Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Karwos00

Caravelle by Bulova reset chronografu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie. 

Bardzo proszę o pomoc. Odnalazłem swój stary zegarek ... pewnie ma z 25 lat. Działa. Tzn dolny mały sekundnik pracuje prawidłowo-zegarek wskazuje prawidłowo godziny i minuty. Ale jest problem z chronografem tzn z małym godzinowym i minutowym - też pracuje ale po resecie wraca do wskazań że zdjęcia. Pokrętło można wyjąć tylko w 1 pozycje i wtedy górnym przyciskiem mogę ustawić początkowe ustawienie sekundnika. Jeżeli przytrzymam go dłużej i sekundnik zrobi np 10 obrotów- mała wskazoweczka minutnika porusza się o 10 min. Ale przy resecie resetuje się na to co na zdjęciu czyli na 36min. Zegarmistrz rozkłada ręce.  Nie chcę próbować rozbierać mechanizmu twierdząc że jest to i za drogie i dość mocno skomplikowane a sam mechanizm jest na tyle dobrej jakości że lepiej go nie uszkodzić. 

Czy jest jakiś sposób na ustawienie tych początkowych ustawień. A może jest to po prostu uszkodzone. A może trzeba rozebrac i przestawić wskazówki 🙂

dziękuję za pomoc. 

20250121_210933.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarmistrz powinien wiedzieć jaki to mechanizm. Znajdź instrukcję obsugi w necie i spróbuj ponownie ustawić. Jeżeli to nie pomaga to znaczy że jest problem z mechanizmem. Ostatecznie można po resecie zdjąć wskazówki i osadzić tak jak powinny być, ale to takie trochę druciarstwo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem różne instrukcje bulovy. Czyli pokrętło "wyciagam" ( tylko 1 pozycja do wyciągnięcia jest) . 

Przycisk górny porusza wskazówką. 

Piszą o tym że po naciśnięciu 2 przycisków sekundnik robi obrót i można dolnym przyciskiem wybrać który chronometr ustawiamy i górnym to robimy. 

Takie coś nie działa

Jednak naciskając różne różności w różnych konfiguracjach . Trzymając przyciski i kręcąc pokrętłem w.rozne strony udało się przestawić z pozycji 36min na 51min. Jednak nie mam pojęcia co wywołuje te mikro zmiany . 

Niestety nie wiem jaki to model dokładnie i nie mogę znaleźć żadnej instrukcji dokładnie do niego .

Póki co tarcza godzin jest niewzruszona. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A coś ma na deklu napisane? Często numer mechanizmu można właśnie tam znaleźć. Ewentualnie otworzyć dekiel i popatrzeć, co jest na werku.

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi