Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Bodzio7

NAS "prywatna chmura"

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć 

Serwer NAS (Network Attached Storage) to sieciowa pamięć masowa, działająca jak prywatna chmura lub inteligentny dysk twardy podłączony do sieci lokalnej (LAN/Wi-Fi). Umożliwia centralne przechowywanie plików, automatyczny backup, streaming multimediów i zdalny dostęp do danych z różnych urządzeń. Urządzenia te, produkowane m.in. przez Synology czy QNAP, często wykorzystują macierze RAID dla bezpieczeństwa danych. 

Zastanawiam się nad takim rozwiązaniem, chciałbym zrobić porządki z danymi(zdjęcia, filmy na komputerze i kilku dyskach/kartach/pendrivach) - wszystko umieścić w jednym "miejscu" i zabezpieczyć "RAID 1" (a te nośniki stare zostają też)

Zależy mi również na takim rozwiązaniu tzn. kopia automatyczna zdjęć z tel.(3 szt. android)  - gdy telefon jest w zasięgu domowego Wi-Fi robi kopię/aktualizację zdjęć i filmów na dysk sieciowy.

Również chciałbym mieć możliwość przeglądania plików z dysku NAS na telefonie poza zasięgiem domowego Wi-Fi.

Czytam i takie możliwości daje NAS.

Używacie takiego dysku?

Jak to się u was sprawdza, czy to wszystko dobrze działa?

Polecacie coś sprawdzonego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Używam WD My Cloud EX2 Ultra z dwoma dyskami 6TB w RAID 1 - do opisanych zastosowań nadaje się idealnie - ma skuteczne i przyjazne oprogramowanie do kopii z PC i wszelkiej maści telefonów.

Nie wiem tylko czy jest dostępny obecnie, chyba ciężko.

Ewentualnie jakiś NAS dwu dyskowy od Qnap czy Synology  - coś z prostych wersji dla domu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Lemax napisał(-a):

Używam WD My Cloud EX2 Ultra z dwoma dyskami 6TB w RAID 1 - do opisanych zastosowań nadaje się idealnie - ma skuteczne i przyjazne oprogramowanie do kopii z PC i wszelkiej maści telefonów.

Nie wiem tylko czy jest dostępny obecnie, chyba ciężko.

Ewentualnie jakiś NAS dwu dyskowy od Qnap czy Synology  - coś z prostych wersji dla domu.

Już nowego WD raczej nie można kupić.

Wpadł mi w oko (cena atrakcyjna) UGREEN NASync DH2300 + 2 dyski 4TB

Będzie ok?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Wcześniej uzywałem QNAPa, od ponad 10-ciu lat jestem "team Synology". Głównie ze względu na łatwość obsługi i dostępność aplikacji na różne platformy. Dzięki temu każdy w domu sobie z tym radzi, a ja mam spokój. W zeszłym roku miałem migrować się na premierowegor DS925+ ale ze względu na dziwną politykę, polegającą na kompatybilności tego sprzętu tylko z dyskami Synology, czekam. Może przejdę na 923, a może zmienią politykę. 

Edytowane przez tts

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, tts napisał(-a):

Wcześniej uzywałem QNAPa, od ponad 10-ciu lat jestem "team Synology". Głównie ze względu na łatwość obsługi i dostępność aplikacji na różne platformy. Dzięki temu każdy w domu sobie z tym radzi, a ja mam spokój. W zeszłym roku miałem migrować się na premierowegor DS925+ ale ze względu na dziwną politykę, polegającą na kompatybilności tego sprzętu tylkoyu z dyskami Synology, czekam. Może przejdę na 923, a może zmienią politykę. 

A jakiego Synology  polecasz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
22 minutes ago, Bodzio7 said:

A jakiego Synology  polecasz?

Generalnie wszystko co ma mniej niż dwie kieszenie bym odpuścił. Na stronie Synology masz kreator, który całkiem sensownie działa: https://www.synology.com/support/nas_selector Z Twojego opisu wynika, że DS223 lub DS225+ powinny być wystarczające, przy czym jeżeli będziesz dokupował dyski, to szedłbym w nowsze czyli DS225+. Zawsze to dłuższe wsparcie aktualizacjami. Jak ma być "na grubo", to DS923+ lub DS925+, a jak mniej grubo to DS423/DS425 (+). Generalnie seria DS22x lub DS22x+ (z dwoma dyskami) powinna być wystarczająca.

Edytowane przez tts

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już WD nie do kupienia to bierz tak jak radzi kolega Synology dwu dyskowe jakieś. Dyski weź większe - 6-8 TB  nawet nie wiesz kiedy się to przyda :) 
żadnych wynalazków typu Ugreen i inne takie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Korzystam z Synology od wielu lat. Generalnie polecam, ale jeśli ktoś potrzebuje szybki upload, a szczególnie download dużych plików, to nie jest idealne rozwiązanie. Ich systemowe apki tu nie pomagają, trzeba kombinować z IP, Tailscale itp. Zastrzegam, że ja te rozwiązania poznałem już dość dawno więc możliwe, że coś się na tym polu zmieniło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi