zakładać, tak żeby i do jakiejś bluzy był znośny, i do koszuli. I to jest mój trzeci, mam nadzieję ostatni już zegarek tego typu, ale pierwszy automat. Tak to mam jeszcze jeden zegarek automatyczny "na specjalne okazje", który już się bardziej rzuca w oczy, ale realnie używam go kilka razy w roku. Ale zegarek pełni o tyle istotną funkcję u mnie że chciałbym aby się jakoś prezentował, ma też być moim manifestem na niechęć do smart watchy które tylko zabierają uwagę i tak już naszych rozproszonych głów.

Trochę zamykając temat - z zegarka jestem zadowolony, a komentarz że jest za duży traktuję w sumie jako mój krok w dobrą stronę, skoro przeskoczyłem z 45 na 42, więc na pewno ten się będzie prezentował lepiej pod moje proporcje :) Powodzenia wszystkich w dbaniu o swoje kolekcje, dla mnie bardzo pozytywne jest to że takie forum dalej istnieje i można swobodnie i myśli wymienić, i doradzić się co do zakupu.

Zarem zobacz Kronaby ;)

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi