gri 0 #1 Posted February 14, 2025 Witajcie jestem nowy na forum . Niedawno stałem się posiadaczem pięknego zegara . Niestety nie mogę w internecie nic znaleźć na jego temat . Byłbym wdzięczny za pomoc. ps. Czy jest szansa zmienić jego bicie ( jest to jedyny mankament ) by nie było takie dzwonkowo rowerowe ? 0 Share this post Link to post Share on other sites
mkl1 6881 #2 Posted February 14, 2025 Bicie, a w zasadzie jego ton regulujesz odginając/doginajac młoteczek. W Twoim przypadku trzeba lekko odgiąć młotek w górę.. Ino o zegarze szukaj pod hasłem Mauthe 1 Pozdrawiam Mirek Share this post Link to post Share on other sites
gri 0 #3 Posted February 14, 2025 Dziękuję za szybką odpowiedź 🙂 A czy istnieje możliwość zamiany kopułki dzwonka na sprężynę ? Szukałem oczywiście marki Mauthe lecz nie znalazłem nic nawet zbliżonego do tej stylistyki . 0 Share this post Link to post Share on other sites
yaro 65 103 #4 Posted February 14, 2025 jest szansa, musisz zmiękczyć młot skóra jest skostniała i głos jest metaliczny, j/w Mirek napisał możesz uciszyć dźwięk . 1 Share this post Link to post Share on other sites
Anansi 3877 #5 Posted February 14, 2025 Stwardniałą skórkę młoteczka, jeżeli odgięcie ramienia nie wystarczy, można wymoczyć np w oliwce dla niemowląt. Zapewne niewiele tych zegarów przetrwało (sądzę że jest z lat 30), bo taka gięta szybka w razie stłuczenia jest praktycznie (ekonomicznie) nie do dorobienia. 1 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Share this post Link to post Share on other sites