Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
bubulin

Yonger&Bresson - francuski automat

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie, może komuś się nada taki niechiński automat.
Z tego co tu trochę poczytałem, Yonger&Bresson to reaktywowana francuska marka, która chyba jakiś tam poziom trzyma (a jeśli nie, to proszę o sprostowanie). Na amazonie Y&Bresson podaje przy niektórych modelach, że to francuski in-house werk MPB1000 / MPB1030. Nawet nieźle wyglądają te mechanizmy. Właściwie jak dla mnie, to z tyłu te zegary są ładniejsze niż z przodu. Z kolei przy innych modelach nie ma info o mechanizmie, więc pewnie może być różnie. Ktoś gdzieś tam pisał, że w swoim Y&B ma Miyota, więc tragedii chyba nie ma, ale pewnie warto dopytać przed ewentualnym zakupem.

https://en.yongerbresson.com/collections/montre-homme-automatique

https://www.amazon.fr/Yonger-Bresson-Rambouillet-Automatique-Analogique/dp/B00JVJYSFY

YBH-8363_1500x1500.thumb.jpg.391426802812d848b804849abb2274c5.jpg
81m-Dv0AIZL._AC_SX679_.jpg.d217aede2c6269c1044f3b9f510c34b9.jpg

Edytowane przez bubulin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może komuś siądzie na na Święta. Na francuskiej wersji strony ceny niższe niż na eng
https://yongerbresson.com/collections/montre-homme-automatique

Znęcony ceną, przygarnąłem taki okaz na francuskim werku Yema MBP1000, 28800bph, 31 kamyków. Taka jakby trochę większa kostka 40mm o przyjemnej wadze, jeśli się lubi czuć zegar na ręce. Wskazówki całkiem fajne, podobnie jak nakładane solidne indeksy. Szlif delikatny, mógłby być trochę mocniej pociągnięty. Sekundówka ładnie płynie. Szafiru ni ma, może dlatego, że szkło ciut obłe.
844587268_ZdjcieWhatsApp2024-12-21o15_19.55_c52bd663.thumb.jpg.d948d389933cbfa5117a6f3659fd0b7a.jpg

2008666293_A2238D5C-A914-46D0-9AC2-FDB6FFF6DEDE.png.bf0b28b7193b38ff1910e64adf1b8247.png.8d9fd5d1c3de76cb437bb1907d03cadc.png

Edytowane przez bubulin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwne. Ceny chińskie, design w większości też typowy (każdy styl reprezentowany)... Z drugiej strony stoi jak byk "fabrique en France"...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, Sierżant Julian napisał(-a):

Dziwne. Ceny chińskie, design w większości też typowy (każdy styl reprezentowany)... Z drugiej strony stoi jak byk "fabrique en France"...

Gdzieś tu wyczytałem, że ten reaktywowany Yonger&Bresson, to jest obecnie jedna francuska grupa kapitałowa Montres Ambre razem z Yema i kilkoma innymi pomniejszymi markami. Ulokowani są we francuskim Morteau 5km od szwajcarskiej granicy ;] I tam to podobno składają te zegarki podług legend. Tam też ponoć składają mechanizmy Yema MBP, które są reklamowane jako francuski in-house, przy czym są również nieco kontrowersyjne, jeśli chodzi o ich francuską naturę. Nie znam szczegółów sprawy, co widzę na oczy po własnym zegarze, to że Y&B sprzedaje te werki taniej niż w zegarkach Yema, a przy okazji całkiem zacnie je zdobi.

updejt: zauważyłem właśnie brak jednej śrubki na deklu, chyba słyszałem wczoraj jak wypadła, bo była niedokręcona.

Edytowane przez bubulin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi