kierzkowskij2 0 #1 Napisano 22 Lutego 2025 Witam wszystkich, poszukuję swojego pierwszego Rolexa. Zastanawiam się między czymś nowszym a vintage - które mechanizmy i referencje warto rozważyć w kontekście trwałości, ceny serwisu i trzymania ceny? Obecnie noszę tudora bb 58 39 mm i jestem bardzo zadowolony, więc czas na krok dalej. Poszukuję czegoś pomiędzy 36 a 42 mm, raczej na bransolecie. W które modele Waszym zdaniem warto celować? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Panamera 0 #2 Napisano 22 Lutego 2025 Skoro masz Tudora BB58, to myślę, że Submariner (np. 14060M) będzie idealny, jeśli chcesz coś w podobnym klimacie. Datejust to fajna opcja, jeśli szukasz czegoś elegantszego, a na bransolecie jest mega komfortowy. W vintage warto zerknąć na Suby z lat 90-tych, np. 16610 trzymają cenę i są solidne, ale starsze modele mogą wymagać więcej uwagi przy serwisie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szuwi 6605 #3 Napisano 23 Lutego 2025 Szukaj ex1 Mk2. W budżecie znajdziesz też OP, może AK. Ja vintage bym odpuścił. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ziomek1988 265 #4 Napisano 26 Lutego 2025 Mam OP36 i Suba NoDate 14060 - jeśli chodzi o czas na nadgarstku, odkąd mam suba, to jest jakieś 90% okazji, w których go zakładam. W 30 tys może być ciężko znaleźć ale uważam, że warto Pytanie też o Twój nadgarstek, ja mam niecałe 17cm więc nowsze suby nie wchodziły w grę w uwagi na ich większą masywność. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mirosuaw 31421 #5 Napisano 26 Lutego 2025 Jeżeli masz Tudora BB58 i zamierzasz go trzymać, to celowałbym w coś nieco innego stylistycznie (nie kolejny diver). Dlatego wydaje mi się, że najlepszy będzie OP 36mm albo 39mm, ewentualnie Explorer I 39mm. Natomiast jeśli zamiast Tudora BB58, to wtedy Submariner poprzedniej generacji, np. 114060. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotr76 754 #6 Napisano 1 Marca 2025 (edytowane) Air king robi robote, i milgaus ale to juz bedzie starsza sztuka. Troche inne jak reszta i naprawde bardzo wygodne w codziennym noszeniu. Zakladasz i zapominasz ze masz zegarek na reku.mam tez suba no date i uwielbiam divery ale 90% czasu jednak air king na reku Edytowane 1 Marca 2025 przez piotr76 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach