Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Kamil.94

Zegar Kienzle, prośba o identyfikację.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, posiadam taki zegar, mogę prosić o jakieś informacje na jego temat. Wiem tyle, ze w rodzinie jest od dawna ale nikt nigdy nie zagłębiał się w temat. Przeszukując forum i czytając wasze wypowiedzi czuję, że dobrze trafiłem. 

IMG_2005.jpeg

IMG_2004.jpeg

IMG_2002.jpeg

IMG_2001.jpeg

IMG_1999.jpeg

IMG_1998.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegar wyprodukowano nie wcześniej niż w roku 1903 (wprowadzenie patentu umiejscowienia koła liczącego przed przednią płytą). Wzór tarczy i wahadła można spotkać w katalogu na rok 1908. Jest tylko jedno ale. Takie tarcze z rusztowym wahadłem stosowano w zegarach typu Freischwinger. Tu zaś mamy klasyczną skrzynię, też z tego okresu. Praktycznie regułą był tu drewniany pręt wahadła. Ale mogę się oczywiście mylić.

246565897_Schlenker_Kienzle1908_090.thumb.jpg.105af34fc86f5505c03800dbfa577c87.jpg

630016973_Schlenker_Kienzle1908_093.thumb.jpg.b3f82f5ded4b4cf611ce132637dc52af.jpg

699633369_Schlenker_Kienzle1908_064.thumb.jpg.5903c439370035b3080f59ae67c1f5df.jpg

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Bardzo dziękuję za fajne info ; ) Myślisz, że może to być „składak” jeśli skrzynia nie pasuje do tarczy? Widzę też różnice wskazówek, w katalogu są „dopieszczone” mój ma takie zwykłe. 

Szukałem też tej sygnatury.. strikte takiej samej i nic. Może ktoś ma informacje czy spotykaliście się już taką?

Edytowane przez Kamil.94

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może, ale nie musi. Od reguł są wyjątki. Od obrazków w katalogach zaś w porównaniu z rzeczywistym wyglądem - ogromne różnice.

Wg mikrolisk zarejestrowano taką sygnaturę 14.2.1921 r. Ale do wszelkich informacji, nawet tych z szanowanych źródeł należy podchodzić z dystansem. ;)

bildmarke_kienzle28.jpg.c1d9a29b2c67c168e089bc2fa685efd6.jpg

Coś jednak jest na rzeczy, bo nie ma już Herr Schlenkera w niej. Zniknął on z nazwy firmy w roku 1919.

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi