Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
sebia48

Zegarek Rotary MAXIMUS lata 1930/40 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

ROTARY Maximus prawdopodobnie lata 1930 /40  czy ktoś się orientuje co to za szwajcarski mechanizm potrzebuje  identyfikacji i czy pęknięta zerwaną  sprężynę napędową da się w tak wiekowym zegarku naprawić  czy  raczej zdobyć cały mechanizm ?spacer.png

MZR_X8.1_S24u_Med_20250829_155300400~2.jpg

Screenshot_20250829-224345.png

MZR_X8.1_S24u_Med_20250830_110645620.PORTRAIT.ORIGINAL~2.jpg

Edytowane przez sebia48

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) datowanie uważam za poprawne

2) werk jest z gatunku tych "ja to już gdzieś widziałem", mogę potem poszukać, ale dla ułatwienia mógłbyś podać średnicę werku (nie zegarka, tylko samego werku), to znacznie zawęzi obszar poszukiwań

3) jeśli problemem jest tylko sprężyna, to bym się nie przejmował - sensowny zegarmistrz dobierze nową na podstawie wymiarów starej i po sprawie

4) nie kupuj dawcy samej sprężyny!, te stare "ciemne" sprężyny są z hartowanej, twardej stali i mają tendencję do pękania, czasem na wiele kawałków (zmęczenie materiału), zegarmistrz powinien coś dobrać ze współczesnego jasnego stopu

pozdrawiam

Narfas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A zegarek bardzo mi się podoba. Warto go ratować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Witam serdecznie Pana "Narfas"dziękuję za odpowiedź i pomoc bardzo mi zależy aby był sprawny podoba mi się to już kolejny z marki Rotary przedwojenny który posiadam oczywiście wszystkie sprawne oprócz tego innego modelu którego chciałbym aby wrócił do życia .Gorzej będzie z sensownym zegarmistrzem w mieście Bydgoszcz który by zrobił sprężynę i oczywiście jaki był by koszt . Bardzo poproszę Pana w miarę możliwości o poszukanie tego werku średnica wynosi 24 mm .I jeszcze mam pytanie jak sprawdzić czy jest sprawny balans w tym zegarku bez sprężyny .Dziękuję i Pozdrawiam 

Edytowane przez sebia48

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też już to gdzieś widziałem :)  ... ale kilka lat temu ... pachnie mi Revue.

Zegarek bardzo fajny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
7 godzin temu, sebia48 napisał(-a):

eży aby był sprawny podoba mi się to już kolejny z marki Rotary przedwojenny który posiadam oczywiście wszystkie sprawne oprócz tego innego modelu którego chciałbym aby wrócił do życia .Gor

7 godzin temu, sebia48 napisał(-a):

Witam serdecznie Pana "Narfas"dziękuję za odpowiedź i pomoc bardzo mi zależy aby był sprawny podoba mi się to już kolejny z marki Rotary przedwojenny który posiadam oczywiście wszystkie sprawne oprócz tego innego modelu którego chciałbym aby wrócił do życia .Gorzej będzie z sensownym zegarmistrzem w mieście Bydgoszcz który by zrobił sprężynę i oczywiście jaki był by koszt . Bardzo poproszę Pana w miarę możliwości o poszukanie tego werku średnica wynosi 24 mm .I jeszcze mam pytanie jak sprawdzić czy jest sprawny balans w tym zegarku bez sprężyny .Dziękuję i Pozdrawiam 

1) darujmy sobie to Panowanie, bo mnie postarza, przejdźmy na ty :D

2) zegarmistrz nie robi sprężyny, tylko bierze z hurtowni (lub innych źródeł) coś o odpowiednich wymiarach i wsadza na miejsce, to nie jest jakaś filozofia

3) jeśli werk ma jakieś 24mm to uprasza sprawę, bo oznacza, że mamy tu popularny rozmiar 10 1/2 linii

4) co do werku, Wojtbar może mieć rację, bo to mocno przypomina Revue 56

image.png.e20bda19dbcf7434c3b4c55a5e8eb5e7.png

Prawie identyczne, no nie? Niewielki problem polega na tym, że

a) był to czas masowej produkcji i niewielkie zmiany we werkach wprowadzano cały czas, a nawet pod konkretnego klienta - konstrukcja pozostawała taka sama, a detale czy kształty części mogły się zmieniać

b) był to czas masowego zżynania jednych od drugich (podobnie jak teraz ETA 2824, Sellita SW-200 czy PT5000 prawie się nie różnią, a niektóre części są wymienne między nimi)

c) właścicielem brandów Revue, Medana i paru mniej znanych była firma Meyer&Studeli S.A., która robiła swoje werki, w tym różne wersje 10 1/2 linii (cal. 303, 271, 242, 303 i inne), zdumiewająco podobne konstrukcyjnie do Revue 56 - i nie wiem, czy robili je sami, czy podzlecali produkcję części komuś innemu, być może nawet firmie Revue

d) nie pasuje mi tutaj sposób zakołkowania włosa, w Revue 56 zwykle wygląda tak jak poniżej, ale być może to nieistotny detal (a z pewnością nieistotny, jeśli problemem jest sprężyna naciągowa)

image.png.6022a7e1a86ac7c9023f15206509287e.png

5) jest pewna szansa, że pod tarczą znajduje się oznaczenie kalibru, ale nie był to jakiś standard

6) biorąc pod uwagę wszystkie powyższe, powinna pasować sprężyna Zf1213 lub podobna o wymiarach 1.50 x 9.5 x 0.10 x 320mm lub 1.5 x 9.0 x 0.095 x 320 mm

7) co do balansu: powinien się swobodnie obracać "po kole" i mieć minimalne luzy góra-dół, jeśli oś jest luźna i koło balansu przewraca się na boki, to zwykle oznacza uszkodzoną oś balansu (ukruszony czop lub oba czopy)

uwaga: to jest bardzo zgrubne sprawdzenie, tak naprawdę to należy zdemontować półmostek balansu i prawdzić czopy a) czy istnieją :D b) czy nie mają poważnych zniekształceń (wytarcia, grzybkowanie itp) no i c) należy też sprawdzić kamienie łożyskowe, bo jeśli oś balansu jest trafiona, to mogła przy okazji wyszczerbić kamień

8 ) widzę to też inny potencjalny problem: czy kupiłeś werk w takim stanie? na fotkach brakuje czterech wkrętów: dwóch wkrętów kopertowych (mniejsza o nie) oraz dwóch wkrętów do mocowania mostka z napędem, czyli ktoś coś z tym robił i pytanie, czy czegoś nie brakuje pod spodem

Wkręty są mało istotne, zegarmistrz coś dobierze, ale chodzi o to, dlaczego ich nie ma i czy ten werk przypadkiem nie był dawcą.,. czegoś.

pozdrawiam

Narfas

Edytowane przez Narfas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Dzięki wielkie chyba raczej na 100% REVUE 👍dzięki Wojtbar  🤝i w szczególności dziękuję Narfas 👍👍👍 za wyczerpującą informacje to ten sam werk jest identyczny  REVUE 56 dziękuję   ,Narfas  mam  sprzęt zegarmistrzowski już nie jeden zegarek nie raz z trudnością ale dawałem radę zajmowało to trochę czasu ale był demontaż np do nasmarowania łożysk i części gdzie wymagane jest na parę lat smarowanie inne zegarki z lat 30 ,40 pracują idealnie po mojej konserwacji więc postanowiłem dobrać się do to werka REVUE 56 .Więc tak wkręty są wszystkie wydaje mi się że nigdy nie był otwierany to widać było po wkrętach teraz już widać że wkręty ruszone przeze mnie dostałem się do sprężyny co przedstawiłem na zdjęciu było tam kawałek ułamane sprężyny niestety mikro kawałek gdzieś mi wypadł .Werk bardzo czysty natomiast odnośnie balansu jest centryczny niczego nie brakuje delikatnie ruszyłem wykałaczką obraca się lekko płynnie nic nie widać by był krzywy w tym temacie jestem zielony 🥴. Niestety nie dojdę do tarczy ponieważ nie mogę wyjąć mechanizmu  a nie będę siłowo bo uszkodzę .Moja wiedza jest słaba co do naprawy .Wybiorę się do jakiegoś zegarmistrza może będę miał szczęście i jakiś się podejmie naprawy w postaci wstawienia sprężyny  może się uda go przywrócić do życia na czym mi bardzo zależy by poszerzył  moją kolekcje starych zegarków ROTARY.Dziekuje i Serdecznie Pozdrawiam 

Screenshot_20250830-201644.png

Screenshot_20250830-201638.png

Screenshot_20250830-201635.png

Screenshot_20250830-201620.png

Screenshot_20250830-201614.png

Edytowane przez sebia48

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, sebia48 napisał(-a):

Niestety nie dojdę do tarczy ponieważ nie mogę wyjąć mechanizmu  a nie będę siłowo bo uszkodzę .

Do tarczy bym się nie dobierał, jeśli nie wiesz co robisz. Zacząłbym od sprawdzenia jej licznikiem Geigera. Mam silne podejrzenia, że w tym przypadku luma została na jakimś etapie wymieniona i nie jest już radioaktywna. Nie pasuje mi tam sposób naniesienia, faktura i barwa obecnie istniejącej tam lumy, które wskazują na jakieś późniejsze rękodzieło, prawdopodobnie bezpieczne z punktu widzenia radiacji, no ale nigdy nie wiadomo.

W przypadku radioaktywnej lumy z lat 20-60 (a i późniejszych też) to nie jest tak, że grozi Ci od razu śmiertelne niebezpieczeństwo, ale takie zegarki wymagają więcej szacunku, uwagi i wiedzy niż inne, choćby z tego powodu, że można mieć pecha i trafi się stront zamiast radu (rzadkie przypadki, ale prawdopodobieństwo jest większe niż zero).

Zawsze dobrym pomysłem jest praca z takimi zegarkami w maseczce na twarzy, bo jest istotne, żeby osypujący się proszek nie dostał się do wnętrza organizmu.

pozdrawiam

Narfas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi