Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
kubas49

Zegarek Glashutte

Rekomendowane odpowiedzi

Dobry wieczór. Posiadam po swoim tacie piękny zegarek Glashutte automat. Zegarek był prezentem ślubnym. Wydaje mi się że może być to model z lat 60-tych. Bardzo proszę Was jeśli mielibyście jakieś informacje o tym modelu będę wdzięczny za pomoc. To taka moja rodzinna pamiątka. Oczywiście zegarek jest na pełnym chodzie a tata miał go może kilka razy na ręku. Chciałbym również dobrać do niego jakiś fajny pasek ale z tego co widzę teleskopy są zamocowane na sztywno. 

IMG_20251003_232311.jpg

IMG_20251003_232343.jpg

IMG_20251003_232427.jpg

IMG_20251003_232452.jpg

IMG_20251003_232403.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu nie będziesz miał czegoś takiego, jak nazwa modelu. Glashutte Spezimatic (na automatycznym mechanizmie pt. spezimatic). Te lepsze zegarki z NRD. Teleskopy pewnie jeszcze oryginalne. Da się to zdjąć, ale jak nie masz wprawy, to możesz porysować kopertę przy uszach... Ew. możesz wyciąć szczypcami do drutu ;). Tak przy okazji - jeśli ten zegarek leżał kilkadziesiąt lat, a teraz masz zamiar go używać, to go oddaj na serwis do zegarmistrza. Jak ma leżeć, to może leżeć i ze starymi smarami. Ale do noszenia trza przesmarować. 

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem że jak rozglądasz się za paskiem to po to aby w nim od czasu do czasu pochodzić, więc tak jak kolega radzi konieczny będzie serwis, abyś mógł się nim cieszyć kolejne kilkadziesiąt lat (serwis zalecany co 5 lat). Werk jest raczej niezawodny, ale dbać trzeba (serwis).

Na marginesie tu na grupie masz kilku paskorobów, więc uderzaj do nich. Rozstaw to chyba 18mm, ale upewnij się. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spezimatic, kaliber GUB 75 (06-26) wprowadzono do produkcji w 1964/5 roku, ostatnie powstały około 1980.
Tutaj jest Twój model w katalogu z początku lat 70.

181270063_Image002.thumb.jpg.17e380d6032785e87cf32cf0b3a64934.jpg

Edytowane przez Anansi

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo serdecznie dziękuję za odpowiedzi. Mój tata jeszcze kilka lat temu jak żył serwisował go regularnie dlatego zapewne teraz chodzi i nic mu nie dolega ale faktycznie serwis to ważna sprawa. Zegarek ten odkąd pamiętam zawsze był głównie w szufladzie niż na ręku taty. Był dla niego ważny bo był to prezent ślubny od mojego dziadka. Fajnie mieć takie pamiątki. Z tego co widzę ma chyba pozłacaną kopertę taki delikatny różowy odcień. Pewnie też będę zakładał go na wyjątkowe okazje. Muszę tylko namierzyć tutaj jakiś fajny pasek. Może macie jakieś dobre patenty na delikatne przepolerowanie koperty i dekielka. Ma kilka małych rysek. Chciałem żeby wyglądał jak nowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
51 minut temu, kubas49 napisał(-a):

Bardzo serdecznie dziękuję za odpowiedzi. Mój tata jeszcze kilka lat temu jak żył serwisował go regularnie dlatego zapewne teraz chodzi i nic mu nie dolega ale faktycznie serwis to ważna sprawa. Zegarek ten odkąd pamiętam zawsze był głównie w szufladzie niż na ręku taty. Był dla niego ważny bo był to prezent ślubny od mojego dziadka. Fajnie mieć takie pamiątki. Z tego co widzę ma chyba pozłacaną kopertę taki delikatny różowy odcień. Pewnie też będę zakładał go na wyjątkowe okazje. Muszę tylko namierzyć tutaj jakiś fajny pasek. Może macie jakieś dobre patenty na delikatne przepolerowanie koperty i dekielka. Ma kilka małych rysek. Chciałem żeby wyglądał jak nowy.

Nie poleruj pozłacanej koperty! Tylko pogorszysz jej wygląd, ścierając jeszcze bardziej złocenie. Stalowy dekielek wygląda dobrze. Szkiełko może wymagać wymiany, alt to niech już zrobi zegarmistrz. 

No i poproś o wymianę tych teleskopów (byle nie fachoffca od bateryjek). 

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, kubas49 napisał(-a):

Super rzecz. Też uważam, że lepiej nie polerować. Zwłaszcza, że stan wygląda naprawdę dobrze. Ja od niedawna też noszę pamiątkowego Spezimatica. Mój egzemplarz akurat długo był w naprawie, ale jak już z niej wrócił, to często jest na nadgarstku - jest naprawdę wygodny i dokładny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi