Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Karoldybkowski

koperta do omegi genève

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam czy można nabyć kopertę to tego modelu z lat 70 tych,  do okoła widoczna jest korozja od środka, niby nie przeszkadza ale sam fakt. 

Może da sie to naprawić?

Proszę o pomoc. 

Pozdrawiam 

Karol 

0-3.jpg

0-4.jpg

0-5.jpg

Edytowane przez Karoldybkowski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

A jest sens ratować/wymieniać kopertę przy malowanej tarczy? Nie jestem ekspertem, zdjęcia też nie pokazują za wiele, ale ta tarcza bardzo wygląda na molowankę. Niech ktoś bardziej obeznany w temacie się wypowie, możliwe że jestem w błędzie, ale na moje parchate oko ta tarcza powinna być opalizująca i w nieco bardziej gustownym kolorze, znając Omegę. Do tego indeksy bez lumy, przy świecących wskazówkach, obłe kształty koperty wskazujące na "odnawianie", wszystko razem składa mi się w picówkę.

Edytowane przez renqien

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

No i teraz się utwierdziłem. Pytanie aktualne, czy jest sens to ratować? Najlepsze, na co nie zwróciłem na początku uwagi, jest to:

43055381-47pfokt0y3ed1cikegiykmnq-ExtraLarge.thumb.jpg.3759bb35eb97321a439784725f4303c3.jpg

Autor zdjęcia sprytnie ukrył ten "kwiatek" refleksem światła :D 

Edytowane przez renqien

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, tarcza malowanka.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Widzę że muszę sie dużo nauczyć ale podoba mi sie ten kolor 😆

Myślę że jak bym znalazł taką kopertę to dlaczego by nie? 

Edytowane przez Karoldybkowski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To noś i się nie przejmuj korozją. Zegarek i tak nie jest i nie będzie już "wodoszczelny", więc po prostu uważaj przy codziennym użytkowaniu na wilgoć, zdejmuj do mycia rąk itp. Raz na jakiś czas zanieś do jakiegoś majstra, żeby sprawdził czy nie wpadły jakieś śmieci i nie ma korozji mechanizmu, zawilgocenia i tyle. I bardzo uważaj, bo ja po pierwszym, równie nieudanym strzale złapałem jakiegoś wirusa... Teraz muszę co jakiś czas dokupować kolejne pudełka na zegarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dziękuję za info

Jak już jest to bede go używać bo inwestycja słaba...

Pozdrawiam serdecznie 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zastanawiam sie czy go nie oddać bo mam 14 dni, 2 zostały,  w sumie widziały gały co brały...    a gdyby tak poszukać orginalnej tarczy i koperte czy to nie możliwe??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minutes ago, Karoldybkowski said:

zastanawiam sie czy go nie oddać bo mam 14 dni, 2 zostały,  w sumie widziały gały co brały...    a gdyby tak poszukać orginalnej tarczy i koperte czy to nie możliwe??

Na rynku wtórnym ciężkie zadanie, bezpośrednio u producenta łatwiej, ale koszt znacznie przerośnie wartość tego zegarka.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie chcesz takiego frankena, to oddaj. Poszukaj taki, który nie był malowany i w oryginalnym stanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 19.11.2025 o 21:53, renqien napisał(-a):

No i teraz się utwierdziłem. Pytanie aktualne, czy jest sens to ratować? Najlepsze, na co nie zwróciłem na początku uwagi, jest to:

43055381-47pfokt0y3ed1cikegiykmnq-ExtraLarge.thumb.jpg.3759bb35eb97321a439784725f4303c3.jpg

Autor zdjęcia sprytnie ukrył ten "kwiatek" refleksem światła :D 

renqien

Co jest tym "kwiatkiem" na tej tarczy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, balcer28 napisał(-a):

renqien

Co jest tym "kwiatkiem" na tej tarczy?

Trzy indeksy minutowe zamiast czterech ;) 

26 minut temu, Karoldybkowski napisał(-a):

właśnie znalazłem  coś podobnego, pewnie ma tak być  

0-7.jpg

Nie, prawidłowo ma być tak https://www.omegawatches.com/watch-omega-geneve-omega-st-166-0169 tylko jak pisałem wcześniej, tarcza najpewniej opalizująca w pionowy albo promienisty „szlif” w jakimś normalnym kolorze. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, renqien napisał(-a):

Trzy indeksy minutowe zamiast czterech ;) 

Nie, prawidłowo ma być tak https://www.omegawatches.com/watch-omega-geneve-omega-st-166-0169 tylko jak pisałem wcześniej, tarcza najpewniej opalizująca w pionowy albo promienisty „szlif” w jakimś normalnym kolorze. 

Czyli te dwie omegi które pokazuje karoldybkowski są malowane i obie miały symetrycznie po obu stronach indeksu na godzinie 12 zamalowane indeksy sekundowe ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, balcer28 napisał(-a):

Czyli te dwie omegi które pokazuje karoldybkowski są malowane i obie miały symetrycznie po obu stronach indeksu na godzinie 12 zamalowane indeksy sekundowe ? 

Nie chodzi o zamalowywanie, tylko niedomalowanie. Przypuszczam, że w wypadku tej jego malowanki zastosowano "sito" skopiowane z jakiejś Omegi, być może takiej, która miała grubsze batony na dwunastej i cztery kreski się nie mieściły. Nie wiem, nie jestem znawcą tych zegarków. W każdym razie w tej konkretnie sztuce wygląda to komicznie. Może w innych tarczach tak jest. Ta to w każdym razie 100% malowanka i to bardzo kiepska, pewnie jakaś "koreanka", a może nawet "hinduska".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy okazji, znalezione

s-l1600-2.thumb.jpg.81d6702f4467f908dfca56281f597dfe.jpg

Jest duża szansa, że tak właśnie powinna wyglądać ta tarcza. Wprawdzie usunięta jest luma na indeksach, ale to akurat nie ma tu znaczenia. Chodzi o sam wzór tarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi