Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

po pierwsze jestem nowy na forum i chciałbym wszystkich serdecznie przywitać.

Niedawno stałem się posiadaczem zegara wahadłowego. Jak do tej pory to jest mój drugi zegar mechaniczny (pierwszy Gold Anker) i w pierwszej kolejności prosiłbym o identyfikację tego zegara. Z jakich lat może pochodzić? Gdzie to można sprawdzić?

Ogólnie zegar działa prawidłowo, ale wydaje mi się że bije nierówno i zbyt szybko. W załączeniu wysyłam filmik - prosiłbym o weryfikację przez osoby obeznane w temacie. 

Jeśli faktycznie bije za szybko czy można to jakoś wyregulować?

z góry dziękuję za pomoc.

IMG_20250908_103533.jpg

IMG_20251002_110509.jpg

IMG_20251002_110518.jpg

IMG_20251002_110535.jpg

IMG_20251002_110546.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Producent jest tu

Nie wszystkie mechanizmy były ich produkcji, zamieszczone zdjęcia są do bani.

O regulowaniu kotwicy/wychwytu i bicia na forum jest sporo. Jednak jeżeli zegar nie przeszedł solidnego przeglądu zegarmistrzowskiego w ostatnich latach, sam "tuning" równomiernego bicia jest moim zdaniem bez sensu.

Edytowane przez Anansi

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie bije trochę szybko.. szczególnie później.

Sprawdź szy wiatraczek spełnia swoją rolę przez cały cykl bicia.- tzn czy równo się kręci.. to jest pierwsza rzecz do regulacji...

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie Jak pisze Piotr... 

Jeśli nie masz pojęcia jak działa mechanizm bicia w takim zegarze , to jak ci wytłumaczyć co i jak można poprawić ... sorki że tak wprost.

Niemniej moim zdaniem zegar bije ok, w ramach akceptowalnej tolerancji. Pamiętać trzeba, że zegar i mechanizm ma już dobrych sto-kilkadziesiąt lat... więc nie wymagaj za dużo. Proponuję dać do dobrego zegarmistrza (nie takiego od wymiany bateryjek 😉 ) i zrobi przegląd.

Ps. jedyny problem to moim zdaniem to źle ustawiony młotek w stosunku do gongu (spirali) i to w zasadzie na to co pokazałeś tyle 😉 .

11 minut temu, mkl1 napisał(-a):

Faktycznie bije trochę szybko.. szczególnie później.

Sprawdź szy wiatraczek spełnia swoją rolę przez cały cykl bicia.- tzn czy równo się kręci.. to jest pierwsza rzecz do regulacji...

Jak przekładnia jest brudna (a ta jest szczególnie czuła) albo łożysko w linii bicia (może jakiś czop lekko skrzywiony) brudne - to tak to się dzieje...

Można ewentualnie zacieśnić mocowanie wiatraczka na osi (zmniejszyć poślizg i będzie wolniej). Zakładam że sam wiatraczek oryginalny a nie wymieniony ...

Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC!  🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi