Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Polet

Jak to jest robione...

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Wczoraj wstawiłem filmik z Yt o wycieczce po fabryce zegarków Addiesdive. Co prawda fabryki na tym filmie nie zobaczymy a jedynie dział montażu, projektowów oraz "muzeum" starej i renomowanej marki😀 z dalekiego wschodu.

W komentarzach można jednak znaleźć odnośniki po wycieczkach u innych producentów zegarkowych. Zawiedziony pierwszym filmikiem, ponieważ inaczej sobie wyobrażałem taką firmę, pomimo tego że sam rozbieram zegarki między klawiaturą a kubkiem kawy oglądam właśnie Berny. I tu jest już lepiej. W zasadzie tak jak to powinno wyglądać. 

Oraz San Martin.

Oczywistym jest też fakt że nie wiemy ile swoich włości "producent" chciał pokazać jutuberowi oraz należy pamiętać o tym że nie są to fabryki mechanizmów precyzyjnych a jedynie montownie podzespołów. Mimo tego różnice w bhp widać gołym okiem. Czasem również pod szkiełkiem zegarka...
Najciekawszym co prrzykuwa moją uwagę jest nakładanie wskazówek przez pobijanie. Pierwszy raz się spotykam. NIe było w żadnych lekturach ani poradnikach. Ktoś to stosuje?

Edytowane przez Polet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 15.11.2025 o 09:37, Polet napisał(-a):

Wczoraj wstawiłem filmik z Yt o wycieczce po fabryce zegarków Addiesdive. Co prawda fabryki na tym filmie nie zobaczymy a jedynie dział montażu, projektowów oraz "muzeum" starej i renomowanej marki😀 z dalekiego wschodu.

W komentarzach można jednak znaleźć odnośniki po wycieczkach u innych producentów zegarkowych. Zawiedziony pierwszym filmikiem, ponieważ inaczej sobie wyobrażałem taką firmę, pomimo tego że sam rozbieram zegarki między klawiaturą a kubkiem kawy oglądam właśnie Berny. I tu jest już lepiej. W zasadzie tak jak to powinno wyglądać. 

Oraz San Martin.

Oczywistym jest też fakt że nie wiemy ile swoich włości "producent" chciał pokazać jutuberowi oraz należy pamiętać o tym że nie są to fabryki mechanizmów precyzyjnych a jedynie montownie podzespołów. Mimo tego różnice w bhp widać gołym okiem. Czasem również pod szkiełkiem zegarka...
Najciekawszym co prrzykuwa moją uwagę jest nakładanie wskazówek przez pobijanie. Pierwszy raz się spotykam. NIe było w żadnych lekturach ani poradnikach. Ktoś to stosuje?

Berny  jest mikromarką, a nie producentem. Oznacza to, że projektuje zegarki, ale nie  produkuje części do nich,  tylko je zamawia w wyspecjalizowanych firmach,  Wszystkie mikro-marki na świecie tak działają. Odpada im koszt dystrybucji (bo bezpośrednio sprzedają przez  internet), a praktycznie i serwisu,  dlatego  ich wyroby nie są drogie.  Gdyby nie Internet mikro-marki w ogóle by nie zaistniały. Fabryczka Berny wzbudza mieszane uczucia, myślałem, że  jednak jest lepiej. Jest nierówno, są działy lepsze i tragiczne. Ale powiedzmy, to są początki, uznane szwajcarskie manufaktury też zaczynały  w szopach i stodołach na alpejskich halach, a dziś ...?  🙂

Edytowane przez Euryk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świetnie że napisałeś to o czym napisałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
7 godzin temu, Polet napisał(-a):

Świetnie że napisałeś to o czym napisałem.

To może powtórzę, żeby jednak była jasność.  🙂   Istnieją producenci  wszystkich części  do swoich zegarków, Rolex przykładem, oraz kilka najdroższych manufaktur szwajcarskich. Chociaż tu będą wyjątki.  Przykładem choćby Cartier, który czasem korzystał z mechanizmów innych firm, np. Piageta, czy ETA.    Istnieją producenci części, w tym mechanizmów, ale nie zegarków jak TMI, HKPT.   Nieliczne fabryki chińskie produkują części, mechanizmy oraz gotowe zegarki -  Tianjin Seagull Watch Group  na przykład.   Są też producenci narzędzi i wyposażenia do produkcji części do zegarków. W czasach globalizmu taki wyspecjalizowany podział bardzo się utrwalił. To się nazywa "łańcuch dostaw".  

Edytowane przez Euryk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
25 minut temu, Euryk napisał(-a):

To może powtórzę, żeby jednak była jasność.  🙂   Istnieją producenci  wszystkich części  do swoich zegarków, Rolex przykładem, oraz kilka najdroższych manufaktur szwajcarskich. Chociaż tu będą wyjątki.  Przykładem choćby Cartier, który czasem korzystał z mechanizmów innych firm, np. Piageta, czy ETA.    Istnieją producenci części, w tym mechanizmów, ale nie zegarków jak TMI, HKPT.   Nieliczne fabryki chińskie produkują części, mechanizmy oraz gotowe zegarki -  Tianjin Seagull Watch Group  na przykład.   Są też producenci narzędzi i wyposażenia do produkcji części do zegarków. W czasach globalizmu taki wyspecjalizowany podział bardzo się utrwalił. To się nazywa "łańcuch dostaw".  

To żeś Amerykę odkrył... Tak jakby części aut były robione przez producentów tych aut... Yhy

TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)

MARIANEK :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, mkoch napisał(-a):

To żeś Amerykę odkrył... Tak jakby części aut były robione przez producentów tych aut..

Zdarza się,   w Polsce jest sporo fabryk dużych producentów zachodnich, którzy u nas robią części do swoich aut.  Chyba nawet się w tym specjalizacyjnemy. 

A rożne Patki motoryzacji,  tacy od Bentleya w górę,  to wszystko sami pilnikiem i ręcznie obrabiają. 🙂 

4 godziny temu, mkoch napisał(-a):

To żeś Amerykę odkrył... Tak jakby części aut były robione przez producentów tych aut..

Zdarza się,   w Polsce jest sporo fabryk dużych producentów zachodnich, którzy u nas robią części do swoich aut.  Chyba nawet się w tym specjalizujemy. 

A rożne Patki motoryzacji,  tacy od Bentleya w górę,  to wszystko sami pilnikiem i ręcznie obrabiają. 🙂 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi