Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
KWF

Mechaniczne zegary szachowe

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Nie znalazłem wątku poświęconego mechanicznym zegarom szachowym, na tym forum, ale warto taki stworzyć, Myślę ze kilka osób ma ciekawe egzemplarze w swoich zbiorach. Moje dwa czekają na renowację:

• lewy - HAU/HAC, ok. 100 letni; mechanicznie do czyszczenia, oliwienia, obudowa przesuszona i porozsychana.
  • prawy - Mera-Poltik z lat 60-tych z pieczątkami Klubu Szachowego "Wielka Pieniawa"; mechaniczne sprawny, ale obudowa w stanie średnim.

IMG_9767.thumb.jpeg.2efa723e1e0ab43d501f23696f155760.jpeg

Edytowane przez KWF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To dodam kilka moich. 

Poltik z Koła Szachowego Klubu PKP. 

Kilka zegarów mechanicznych z końcowej produkcji. Kupione z magazynu fabryki w dniu likwidacji spółki. 

IMG_3342.jpeg

IMG_3343.jpeg

IMG_3344.jpeg

IMG_3345.jpeg

IMG_3346.jpeg

IMG_3347.jpeg

IMG_3948.jpeg

IMG_3949.jpeg

IMG_3950.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten ostatni w drewnianej obudowie z klubu PKP jest bardzo ciekawy, ponieważ pierwszy raz widzę ten model z przednim panelem w fornirze orzechowym a nie dębowym.

Do mojego Poltika będę musiał dorobić tylny panel, metalowe przykrywki mechanizmów oraz wyszukać długie pokrętła. Może w kolejną zimę i długie wieczory. 

Edytowane przez KWF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
40 minut temu, KWF napisał(-a):

Ten ostatni w drewnianej obudowie z klubu PKP jest bardzo ciekawy, ponieważ pierwszy raz widzę ten model z przednim panelem w fornirze orzechowym a nie dębowym.

Do mojego Poltika będę musiał dorobić tylny panel, metalowe przykrywki mechanizmów oraz wyszukać długie pokrętła. Może w kolejną zimę i długie wieczory. 

Tak były conajmniej dwie wersje. Co do pokręteł, to będzie trudno takie znaleźć. Jest jednak sposób na poradzenie sobie z tym. Zrobienie przedłużek na zwykłych pokrętłach z budzików Poltika. Mm tak zrobione i działają. Co do tylnego panelu, to przydatne są spody z szuflad starych mebli z lat 50-tych. Właściwie nie do odróżnienia. Z metalowymi osłonami, nie powinno być problemu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za podpowiedź z przedłużkami. Tylko będę musiał znaleźć coś pasującego i z lewym gwintem.

A co do pleców, moim zdaniem odpowiednia będzie współczesna sklejka iglasta/sosnowa i postarzacz. Nie będzie widać, że dorabiana. Nie będę demolował szafki. aby zrobić plecy zegara ;). Choć mam jeszcze jakąś obudowę od pieszyckiego chodzika w stanie totalnej dewastacji. Może jej plecy podpisują materiałowo.

Mam też starą pokrywę, obudowę do maszyny Singera. Jest ona w stanie fatalnym i renowacją jest nieopłacalna. Jest ze sklejki. i powinna nadać się. Zrobiłem z niej tylną ściankę i nie pasuje kolorystycznie, ponieważ ta sklejka jest z drzewa egzotycznego od wewnątrz i z orzecha amerykańskiego z zewnątrz.

Edytowane przez KWF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, KWF napisał(-a):

Dziękuję za podpowiedź z przedłużkami. Tylko będę musiał znaleźć coś pasującego i z lewym gwintem.

A co do pleców, moim zdaniem odpowiednia będzie współczesna sklejka iglasta/sosnowa i postarzacz. Nie będzie widać, że dorabiana. Nie będę demolował szafki. aby zrobić plecy zegara ;). Choć mam jeszcze jakąś obudowę od pieszyckiego chodzika w stanie totalnej dewastacji. Może jej plecy podpisują materiałowo.

Mam jeszcze starą pokrywę, obudowę do maszyny Singera. Jest ona w stanie fatalnym i renowacją jest nieopłacalna. Jest ze sklejki i powinna nadać się.

Co do przedłużki, to odcinasz z innego pokrętła i masz taki gwint jak trzeba.

Co do sklejki, to już decyzja należy do restauratora. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi