Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
graver

Wykonałem tarczę do zegarka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jeden z kolegów z forum namówił mnie bym pokazał jak wykonałem tarczę. Do tego celu użyłem blachy srebrnej ze starej puderniczki bo miała fakturkę jak po piaskowaniu, grubość 0,4mm. Następnie naniosłem wszystkie indeksy i linie cienko rysikiem. By nadać części pola satynę (biały kolor) części tarczy które miały być białe obkleiłem taśmą i wsadziłem do roztworu wody z kwaskiem cytrynowym, co spowodowało  satynowanie na biały kolor tarczy, po umyciu by tusz nie przyklejał się do taśmy zacząłem od wewnętrznego pola sekundnika,  obkleiłem taśmą z czterech stron pole sekundnika i za pomocą cienkopisu 0,15mm  to wykonałem, i kolejno obklejałem wypisywałem do zewnątrz każde z pól do ostatniego pola na zewnątrz, oczywiście za każdym wypisaniem zdejmowałem taśmę w kierunku do wewnątrz tarczy by na zewnątrz nie rozmazał się tusz. Jak to zrobiłem ręcznie oznaczyłem cienkopisem minuty. Jak to zrobiłem od spodu podgrzałem palniczkiem nieco tarczę by szybciej wysechł tusz. Wcześniej kupiłem mikro naklejki wodne do paznokci, każdą cyfrę wycinałem z pola papierowego naklejek  i naklejałem na tarczę jest na to niewielki czas! By dokonać korekty, gdy to wykonałem docisnełem każdą z cyfr papierkiem by nic nie odstawało. Jak to zrobiłem cieniutko prysnełem lakierem akrylowym matowym w sprayu by wszystko się związało następnie cienko prysnełem drugą warstwę i na kaloryfer, po wyschnięciu odczekałem godzinę i montowałem. Oczywiście na początku dolutowałem na lut srebrny nóżki.Wiem że nie wyszło perfekt ale osądźcie sami. Tarcza o wymiarach: 28mm na 36mm

IMG_20241203_101108.jpg

IMG_20241204_143756.jpg

IMG_20241209_113208.jpg

IMG_20241209_144119.jpg

IMG_20241211_092737.jpg

Edytowane przez graver

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Sierżant Julian napisał(-a):

Zdecydowanie masońska tarcza 🙂 Ładnie wygląda.

Dziękuję, maleńkie literki nie wykonalne ręcznie😏

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdjęcia są tak duże, że nie oddają (mikro) wielkości tarczy i zegarka.

Na pierwszym w pierwszym momencie zobaczyłem tarczę do dużego zegara, budzika czy coś a później dopiero zorientowałem się co to tak naprawdę jest, jak sobie uświadomiłem, że na drugim planie są palce twórcy..

Weź może daj jakieś zdjęcie porównawcze z innym naręcznym zegarkiem, to będzie dobre odniesienie do wielkości tego co robiłeś.

Wyszło fajnie.

Jak wyglądała stara tarcza?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, graver napisał(-a):

Tarcza o wymiarach: 2,8mm na 3,6mm

wymiary chyba są 28mm na 36mm 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, kubaarek napisał(-a):

wymiary chyba są 28mm na 36mm 

Zgadza się, powinno być bez przecinków 

17 godzin temu, zadra napisał(-a):

Zdjęcia są tak duże, że nie oddają (mikro) wielkości tarczy i zegarka.

Na pierwszym w pierwszym momencie zobaczyłem tarczę do dużego zegara, budzika czy coś a później dopiero zorientowałem się co to tak naprawdę jest, jak sobie uświadomiłem, że na drugim planie są palce twórcy..

Weź może daj jakieś zdjęcie porównawcze z innym naręcznym zegarkiem, to będzie dobre odniesienie do wielkości tego co robiłeś.

Wyszło fajnie.

Jak wyglądała stara tarcza?

Jakbym zrobił małe to były by za małe😁 Ale podałem wymiary. Tarcza zniszczona oryginalna bo srebrzenie było marnie położone, niedostatecznie odkwaszona blacha mosiężna bo złaziło i miało takie bąble, jak znajdę chwilkę to pokażę ją.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 12.12.2024 o 17:38, graver napisał(-a):

Zgadza się, powinno być bez przecinków 

Jakbym zrobił małe to były by za małe😁 Ale podałem wymiary. Tarcza zniszczona oryginalna bo srebrzenie było marnie położone, niedostatecznie odkwaszona blacha mosiężna bo złaziło i miało takie bąble, jak znajdę chwilkę to pokażę ją.

Jak dla mnie super 👌👌👌

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi