Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
kupis99

Zenith El Primero, Chronomaster

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni koledzy i koleżanki,

Powoli dojrzewa we mnie myśl odnośnie zakupu kolejnego zegarka, wymogi to ciemna tarcza i ciemny skórzany pasek, kwota do 20 000 zł, najlepiej poniżej. Wstępnie moją uwagę przykuł Zenith, od zawsze byłem fanem marki i jakoś tak z sentymentem traktuję już ją jako prestiżowy zegarek ale cały czas dość niszowy, nie jest to oklepany Rolex, przepraszam za zwrot, ale większość ludzi kupuje Rolexa lub Omegę, bo tylko takie marki zna, coś jak z Audi, BMW i Mercedesem. 

Zegarek będzie noszony naprzemiennie z innymi moimi nabytkami głównie do koszul, rzadziej do garniturów.

Wstępnie znalazłem:
https://www.chrono24.pl/zenith/zenith-el-primero-chronomaster-open-xxt--id32262301.htm

Gdzieś tam też zerkam na IWC:

https://www.chrono24.pl/iwc/portuguese-chronograph-black-dial--id40668525.htm?searchHash=8949d6e3_LHDJku&pos=63&catalogTestBadge=TCRT_00_false

https://www.chrono24.pl/iwc/portofino-chronograph--id40449162.htm?searchHash=57dc0b8c_dUEvlp&pos=23&catalogTestBadge=TCRT_00_false

Uwielbiam zegarki i uwielbiam o nich czytać, ale nie jestem znawcą technikalii, zatem pytanie do osób bardziej obeznanych w temacie, czy w podanym budżecie to dobry typ i ze spokojnym sercem mogę go kupić skoro mi się podoba, czy jednak warto zwrócić uwagę na coś innego w domyśle lepszego (Rolex absolutnie odpada :) :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zenith z mechanizmem El Primero to jest dobry pomysł. Jednak ta dziura w tarczy dyskwalifikuje ten model. 

Portugalczyk jest piękny. 

Wg mnie co nie wybierzesz z tej dwójki to będzie dobrze.

W Portofino nie podobają mi się ucha. Jeśli nie przeszkadza Ci to to również super zegarek.  

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem że dziura w tarczy to dyskwalifikacja estetyczna a nie techniczna  😃 ?

a co do samego mechanizmu EL Primero, wyróżnia się on czymś szczególnym na tle innych producentów, czy w zasadzie nie ma żadnych przewag nad innymi ? Krótko mówiąc czy technicznie Zenith będzie w czymś lepszy niż taki IWC ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, kupis99 napisał(-a):

Rozumiem że dziura w tarczy to dyskwalifikacja estetyczna a nie techniczna  😃 ?

Estetyczna. 

2 godziny temu, kupis99 napisał(-a):

a co do samego mechanizmu EL Primero, wyróżnia się on czymś szczególnym na tle innych producentów, czy w zasadzie nie ma żadnych przewag nad innymi ? Krótko mówiąc czy technicznie Zenith będzie w czymś lepszy niż taki IWC ? 

El Primero to legenda. Ich mechanizm. Jeden z pierwszych chrono automatycznych na świecie. 

W Portugalczyku jest 7750. Teoretycznie gorszy. Jednak każdy ogarnięty majster go naprawi. Był/jest najpopularniejszym mechanizmem chrono. Ze swoimi wadami i zaletami.

Jednak każdy mechanizm ma wady i zalety. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posiadam zegarki z obu tych manufaktur. 

IWC Spitfire chrono na cal. z serii 69 oraz Zenith El Primero. 

Trudno powiedzieć który lepszy czy gorszy, Każda ta marka należy do ikon manufaktur szwajcarskich pod względem historycznym, dziedzictwa, czy pod względem zegarmistrzowskim. 

Główną techniczną różnicą jest to że El Primero ma częstotliwość 5Hz, w przeciwieństwie do IWC który ma 4Hz mechanizm. 

Każdy wybór jest tutaj dobry. Pytanie raczej na które sam musisz sobie odpowiedzieć,  skoro lubisz czytać, to z którą manufakturą bardziej się utożsamiasz, który bardziej Ci się podoba i wydaje się bardziej dla Ciebie interesujący i będzie lepiej do Ciebie pasował. :) Z drugiej strony skoro zawsze interesowałeś się Zenith to chyba znasz już odpowiedź. 

Jedyne co przemyśl, to czy musisz mieć "open heart", czy nie lepiej poszukać czegoś z pełną tarczą, może klasyczny tri color?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie,

Bardzo dziękuję za sugestie, podpowiedzi i informacje, finalnie zdecydowałem się na zakup Zenith Chrono Captain Chronograph (wersja z czekoladową tarczą i ciemno brązowym paskiem)  trochę mnie odwiedliście od Open Hearta, więc stanęło na klasycznej tarczy z legendarnym El Primero w środku, 36 000 VpH :) :) :)

Jestem w kontakcie z kilkoma sprzedającymi na Chrono24 i dogrywam cenę i warunki sprzedaży. Jak tylko klepnę ofertę to na pewno się pochwalę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

koniecznie pochwal się później co kupiłeś 

😁

IMG_0074.thumb.jpeg.c1a88f05cbb89af2c196cfe19f8933b4.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szanowni Koledzy i Koleżanki,

Zgodnie z waszymi sugestiami oraz podpowiedziami, wybór padł na Zenitha, trochę odwiedliście mnie od Open Hearta i ostatecznie zdecydowałem się na Zenith Captain Chronograph.

Oto i on ...

IMG_8008.thumb.jpg.48e45303fa64df923683e7c24e10bdb2.jpg

IMG_8009.thumb.jpg.c08a00f282c06d8c10f1a7150a5f0d2f.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pokaż jak leży na ręce. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 9.08.2025 o 22:28, Dorian06 napisał(-a):

Pokaż jak leży na ręce. 

Zgodnie z prośbą, załączam zdjęcia zegarka na ręku 😃

IMG_8141.jpeg

IMG_8142.jpeg

IMG_8143.jpeg

Edytowane przez kupis99

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluję. 

Dobrze leży.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi