Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość Marek Zegarek

mechanizmy Hermle

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Marek Zegarek

Czy możecie przybliżyć trochę wiedzy na temat mechanizmów Hermle. Montują go w zegarach produkowych w firmie Weigel (na Dolnym Śląsku). Myślę o zakupie takiego zegara, ale najpierw chciałbym się rozpoznać co do niezawodności tych mechanizmów.

Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli szukasz współczesnego, nie chińskiego zegara z popularnym werkiem, to poza Kieningerem (i Metronem) nie ma za bardzo wyboru. Mam zegar kominkowy z takim: ( http://www.zegarkiclub.pl/forum/viewtopic.php?t=20475 ), jaki w swoje kominkowce wkłada najpewniej ów wytwórca (ale mam go za 180 zł a nie 1500 :roll: ). Jest to najdokładniejszy zegar mechaniczny jaki mam (ca 2 - 3 sekundy przyspieszenia na tydzień). "Organoleptycznie" mechanizm prezentuje się bardzo ładnie.

Wiszące linkowce są "hybrydami" - mają łączony napęd sprężynowy bicia, oglądałem je z bliska - skrzynki są porządne, ale nieco im brakuje do finezji starych.Tak czy inaczej - starego wiszącego kwadransowego linkowca za ok. 2 tysiące (i na dodatek nie wymagającego sporego nakładu kosztów) raczej nie kupisz.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale firma Hermle to IMHO rewelacyjne zegary produkuje. Zobaczcie sobie:

TO

I wogóle polecam pooglądać stronę Hermle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dwa zegary z mechanizmami Hermlego. Wiszacy, westminster, sprezynowy i stojacy linkowiec, ale bicie i kuranty na bebnie. Sprawuja sie bez zarzutu.Kienigery to takze znakomite mechanizmy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam w posiadaniu nieco starego stojącego linkowca z mechanizmem FHS, sprawuje się bez zarzutu.

Współczesne weigle z mechanizmami FHS są niestety drogimi zegarami,o cenie powyżej 5000 zł.

Konkurencją są te zegary wyposażone w mechanizmy Kieninger, również znakomite w swoim wykonaniu

bogdan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.