Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
leszekw72

Vialux Super 21 Jewels - pod jaki kaliber?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z rozpoznaniem jaki mechanizm pasuje do tej tarczy. Jak widać nóżki tarczy są na zewnątrz tarczy datownika na godz 5 i 10 z minutami. Mechanizm szwajcarski 21 kamieni.

Może ktoś bardziej doświadczony może coś podpowiedzieć? Będę wdzięczny.

20250729_181331.jpg

20250729_181320.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze dziękuję, że chciało Ci się pomóc.  Niestety FHF 96 miały otwory na nóżki wewnątrz tarczy datownika. No i miały chyba 17 a nie 21 kamieni. Chociaż ten z linku wygląda rzeczywiście podobnie i zdaje się ma te 21 Jewels. Ma ktoś koncepcję czego mam szukać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, leszekw72 napisał(-a):

Po pierwsze dziękuję, że chciało Ci się pomóc.  Niestety FHF 96 miały otwory na nóżki wewnątrz tarczy datownika. No i miały chyba 17 a nie 21 kamieni. Chociaż ten z linku wygląda rzeczywiście podobnie i zdaje się ma te 21 Jewels. Ma ktoś koncepcję czego mam szukać?

Jeśli chodzi o liczbę kamieni: te FHFy występowały w różnych wariantach, klient dostawał to, co chciał. Na aukcji wklejonej przez Oszoloma widzimy 2 dodatkowe kamienia nakrywkowe na przekładni chodu (na kole trzecim i czwartym). Należy podejrzewać, że z drugiej strony jest podobnie, a więc mamy 17+2+2 = 21 i wszystko zaczyna się zgadzać.

Co do pozycji nóżek to nie będę się wypowiadał, bo musiałbym rozgrzebać jakiś zegarek, a nie jestem teraz w nastroju, sorry, tym bardziej że a) nie wiem, czy mam coś z datownikiem i b) ta tarcza wygląda mi jakoś na lata 70, a prawie na pewno mam jakieś wcześniejsze produkcje.

pozdrawiam

Narfas

edit: tu masz tarczę Vialux 17 kamieni, taki na oko z podobnego okresu, pozycja nóżek wydaje się taka sama, więc liczba kamieni nie jest tu argumentem
https://www.ebay.com/itm/334321995970

edit 2: na ebayu wisi więcej tarcz, które podobno są pod werk ETA 2789, tylko że one są daydate, a nie samo date, więc to raczej nie ten przypadek, za to jest mnóstwo takich zegarków 17-21 jewels na tych FHFach

Edytowane przez Narfas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, dziękuję za zaangażowanie, ale zagadka nadal nie jest rozwiązana

@sergius To ma nie być automat, tylko zwykły mechaniczny. Poza tym nóżki są nie na tych godzinach co trzeba

@Narfas Ten Vialux z linku jest do jakiejś maltkiej damki i pewnie całkiem inny mechanizm. Rozstaw nóżek ma tylko 18,66. To zupełnie inna bajka. U mnie jest ok. 26,8 mm

Napisałem do sprzedawcy z tej aukcji, co podał linka kolega @oszolom i sprzedający napisał, że to 73-4N. Problem w tym, że wg ranfft w tym kalibrze układ nóżek był wewnątrz tarczy datownika. Były jakieś inne wersje, czy na ranfft jest błędne zdjęcie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi