Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, przymierzam się do pierwszego automatu, który będzie mi służył przez następne kilka lat, albowiem będzie to prezent od żony z grawerunkiem. Mi został tylko wybór modelu.

Zawsze podobały mi się klasyki z rzymskimi cyframi.

Musi być na bransolecie.

Będę z niego korzystał codziennie (nawet nosząc dres🙂)

Rozmiar nadgarstka to 17cm.

Mój typ to:

https://www.zegarki.zgora.pl/zegarek/21734_Tissot_Le_Locle_Powermatic_80_T0064071103300

I tutaj pojawia się pytanie, czy warto dokładać do:

https://www.zegarki.zgora.pl/zegarek/47916_Longines_Master_Collection_L27934796

Ewentualnie, choć najmniej mi się podoba:

https://www.zegarki.zgora.pl/zegarek/41137_Ball_Trainmaster_Roman_NM1058D-S4J-WH

Jak już wcześniej wspomniałem, będzie mi musiał służyć kilka, bądź kilkanaście dobrych lat i dlatego zastanawiam się nad droższym modelem jeżeli miałoby się to przełożyć na jego żywotność/serwis etc. Po prostu nie znam się na mechanizmach siedzących w środku, a chcialbym coś w miarę porządnego.

A może wybrać coś innego?

Kolor tarczy wybiorę po zobaczeniu na żywo.

Zakup będzie w w/w sklepie.

Budżet w sumie bez znaczenia, ale jako laik raczej nie chcę przekraczać tych 10 tys. zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Le Locle będzie problem z grawerem.  ;)

Pomimo to jego bym wybrał. 

Co do mechanizmu się nie wypowiem który najlepszy. 

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te mechanizmy się różnią, choć można powiedzieć, że wszystkie pochodzą z tego samego pnia i są w dość dużym stopniu podobne. Sądzę, że różnica w żywotności/jakości tych mechanizmów nie będzie tak duża jak różnica w cenie. Nawet jeżeli w tym najtańszym po pewnym czasie musiałbyś naprawiać/wymieniać mechanizm, to i tak będzie to koszt dużo mniejszy niż obecna różnica w cenie.

Ball trochę trochę mnie zadziwia. Ma bardzo tradycyjne, barwione wskazówki a na nich pałeczki z trytem. Trochę dziwna kombinacja. Szczególnie na wskazówce godzinowej to dziwnie wygląda.

Z ocenianiem cen zegarków jest trochę jak z samochodami. Wiadomo, że Audi jest lepsze od Skody - choć sporo kluczowych podzespołów mają takich samych. Pytanie brzmi, czy warto za Audi zapłacić dwa - trzy razy tyle co za Skodę. Każdy ma na ten temat inne zdanie. Tak więc Longines czy Ball będą lepsze od Tissota, ale nie sposób ocenić, czy trzy razy lepsze, jakby to sugerowała ich cena.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedzi.

Będę się skłaniał ku Tissotowi, chyba że w sklepie ten Longines mnie przekona wyglądem w bezpośrednim porównaniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tissot super wybór. Chociaż jak napisałeś, że będzie noszony do wszystkiego, to pomyślałem, że tissot gentelman mógłby być lepszym wyborem. Zegarek, który będzie pasował do wszystkiego plus lepszy mechanizm niż le locle. Nie ma tylko rzymskich cyfr, które Ci się podobają. Są różne kolory, daję link do srebrnej

1742851213698429350605890171548.thumb.jpg.3751b634309dffef0396720611654576.jpg

https://www.zegarki.zgora.pl/zegarek/36744_Tissot_Gentleman_Powermatic_Silicium_T1274071103100

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
9 godzin temu, Laponek napisał(-a):

Tissot super wybór. Chociaż jak napisałeś, że będzie noszony do wszystkiego, to pomyślałem, że tissot gentelman mógłby być lepszym wyborem. Zegarek, który będzie pasował do wszystkiego plus lepszy mechanizm niż le locle. Nie ma tylko rzymskich cyfr, które Ci się podobają. Są różne kolory, daję link do srebrnej

1742851213698429350605890171548.thumb.jpg.3751b634309dffef0396720611654576.jpg

https://www.zegarki.zgora.pl/zegarek/36744_Tissot_Gentleman_Powermatic_Silicium_T1274071103100

Podobny do Longina wskazanego wcześniej ale niestety... Mniej atrakcyjny ;)

Tu nie ma się co zastanawiać, a wytypować kilka interesujących modeli i po prostu je przymierzyć na miejscu. Dopiero wtedy na własnej ręce poczujesz, co jak leży i jak się prezentuje.

Swoją drogą, mam starsze automaty, za część ceny tu omawianych i jakoś przez te lata trzymają chód oraz działają bezawaryjne. Także cena nie stanowi o jakości, niestety.

Btw, jeśli ball się mieści w budżecie i się podoba to dla mnie temat byłby zamknięty.

Edit

Jeszcze takie coś mają w asortymencie, aczkolwiek wizualnie trzeba lubić ;)

Sw200-1

Screenshot_20250325-073347.png

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Panowie za kolejne odpowiedzi, ale już zakupiłem Le Locle i się świetnie nosi. 😀

Tego Gentlemana wcześniej też brałem pod uwagę, ale na żywo nie było "wow"

Jedyny minus Le Locle jak dla mnie to brak mini regulacji bransolety, co zwłaszcza z rana jest lekkim problemem, ale później siedzi idealnie.

20250325_172026.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, rtoski00 napisał(-a):

Dzięki Panowie za kolejne odpowiedzi, ale już zakupiłem Le Locle i się świetnie nosi. 😀

Tego Gentlemana wcześniej też brałem pod uwagę, ale na żywo nie było "wow"

Jedyny minus Le Locle jak dla mnie to brak mini regulacji bransolety, co zwłaszcza z rana jest lekkim problemem, ale później siedzi idealnie.

20250325_172026.jpg

Gratulacje. Bardzo fajny sikor:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluję.  

Niech się nosi.  

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Klasyka aż kapie z nadgarstka. Bardzo fajny ;)

Gratki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi