Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
condor81

Zegarek do 100 tys. PLN

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

mam dylemat zakupowy zegarka do 100 tys. Może mógłbym liczyć na Wasze sugestie, pomoc, inspiracje. Do tej pory szukałem zegareczka w którym mógłbym chodzić na basenik itp, ale porzuciłem ten temat, bo już w tej klasie nie ma zegarków które by mi odpowiadały. Mam m.in Submarinera, oraz Blancpaina FF więc temat basenu porzuciłem. Obecnie rozglądam się zatem za modelem który klasowo jest wyżej niż Blancpain oraz oczywiście mechanizm własny, żadnych przerabianych ETA w marce, dobrze byłoby aby marka była zegarmistrzowska tj. robiła komplikacje itp, a nie tylko wstawiała diamenciki i kolorowe tarcze. W razie W to Louisa Monieta - też posiadam, więc nie będę brał go pod uwagę.

Z wymagań to: nowy lub używany do 5 lat, pasek najlepiej na zapięcie klamrowe, może być w złocie, ale stal również jest OK. Wielkość na pewno powyżej 37-38. FF ma 45 i też jest super, więc ograniczenia wielkości nie mam, mechanizm oczywiście pięknie zdobiony, idealnie jakby był tył za szybą, nie wykluczam niezależnego zegarmistrzostwa, nie muszą być tylko Ci znani.

Rozważam obecnie:

1. Jaquet Droz Astrale lub Les Atelies D'Art (są jeszcze inne fajne modele)

2. Bovet (sporo fajnych modeli) - minus duży że komplikacji jakichś nie robi :-/

3. Lange Saxonia lub 1815

4. Vacheron Patrimony Retrogarde

5. Moser and Cie Endeavour 

6. Breguet Marine (zepsuli niestety najnowszy model, mechanizmy nie są tak bogato zdobione jak poprzedni model, tradycja wiadomo)

7. Arnold and son Globetrotter lub DBG - też mało komplikacji robią.

8. Roger Dubois Excalibur - nie wiem czy marka lepsza od Blancpain

9. JLC Polaris lub Master 8 days Perpetual

Ostatecznie 6, 7, 8, 9 raczej odrzucam.

Czy moglibyście coś podpowiedzieć albo zaproponować lub przekonać że do pozycji 1-5 warto dorzucić jakiś model, lub któryś z obecnych jest wyjątkowy. 

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, condor81 napisał(-a):

Dzień dobry,

mam dylemat zakupowy zegarka do 100 tys. Może mógłbym liczyć na Wasze sugestie, pomoc, inspiracje. Do tej pory szukałem zegareczka w którym mógłbym chodzić na basenik itp, ale porzuciłem ten temat, bo już w tej klasie nie ma zegarków które by mi odpowiadały. Mam m.in Submarinera, oraz Blancpaina FF więc temat basenu porzuciłem. Obecnie rozglądam się zatem za modelem który klasowo jest wyżej niż Blancpain oraz oczywiście mechanizm własny, żadnych przerabianych ETA w marce, dobrze byłoby aby marka była zegarmistrzowska tj. robiła komplikacje itp, a nie tylko wstawiała diamenciki i kolorowe tarcze. W razie W to Louisa Monieta - też posiadam, więc nie będę brał go pod uwagę.

Z wymagań to: nowy lub używany do 5 lat, pasek najlepiej na zapięcie klamrowe, może być w złocie, ale stal również jest OK. Wielkość na pewno powyżej 37-38. FF ma 45 i też jest super, więc ograniczenia wielkości nie mam, mechanizm oczywiście pięknie zdobiony, idealnie jakby był tył za szybą, nie wykluczam niezależnego zegarmistrzostwa, nie muszą być tylko Ci znani.

Rozważam obecnie:

1. Jaquet Droz Astrale lub Les Atelies D'Art (są jeszcze inne fajne modele)

2. Bovet (sporo fajnych modeli) - minus duży że komplikacji jakichś nie robi 😕

3. Lange Saxonia lub 1815

4. Vacheron Patrimony Retrogarde

5. Moser and Cie Endeavour 

6. Breguet Marine (zepsuli niestety najnowszy model, mechanizmy nie są tak bogato zdobione jak poprzedni model, tradycja wiadomo)

7. Arnold and son Globetrotter lub DBG - też mało komplikacji robią.

8. Roger Dubois Excalibur - nie wiem czy marka lepsza od Blancpain

9. JLC Polaris lub Master 8 days Perpetual

Ostatecznie 6, 7, 8, 9 raczej odrzucam.

Czy moglibyście coś podpowiedzieć albo zaproponować lub przekonać że do pozycji 1-5 warto dorzucić jakiś model, lub któryś z obecnych jest wyjątkowy. 

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. 

Z własnego doświadczenia mogę Ci zaproponować Lange, za każdym razem kiedy go zakładam jestem nim zachwycony i wpływa na mnie pozytywnie :) jeżeli masz taką możliwość udaj się do butiku Lange i zobacz sobie te zegarki jak wyglądają na żywo :) 

20251222_043404.jpg

20251220_170521 (1).jpg

20251226_123435.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z wymienionych skupilbym sie na ALS, Breguet. Roger Dubuis jest teoretycznie jest "lepsza" marka niz Blancpain.

Pomysl może być o independent, czymś niszowym. Laurent Ferrier, De Bethune, Grönefeld (troche ponad budzet), Armin Strom.

Edytowane przez Paweł Bohacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, tylko (Arnold and Son, Laurent Ferrer, De Bethune, Armin Strom) dyskwalifikują się tym że nie robią "dużych komplikacji" (ceny też kończą się przy kilkuset tysiącach) oraz jak spojrzysz na zdobnictwo ich mechanizmów to szału nie ma (jeśli można tak mówić o zegarkach za taką kasę..).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy aby na pewno autor wątku chce cokolwiek kupić, czy tylko sobie pisze? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, condor81 napisał(-a):

Mam m.in Submarinera, oraz Blancpaina FF

Wyślij nam ładne zdjęcia, chętnie byśmy obejrzeli twoje zegarki 😊

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, condor81 napisał(-a):

Tak, tylko (Arnold and Son, Laurent Ferrer, De Bethune, Armin Strom) dyskwalifikują się tym że nie robią "dużych komplikacji" (ceny też kończą się przy kilkuset tysiącach) oraz jak spojrzysz na zdobnictwo ich mechanizmów to szału nie ma (jeśli można tak mówić o zegarkach za taką kasę..).

Nic nie pisalem o Arnold and Son.

Jak duze maja byc te komplikacje skoro:
- Laurent Ferrier Tourbillon
- De Bethune DB Kind of Two Grand Complication
- Armin Strom Minute Repeater Resonance
Ci nie wystarczaja?

Jesli chodzi o wykonczenia mechanizmow, to gwarantuje Ci ze zazwyczaj maja je na o wiele wyzszym poziomie niz wiekszosc marek nalezacych do duzych grup. I nie, nie opiniuje bazujac na zdjeciach znalezionych w internecie 😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem szczerze że nie widziałem na żywo LG, Bethune, Armin Strom. Wiesz może czy gdzieś w Warszawie można je obejrzeć? PS turbillon żaden hit, chyba go już wszyscy mają..

A może jeszcze jakieś sensowne podpowiedzi macie w zanadrzu, bo ja się już wypśtykałem ze wszystkiego..

PS zdjęcie co dziś na ręku w załączniku, choć nie muszę dowodzić czy to prawda że chce kupić, bo kogo to interesuje 

PXL_20260216_193323034.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, condor81 napisał(-a):

Powiem szczerze że nie widziałem na żywo LG, Bethune, Armin Strom. Wiesz może czy gdzieś w Warszawie można je obejrzeć?

Nie jestem z warszawy, wiec Ci nie pomoge. To co moge zaproponowac to odwiedzenie targow Watches and Wonders w kwietniu, ktore odbywaja sie w Genewie - bedziesz mial wszystko na raz, w jednym miejscu.

11 minut temu, condor81 napisał(-a):

PS turbillon żaden hit, chyba go już wszyscy mają..

Powiem Ci pewien branzowy sekret... Kazdy moze miec wszystko. Kwestia pieniedzy, strategii, pozycjonowania marki.
Pomijam juz kwestie takie, ze sa tourbillony i tourbillony. Ten stworzony przez Lauren Ferrier to double spiral. Sam Lauren to nie jest ktos, kto wypadl sroce spod ogona - pracowal 37 lat w PP konczac swoja kariere na pozycji Dyrektora R&D, wiec duza czesc mechanizmow Grand Complication PP wyszla spod jego reki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
25 minut temu, Paweł Bohacz napisał(-a):

Powiem Ci pewien branzowy sekret... Kazdy moze miec wszystko. Kwestia pieniedzy, strategii, pozycjonowania marki.
Pomijam juz kwestie takie, ze sa tourbillony i tourbillony. Ten stworzony przez Lauren Ferrier to double spiral. Sam Lauren to nie jest ktos, kto wypadl sroce spod ogona - pracowal 37 lat w PP konczac swoja kariere na pozycji Dyrektora R&D, wiec duza czesc mechanizmow Grand Complication PP wyszla spod jego reki.

Fajne Paweł ciekawostki wrzucasz siedzisz w tej branży więc wiesz co piszesz 😊 a co do wydarzenia Watch&Wonders to przypadkowo odkryłem, że obok hali Palexpo będzie kolejna wystawa w tym samym czasie różnych marek zegarkowych pod nazwą Time To Watches, na to wydarzenie również zakupiłem bilet jednodniowy 😊 kosztował mnie tylko 20 CHF a zobaczę coś czego nigdzie indziej nie będę miał okazji zobaczyć 😊

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, Heavyweight2712 napisał(-a):

Fajne Paweł ciekawostki wrzucasz siedzisz w tej branży więc wiesz co piszesz 😊 a co do wydarzenia Watch&Wonders to przypadkowo odkryłem, że obok hali Palexpo będzie kolejna wystawa w tym samym czasie różnych marek zegarkowych pod nazwą Time To Watches, na to wydarzenie również zakupiłem bilet jednodniowy 😊 kosztował mnie tylko 20 CHF a zobaczę coś czego nigdzie indziej nie będę miał okazji zobaczyć 😊

Tak, Time to Watches odbywa sie w Villa Sarasin. Doslownie za Polexpo. Zazwyczaj mozna tam zobaczyc microbrandy. Warto odwiedzic 👍

Edytowane przez Paweł Bohacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi