Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Hurriway

Zegarek Corterbert proszę o informacje o nim

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Posiadam taki zegarek po pradziadku. Prosiłbym o jakieś informacje o nim. Na tarczy pisze Cortebert oraz pod samolotem Aero. Zdjecie zegarka w załączniku.

IMG_20251129_183202.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi sie ze to skladak. Mechanizm od kieszonki,dorobiona tarcza i koperta.Ile ma srednicy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Średnica ma pomiędzy 44-45 mm. Pod kopertą jest na na pewno mechanizm Cortebert bo ściągałem dekielek i jest opisany. Swiss made Cortebert 15 jewels (ewentualnie 17 bo już nie pamiętam dokładnie). Zegarek jest na pewno przedwojenny. Mój pradziadek go miał już w latach 50-tych. A sam zmarł w 70-tych. Od tego czasu nikt go nie dotykał. Co ciekawe po nakręceniu ruszył i cyka.

Edytowane przez Hurriway

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pasówka, kiedyś był to zegarek kieszonkowy, tarcza i koperta wykonane już po II Wojnie. Mnóstwo jest takich z samolocikiem i AERO z mechanizmami z kieszonek różnych marek. 

imageroxy.jpg

imageproxy.jpg

post-44018-0-64186800-1324143936.jpg

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję. To wrzucę jeszcze zdjecie mechanizmu. Może ktoś rozpozna z jakiego kieszonkowego to było.

IMG_20251129_210641.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wpisz Cortebert Cal. 532 i zobaczysz. Wśród nich sporo będzie kolejowych (w tym PKP) i nagrodowych górniczych PW.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A idzie do tego dostać jakoś w miarę łatwo szkiełko, wskazówki i nową tarczę? To taka pamiątka rodzinna z ciekawą historią którą tu nie będę przytaczał. I tak się zastanawiam może warto byłoby go zostawić w stanie działającym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkiłeko tak, tarczy oryginalnej to trzeba szukac, wskazówki pewnie tak

No i koperta musi być oryginalna , bo to kieszonka, a nie naleśnik na rękę

Edytowane przez mkl1

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i pozostaje pytanie do jakiego stanu przywracać zegarek? W tej "oprawie" jest znacznie dłużej niż był w pierwotnej, kieszonkowej formie. Coś zmusiło Twojego pradziadka do zmiany. Wątpię by koperta była złota i chodziło o sprzedaż kruszcu. Raczej chciał mieć modny zegarek naręczny. Dlaczego teraz to na siłę "odkręcać"? Ja bym wymienił szkiełko (tj plastik), dobrał wskazówki i naprawił mechanizm (jeżeli to możliwe...), tarczę i kopertę pozostawił. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, Anansi napisał(-a):

No i pozostaje pytanie do jakiego stanu przywracać zegarek? W tej "oprawie" jest znacznie dłużej niż był w pierwotnej, kieszonkowej formie. Coś zmusiło Twojego pradziadka do zmiany. Wątpię by koperta była złota i chodziło o sprzedaż kruszcu. Raczej chciał mieć modny zegarek naręczny. Dlaczego teraz to na siłę "odkręcać"? Ja bym wymienił szkiełko (tj plastik), dobrał wskazówki i naprawił mechanizm (jeżeli to możliwe...), tarczę i kopertę pozostawił. 

Mam takie samo zdanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwszą moją myślą było zostawić go w tej kopercie. Tarcze chciałem wymień bo jest zniszczona bardzo. No ale. A jak jest mocowane szkiełko? Tylko jest wciskane czy jeszcze powinien być jakiś pierścień dociskowy na wierzch. Ewentualnie może te szkiełka mają jakąś konkretną nazwę pod którą trzeba je szukać. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarmistrz Ci dobierze. I tak, jeśli to ma mieć sens, musisz oddać na serwis (+ dobranie wskazówek)

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, Hurriway napisał(-a):

Pierwszą moją myślą było zostawić go w tej kopercie. Tarcze chciałem wymień bo jest zniszczona bardzo. No ale. A jak jest mocowane szkiełko? Tylko jest wciskane czy jeszcze powinien być jakiś pierścień dociskowy na wierzch. Ewentualnie może te szkiełka mają jakąś konkretną nazwę pod którą trzeba je szukać. 

Powinien być pierścień.  Mam też zegarek w tej kopercie. 

IMG_20201110_112310.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi