Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
KrzysztofMD68

Holmar i Pronto

Rekomendowane odpowiedzi

Od razu proszę o wyrozumiałość, dopiero zaczynam interesować się zegarkami, ale się staram.

Trafiły do mnie dwa egzemplarze o których, pewnie ze względu na brak doświadczenia, nie znalazłem informacji. Oba to nabytki na Allegro, trochę przypadkowe; Holman kupiony kilka lat temu, zupełnie bezmyślnie; w Pronto spodobała mi się tarcza oraz informacja od sprzedawcy (zapewne fałszywa), że jest 'przedwojenny'. Zdaję sobie sprawę, że w obu przypadkach to zapewne jest tania konfekcja i starzyzna a nie żaden wintydż, ale chciałbym znać więcej szczegółów, a w internetach, jak już pisałem, nie potrafiłem znaleźć. Dowiedziałem się tyle, że Pronto to realna firma, ale modelu nie potrafiłem rozpoznać. Byłoby mi przykro, gdyby się okazało, że to składaki albo podróbki, ale kto by podrabiał coś takiego? W razie czego wezmę fałszywość na (wątłą) klatę.

Mechanizmu z powodu braku umiejętności nie wymontuję i nie pokażę ze wszystkich stron, a nie wiem czy wypada takie zegarki zegarmistrzowi w ogóle pokazywać...

A, jakby ktoś coś wiedział to byłbym niewymownie wdzięczny za podanie także źródeł, z którym można się czegoś dowiedzieć/nauczyć.

Holmar 01.jpg

Holmar 02.jpg

Holmar 03.jpg

Holmar 04.jpg

Holmar 04a.jpg

Pronto 01.jpg

Pronto 02.jpg

Pronto 03.jpg

Pronto -03a.jpg

Pronto 04.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) Holmar
Niestety niewiele mogę napisać o marce Holmar. Firma o takiej nazwie handlowała w Szwajcarii i Niemczech, i to byłoby na tyle. Zdaje się, że robili zegarki pod własna nazwą, a także na zamówienie - normalna praktyka.
Estetyka zegarka sugeruje okolice roku 1960, może 1965.
Werk to bardzo tani jednokamieniowiec. To nie jest dobry werk.
To zegarek, który miał być tani, efektowny i i w założeniach miał działać na tyle długo, żeby klient zdążył oddalić się od sprzedawcy na rozsądny dystans.

2) Pronto
Firma: Pronto Watch Co., Le Noirmont und Langenthal, Szwajcaria
Werk: A.Schild cal. AS 1604 lub coś podobnego z tej (sporej) rodziny
Datowanie: stawiałbym na okolice 1955
Porządny werk, ładna tarcza, zakręcany stalowy dekielek, zegarek popularnej klasy, znany u nas głównie ze zegarków typu Delbana, nie ma wstydu.

pozdrawiam

Narfas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi