Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Sign in to follow this  
lucilla

Amfibia 2415

Recommended Posts

Cześć,

Od kilku dni posiadam Amfibię 090914. Wczoraj postanowiłem nakręcić zegarek (wiem, że to automat) i nie wiedziałem, że nie ma żadnej blokady i wykonałem (znacznie) więcej przekręceń niż w instrukcji. Czy mogłem uszkodzić mechanizm? Jak to sprawdzić?

Dziękuję i pozdrawiam

Jestem przekonany, że nie uszkodziłeś mechanizmu, sprawdzić tego nie sprawdzisz, ale tu nie ma czego sprawdzać🙂

Myślałem, że pojawi się jakiś objaw: przestanie chodzić albo będzie się spieszył, późnił etc. A gdybym dał zegarmistrzowi to by się chyb a poznał, że coś jest nie tak - chyba, że nie ma sensu:)

O ile dobrze pamiętam nie da się przekręcić sprężyny. Ja nakręcałem automat po długim leżakowaniu i w pewnym momencie sam się luzował. Jeśli można to tak nazwać. Jeśli zegarek teraz działa poprawnie to nie ma co się stresować. ;)

No mój też się po kilkudziesięciu przekręceniach koronki zluzował. Chyba poprawnie; muszę go wyregulować bo robi +25sek.

Ej, ale po co w takim razie napisali w instrukcji, żeby nie robić więcej przekręceń bo można uszkodzić mechanizm (wiem dopiero po fakcie sięgnąłem do instrukcji w wersji angielskiej, rosyjskiego nie znam).

Edited by lucilla

Tam jest sprzęgiełko, które sprawia, że nie przekręcisz... Po prostu nie będzie się dalej nakręcał, jak będzie nakręcona odpowiednio sprężyna.

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Częste nakręcanie koronką powoduje szybsze zuzycie elementów sprzęgła i w efekcie szybszą konieczność serwisu. Nakręcenie raz na ruski miesiąc nie zaszkodzi zegarkowi, ale jeżeli jest nowy można dać go na przegląd bo zdarza się że za bardzo oszczędzano na oleju w fabryce.

Ok, dziękuję za uspokojenie.

PS. Powiedzcie proszę czy opłaca się kupić droższą amfibię np Amphibian 1967 Classic 90081A? To chyba i tak nie jest ta legendarna oryginalna 1967?

W dniu 21.01.2025 o 19:40, lucilla napisał(-a):

Ok, dziękuję za uspokojenie.

PS. Powiedzcie proszę czy opłaca się kupić droższą amfibię np Amphibian 1967 Classic 90081A? To chyba i tak nie jest ta legendarna oryginalna 1967?

ale o co własciwie pytasz? "opłaca się" nie opłaca to są tanie zegarki z prymitywnym werkiem. Ale jak się podoba to brać 

quartz bandit

W sensie czym się różnią? Mechanizm chyba ten sam? Szkiełko szafirowe w droższym i tyle?

W dniu 28.01.2025 o 18:46, lucilla napisał(-a):

W sensie czym się różnią? Mechanizm chyba ten sam? Szkiełko szafirowe w droższym i tyle?

Rózni się tym że jest to seria wypuszczona wspołczesnie przez Vostok. Nadal jest to oryginalny zegarek tyle że nowy, współczesny, jak zwał tak zwał. Od pierwotnego projektu różni się ewentualnie wykorzystanymi materiałami. No i nie jest vintage. :) Wszystkie te informacje można znaleźć w internecie. 

No właśnie zdziwił mnie pewnie opis na zagranicznym forum, że ten 1967 jest kilka klas wyżej niż zwykła amfibia 🙃