Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Michel71

Prośba o informacje nt. zegraka kieszonkowego

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry wieczór!

Jakiś czas temu wszedłem w posiadanie starego zegarka kieszonkowego. Po oględzinach i przeszukaniu internetu udało mi się ustalić, iż jest to zegarek marki Tempora, z powtarzaniem/wybijaniem minut (proszę wybaczyć brak fachowej terminologii), datownikiem i różnymi innymi funkcjami ;), z kopertą pokrytą 14-karatowym złotem.

Czy ktoś wie może coś więcej nt. tej marki i konkretnego modelu? Informacji w internecie nie ma za wiele, a chciałbym się dowiedzieć choćby z jakiego roku/okresu pochodzi (chyba po 1933 r., sądząc po próbie złota 585), jakie ma funkcje, co robi konkretna tarcza/wskazówka itp. Mogę oczywiście zrobić dodatkowe zdjęcia lub dodać jakieś info, jeśli będzie taka - jestem kompletnym laikiem i nawet nie wiem, jakie informacje będą istotne.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Pozdrawiam, Michał

tempora01.jpg

tempora03.jpg

tempora04.jpg

tempora05.jpg

tempora06.jpg

tempora07.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

O Guye Barbezat / Le Phare itd trochę (ale nie za dużo) się znajdzie. O repetierach minutowych też.

https://watch-wiki.org/index.php?title=Barbezat-Baillot,_Charles-Ami

Edytowane przez Anansi

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
43 minuty temu, mazurcaparadosmuertes napisał(-a):

Dzięki, byłem na tej stronie, ale nie bardzo potrafię tam cokolwiek znaleźć - pewnie ze względu na niewielką wiedzę w temacie. Słaba znajomość niemieckiego też nie pomaga ;) Ale napisałem do właściciela strony, może odpisze.

21 minut temu, Anansi napisał(-a):

O Guye Barbezat / Le Phare itd trochę (ale nie za dużo) się znajdzie. O repetierach minutowych też.

https://watch-wiki.org/index.php?title=Barbezat-Baillot,_Charles-Ami

Dziękuję. Nie ukrywam, że najbardziej zależy mi na konkretnych informacjach dot. obsługi funkcji tego zegarka - umiem go otworzyć, nakręcić (chodzi), wywołać dźwięk minuty, ale pozostałe funkcje to dla mnie czarna magia ;)

Szukałem w moich okolicach (Łódź) jakiegoś rzeczoznawcy/zegarmistrza znającego się na rzeczy, ale Google wyrzuca mi tylko strony firm zajmujących się sprzedażą lub naprawą (or both), ale zegarek naprawy raczej nie potrzebuje, a sprzedawać go na razie nie planuję. Niestety ze względu na stan zdrowia nie jestem specjalnie mobilny, więc jeżdżenie od zegarmistrza do zegarmistrza w nadziei, że któryś będzie miał odpowiednią wiedzę nie bardzo wchodzi w rachubę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczekaj na odpowiedź, albo sam napisz do Kolegi @kiniol .

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, Anansi napisał(-a):

Poczekaj na odpowiedź, albo sam napisz do Kolegi @kiniol .

Dzięki, tak zrobię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skontaktowałem się z prowadzącym stronę mikrolisk.de i uzyskałem sporo informacji, które pozwalam sobie tutaj zostawić - może komuś się przydadzą:

- zegarek to faktycznie produkt firmy Le Phare, 14-karatowe złoto, repetier (godzina/kwadrans/minuta). Wyprodukowany ok. 1915 r.;

- aby ustawić czas należy wyciągnąć dźwignię na godzinie 4, a następnie ustawić czas pokrętłem nakręcania zegarka (godzina 3);

- przełącznik na godzinie 10 ustawia dzień tygodnia;

- przełącznik na godzinie 2 ustawia datę (dzień miesiąca);

- przełącznik na godzinie 4 ustawia miesiąc;

- myślę, że przełącznik na godzinie 7 ustawia fazę księżyca, ale chyba nie działa. Próbowałem kilka razy i nic się nie wydarzyło... Dalej nie próbuję - wygląda na to, że to raczej cenny zegarek i nie chcę czegoś zepsuć...

- przycisk na godzinie 2 uruchamia tę długą, cienką czarną wskazówkę. Jedno naciśnięcie wprawią ją w ruch, drugie zatrzymuje, trzecie resetuje (ale nie do końca, wskazówka po prostu trochę się cofa). Wskazówka wydaje się poruszać z prędkością wskazówki sekundowej, więc może to jakiś rodzaj stopera?

Znalazłem niedaleko mnie zegarmistrza, który ma dobre opinie: https://zegarmistrz-lodz.eu/

Czy ktoś z Klubowiczów zna może ten serwis i może potwierdzić, że jest godny zaufania? Warto tam oddać zegarek do sprawdzenia/regulacji i ew. naprawy czy może lepiej skorzystać z jakiegoś pewnego punktu (jakiego)?

Bardzo dziękuję za dotychczasową pomoc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi