Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
blue7

wysyłka sprzedawanego na bazarku zegarka z ubezpieczeniem czy bez

Rekomendowane odpowiedzi

mam zamiar (po raz pierwszy) wystawić do sprzedaży zegarek w dziale sprzedam i mam pytanie odnoszące się do wysyłki zegarka a dokładniej kwestii ubezpieczenia wysyłki lub  jego braku. sprawdziłem dziś na poczcie i w przypadku wysyłki przez pocztex są dwie opcje, tj: albo do standardowej wysyłki, której koszt to ok. 20zł dopłaca się 1zł(sic!) i ma się ogólne ubezpieczenie przesyłki do kwoty 50.000zł, ale ponoć nie jest łatwo dochodzić zwrotu gdyby coś się z przesyłką/zegarkiem stało, albo można wysłać przesyłkę wartościową i tu w przypadku przesyłki  do 1kg ceny wahają  się od około 170zł w przypadku przesyłki o wartości trochę ponad 5000zł do ponad 200zł w przypadku przesyłki za np. około 6700zł. 

oczywiście najlepszy z tego wszystkiego w przypadku ewentualnej finalizacji sprzedaży byłby odbiór osobisty, ale jeśli nie jest za bardzo możliwy to mam pytanie do tych kolegów forumowiczów, którzy mają już doświadczenia w  sprzedaży na bazarku zegarka, jak jest optymalnie przeprowadzić wysyłkową sprzedaż? z ubezpieczeniem, bez, a jeśli z ubezpieczeniem to jakim? może też są jakieś inne tańsze opcje wysyłki z ubezpieczeniem?

Edytowane przez blue7
drobna poprawka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przenieś decyzję na kupującego i po kłopocie. 

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem ważniejsze od ubezpieczenia jest dobre zapakowanie paczki (folia bąbelkowa, wypełniacze, porządne pudełko dobrze oklejone taśmami). W razie upadku paczki, rzucania nią w transporcie, w środku paczki musi być mięciutko (żeby nie narażać zegarka na silne wstrząsy).

Jeżeli myślisz o ubezpieczeniu, to najpierw wczytaj się dokładnie w regulamin danej firmy kurierskiej. Być może nie jestem na bieżąco, ale jakiś czas temu regulaminy w ogóle nie pozwalały osobie fizycznej na wysyłkę w paczce m.in. takich rzeczy jak droga biżuteria i drogie zegarki. Do sprawdzenia jak to jest obecnie. Bo jeśli nadal nie można, to ubezpieczenie można sobie wsadzić...

Inpost ma ubezpieczenie każdej paczki do 5000 zł w standardzie. Jest też kurier Inpost. Pocztex? Ja osobiście tym dziadom nie powierzyłbym paczki.

Z reguły ubezpieczam wtedy gdy życzy sobie kupujący.

Z drugiej strony zawsze się zastanawiam czy ubezpieczenie na znaczną kwotę nie spowoduje, że paczka staje się bardziej atrakcyjna dla potencjalnego złodzieja... 

A o jakiej wartości zegarka mówimy?

Edytowane przez Mirosuaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Mirosuaw napisał(-a):

A o jakiej wartości zegarka mówimy?

o takiej jak podałem w przykładach w swoim poście, czyli albo około 6700zł albo około 5000zł - jeszcze finalnie nie zdecydowałem który zegarek czy też może oba wystawić.

Edytowane przez blue7
drobna poprawka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy takich kwotach ja bym wysłał paczkomatem albo kurierem Inpost bez dodatkowego ubezpieczenia. Decyzja należy do Ciebie i do kupującego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Inpost ma ubezpieczenie każdej paczki do 5000 zł w standardzie.

myślę , że z takiego "standardowego" ubezpieczenia może nie być najprościej dochodzić zwrotu gdyby coś się stało z przesyłką/zegarkiem.

11 godzin temu, Anansi napisał(-a):

Przenieś decyzję na kupującego i po kłopocie. 

Z reguły ubezpieczam wtedy gdy życzy sobie kupujący.

i być może pozostawienie kupującemu decyzji o ubezpieczeniu przesyłki lub jego braku to właściwy tok rozumowania.

@Mirosuaw, serdecznie dziękuję za pomocne informacje, zarówno z tego wątku jak i wcześniejszego dotyczącego pcc od umowy kupna - sprzedaży zegarka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
33 minuty temu, blue7 napisał(-a):

myślę , że z takiego "standardowego" ubezpieczenia może nie być najprościej dochodzić zwrotu gdyby coś się stało z przesyłką/zegarkiem.

Diabeł tkwi w szczegółach regulaminów poszczególnych firm kurierskich. Niewiele osób dokładnie je czyta ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi