ptaku2 9 #1 Napisano 18 Kwietnia W moim DW-5600 zaczęła bateria dawać znać że już czas na wymianę i kupiłem baterię (jest markowa i odpowiednie napięcie zmierzone). Podszedłem do tego dość nonszalancko bo nie takie rzeczy się robiło no i to przecież G-Shock więc przecież nie da się popsuć I zonk - czy stara czy nowa bateria wyświetlacz jest martwy. Mogę jeszcze coś sprawdzić? Może elektrostatyka albo próbując odpiąć zaczep baterii coś zwarłem 😕 No i gdzie i jaki kupić moduł kupić - jestem minimalistą (chociaż akurat zegarków/zegarów mam zdecydowanie więcej niż trzeba ;)) i mam proekologiczne zacięcie. Ale jeśli mam płacić więcej niż za zegarek... A w najgorszym razie popatrzę czy jakiś DW-5600 lepiej mi podpasuje ale wstyd na całą dzielnię... Oznaczenie z tyłu: 1545 DW-5600E 0 Zim, Poljot Signal, Tissot Seastar, Stowa Flieger, G-Shock, Seiko Orange Monster. Budziki Slava, zegary Majak i Mołnia, Poljot De Luxe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Daito 6133 #2 Napisano 18 Kwietnia Tak na szybko, jak bawiłem się w składanie g-shock'ów to w większości przypadków kupowałem części tutaj https://www.swiatzegarkow24.pl/szukaj?controller=search&s=DW-5600&order=product.position.desc ale obecnie widzę że nie ma modułów dostępnych. Nie mam pojęcia co mogło się stać, ale jeśli bateria jest sprawna to faktycznie coś mogłeś zewrzeć albo coś mogło się "od lutować". Nie wiem czy jest sens szukać modułu - może lepiej jest wymienić zegarek, no chyba że zapolujesz na moduł do DW-5030 np.: ten: https://allegro.pl/produkt/oryginalny-mechanizm-modul-casio-dw-5030-dw-5030d-1-1e4ac727-10b3-4c8a-8e90-c7eda96f770a?offerId=18509896042 wtedy sens jest - i jak założysz szybko to zauważysz A jak wygląda "kostka" z tym modułem możesz zobaczyć wpisując w google DW=5030D-1 zegarek ten co prawda w oryginale posiada metalową kopertę ale moduły są zamienne z DW5600 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Markol 2498 #3 Napisano 18 Kwietnia (edytowane) Typ (numer) modułu powinien być podany na dekielku- czterocyfrowy w ramce. Jeśli to taki, jak na zdjęciu poniżej, to jest to moduł 3229. Ja bym szczerze powiedziawszy zaczął od wizyty u zegarmistrza. Może po prostu coś nie styka i nie ma potrzeby wymiany całych bebechów. Edytowane 18 Kwietnia przez Markol 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Daito 6133 #4 Napisano 18 Kwietnia 4 minuty temu, Markol napisał(-a): Typ (numer) modułu powinien być podany na dekielku- czterocyfrowy w ramce. Jeśli to taki, jak na zdjęciu poniżej, to jest to moduł 3229. @ptaku2 podał numer modułu w pierwszym poście to 1545 - to ten sam moduł co 3229 - tam jakieś drobne zmiany są tylko dotyczące (o ile dobrze pamiętam) kalendarza. Do DW-5600 pasują wszelkie moduły od DW-5000 DW-5030-X DW5035X itd - daje to sporą przestrzeń do modyfikacji tego zegarka nie tylko na polu "ciuchów" ale też wyświetlacza, czy całego modułu - ja np. nie mam cierpliwości do przekładania wyświetlaczy, ale na forum są i tacy specjaliści. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ptaku2 9 #5 Napisano 18 Kwietnia Panowie! Znalazłem - gdzieś na YT była naklejka o zwarciu + z punktem AC. U mnie brak takiej informacji może kiedyś bateria była wymieniana nie wiem. Ale znalazłem tu. Oczywiście wcześniej zwierałem do tego większego pola kontaktowego dopiero tutaj na obrazku zobaczyłem właściwy punkt i jak dałem lupę w telefonie (oczy już nie te) - to widać bardzo niewyraźne ale jednak AC. I... pomogło. Wyświetlacz się "włączył" Ufff... https://www.watchuseek.com/threads/battery-change-question.5525935/ 3 Zim, Poljot Signal, Tissot Seastar, Stowa Flieger, G-Shock, Seiko Orange Monster. Budziki Slava, zegary Majak i Mołnia, Poljot De Luxe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Markol 2498 #6 Napisano 18 Kwietnia 26 minut temu, ptaku2 napisał(-a): I... pomogło. Wyświetlacz się "włączył" Ufff... 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ptaku2 9 #7 Napisano 18 Kwietnia (edytowane) Niestety w międzyczasie zacząłem oglądać co kupić w miejsce nieboszczyka. I mimo, że ożył zastanawiam się nad GW-5000U-1ER. Solar jak solar, ale synchro oraz zakręcany dekielek. To byłby dla mnie g-shockowy gral Muszę teraz przeczekać parę tygodni aż mi przejdzie A "nieboszczyk" - nie wiem co to za jakaś inna wersja bo przyciski ma jak by pozłacane - jakaś może cygańska wersja 5600 Edytowane 18 Kwietnia przez ptaku2 4 Zim, Poljot Signal, Tissot Seastar, Stowa Flieger, G-Shock, Seiko Orange Monster. Budziki Slava, zegary Majak i Mołnia, Poljot De Luxe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GTB 20072 #8 Napisano 18 Kwietnia 3 godziny temu, ptaku2 napisał(-a): A "nieboszczyk" - nie wiem co to za jakaś inna wersja bo przyciski ma jak by pozłacane - jakaś może cygańska wersja 5600 To akurat bardzo zacna wersja DW-5600EG-9 - moim zdaniem jedna z najlepszych wydań podstawowej kostki. 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach