granvorka 0 #1 Napisano 22 Maja Cześć, mam nowego seiko srpd79k1 z automatycznym mechanizmem i od samego początku zauważyłem, że bardzo się śpieszy. Myślę, że nawet 2-3 minuty w przeciągu godziny. Co z tym zrobić? Zegarmistrz ogarnie? Czy wysyłać na gwarancję? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lupusrex 679 #2 Napisano 22 Maja Nowy, czyli kupiłeś ze sklepu? Jeśli tak to bym wymienił na niezgodność. Oficjalna tolerancja chodu mechanizmu Seiko 4R36 wynosi od -35 do +45 sekund na dobę. Nowy może się delikatnie rozjechać zanim się nie „ułoży” ale nie aż tak. Ja bym pozwolił mu się rozładować na Maksa aż stanie i zobaczył co dalej po nakręceniu. Jeżeli dalej będzie tak mocno się śpieszy to tylko wymiana. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
granvorka 0 #3 Napisano 22 Maja Okej, tak zrobię. Dziękuję za pomoc. Rozładuję go i nakręcę od nowa dam znać co i jak. Pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 5023 #4 Napisano 22 Maja 47 minut temu, granvorka napisał(-a): Okej, tak zrobię. Dziękuję za pomoc. Rozładuję go i nakręcę od nowa dam znać co i jak. Pozdrawiam Możliwe, że został namagnesowany, albo skleił się włos balansu w transporcie. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawel007 5145 #5 Napisano 23 Maja (edytowane) Mialem podobnie z inna marką. Zegarmistrz „pacnął” zegarkiem w drugą dłoń i bylo ok. Sklejony wlos. Wygląda okrutnie ale dziala😁 Edytowane 23 Maja przez pawel007 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
granvorka 0 #6 Napisano 23 Maja Dziękuję Panowie za pomoc. Rozładowałem go i pacnąłem 🫣 i działa! Przez noc nie pośpieszył się ani minuty. A wcześniej wyglądało to naprawdę mega słabo 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach