Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
zbyszke

Nietypowe zegarki marki Atlantic

Czy to dobry pomysl: zebranie do kupy "dziwnych" Atlantikow?  

406 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Fajny czysciutki oryginał i ta wskazówka godzinowa....króciutka jak to w Galeonach.

Gratki;)

Dzięki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja szukam fajnego Timeroy'a...

Na Ebay-u widziałem jeden czy dwa chyba były-

Wietrzenie Grand Prixa :)

post-109200-0-94983300-1572359491.jpg

post-109200-0-25918400-1572359496.jpg

Edytowane przez Spinacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To są najpopularniejsze kolory. Nie mniej jednak zdarzają się różne odcienie kolorów podstawowych. Oliwkowy, pomarańczowy, perłowy i starsze modele w odcieniach brązów. 

post-109200-0-30497800-1572424413_thumb.jpg

post-109200-0-30061000-1572424418.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ceny zegarków vintage stale idą w górę. Dotyczy to także Timeroy'a :-).

Jak widać to już niezła lokata. A tak na marginesie. Te paski trzy od lewej dorabiałeś u kogoś, czy to oryginał? Wyjątkowej urody są :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak widać to już niezła lokata. A tak na marginesie. Te paski trzy od lewej dorabiałeś u kogoś, czy to oryginał? Wyjątkowej urody są :)

Tylko pierwszy z lewej nabyłem sam, reszta przyszła do mnie już z paskami. Nie są to oryginalne paski firmy Atlantic.

Osobiście nigdy nie widziałem Timeroy'a na takiej bransolecie jak na tej reklamie :

post-60800-0-90233100-1572467612_thumb.jpeg

Edytowane przez Frantz70

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście nigdy nie widziałem Timeroy'a na takiej bransolecie jak na tej reklamie :

Może mi się wydaje i mogę się mylić ale to co wygląda na bransoletę, bransoletą może nie być. To jest jak pasek (może z jakiegoś tworzywa). Sposób mocowania tego czegoś do koperty jest nurtujący. W bansolecie zawsze jest pierwsze ogniwo, które stanowi niejako łącznik z kopertą. W pasku teleskop przez przeszycie i gotowe. Tutaj to tak wygląda. Z drugiej strony jeżeli to bransoleta składająca się z setek malutkich ogniwek to może i faktycznie. Koszt takiego mocowania byłby niewiele mniejszy od samego zegarka :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jest to ideał, ale jak na jego górniczą historię to stan świetny.

post-109200-0-67410000-1572601128.jpg

post-109200-0-19979500-1572601129.jpg

post-109200-0-68416800-1572601167.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdyby właściciel wiedział, że będzie to poszukiwany model to by nosił go tylko w niedzielę :-).

Datownik działa?

post-60800-0-85348500-1572604345_thumb.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdyby właściciel wiedział, że będzie to poszukiwany model to by nosił go tylko w niedzielę :-).

Datownik działa?

Hehe dokładnie. Mechanicznie sprawny, datownik działa, wizualnie lekko kulawy, ale postanowiłem nic z nim nie robić ze względu na jego przeszłość. I dostał u mnie dożywocie :). A czarny fabryczny pozazdrościć :) 

Edytowane przez Spinacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, przepraszam że wtrącę trochę poboczy wątek. Mam prośbę, do miłośników marki. Chodzi o werk Eta 1113, widziałem z nim dość dużo Atlanticów więc może ktoś mi pomoże - szukam jakiegoś odnośnika do informacji, gdzie mógłbym się dowiedzieć o historii powstania tego mechanizmu. Z góry dziękuję za każdą pomoc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kalibry z tej serii,jest z rodziny ETA,a więc swiss.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki panowie, znalazłem tą stronę i różne opcje werku od eta 1100 przez 1113, I właśnie też nic więcej. Wiadomo jakie lata i marki. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, przepraszam że wtrącę trochę poboczy wątek. Mam prośbę, do miłośników marki. Chodzi o werk Eta 1113, widziałem z nim dość dużo Atlanticów więc może ktoś mi pomoże - szukam jakiegoś odnośnika do informacji, gdzie mógłbym się dowiedzieć o historii powstania tego mechanizmu. Z góry dziękuję za każdą pomoc :)

Nie będzie Ci łatwo. Chciałbyś uzyskać info dot tego jaka była geneza powstania określonego werku. Raczej niemożliwe. Historia producenta mechanizmu, historia producenta danej marki owszem. Możesz spróbować bezpośrednio w ETA SA Manufacture Horlogère Suisse. Może tam uzyskasz odpowiedź na nurtujące Cię pytania. Jeżeli się uda prośba o info. Powodzenia :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Frantz zobacz, znalazłem to chyba jednak bransoleta. Przy okazji Timeroy miał taki bezel ?

post-109200-0-26447600-1572689755.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi