Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
jarek91

Identyfikacja zegarka + porady

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Cześć, ciotka ma stary rodzinny zegarek. Niestety nie działa już. Pytanie co to za zegarek?

- Google twierdzi, że damski zegarek marki Record Watch Co. z lat 20/30

- niesprawny mechanizm

- numer 10924

- 14k (56, 0.585)

Czy opłaca się go naprawić? I co to dokładnie za zegarek? Ciocia prawdopodobnie będzie chciała go sprzedać. Tak wiem jakie zasady, nie chcę wyceny, chcę porad :) Niestety nie mam innych zdjęć tego zegarka.

WhatsApp Image 2026-07-11 at 20.14.04.jpeg

WhatsApp Image 2026-07-11 at 20.14.14.jpeg

EDIT: Dostałem jeszcze takie zdjęcie:
1814268126_WhatsAppImage2026-07-11at20_54_51.thumb.jpeg.ec0bf35cbf00910e1350b795c196fec8.jpeg

Edytowane przez jarek91

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli rodzinny to po co sprzedawać ?Złota tam nie wiele a może naprawic się da.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu google kojarzy to z Recordem - nie wiem.

Datowanie raczej trafne.

Naprawa? Jak ma leżeć, to nie ma sensu. Pod handel też nie ma sensu, bo i tak jedyną wartość stanowi tu złoto, takich zegareczków teraz panie nie noszą...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, hrabia napisał(-a):

Datowanie raczej trafne.

Naprawa? Jak ma leżeć, to nie ma sensu. Pod handel też nie ma sensu, bo i tak jedyną wartość stanowi tu złoto, takich zegareczków teraz panie nie noszą...

Jakieś 3-4 gramy w cenie skupu złomu. Lepiej schować do szuflady, nawet bez naprawiania. Wartość "rodzinna" jest tu najwyższa. 
Swoją drogą - nie ma zdjęć mechanizmu?

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Anansi napisał(-a):

Jakieś 3-4 gramy w cenie skupu złomu. Lepiej schować do szuflady, nawet bez naprawiania. Wartość "rodzinna" jest tu najwyższa. 
Swoją drogą - nie ma zdjęć mechanizmu?

tak, jak ktoś ma sentyment, to wiadomo, że lepiej schować. z drugiej strony - gdyby sentyment miał każdy, to nie byłoby tyle starych zegarków na rynku ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, hrabia napisał(-a):

Datowanie raczej trafne.

Bo to Google, więc popełnia błędy :) A porównywanie obrazków działa na bazie AI, a każdy wie, że to nie daje 100% pewności.

No trafne, bo to należało do babci mojej ciotki (czy jakoś tak).

Co do handlu - niby ciocia ma chętnego na ten zegarek za 800zł, ale na ile gość jest serio chętny, to się pewnie niedługo okaże. Naprawę zegarmistrz wycenił na 350zł bodajże (z zastrzeżeniem, że może się nie udać naprawić), więc raczej też nie ma sensu naprawiać, by sprzedać działający - bo różnica w cenie pewnie ledwo pokryje wydatek na naprawę.

4 godziny temu, hrabia napisał(-a):

tak, jak ktoś ma sentyment, to wiadomo, że lepiej schować. z drugiej strony - gdyby sentyment miał każdy, to nie byłoby tyle starych zegarków na rynku ;) 

No ciocia nie ma sentymentu do takich rzeczy. Woli sprzedać, zawsze jakiś grosz wpadnie na emeryturze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 12.07.2026 o 20:13, jarek91 napisał(-a):

Bo to Google, więc popełnia błędy :) A porównywanie obrazków działa na bazie AI, a każdy wie, że to nie daje 100% pewności.

No trafne, bo to należało do babci mojej ciotki (czy jakoś tak).

Co do handlu - niby ciocia ma chętnego na ten zegarek za 800zł, ale na ile gość jest serio chętny, to się pewnie niedługo okaże. Naprawę zegarmistrz wycenił na 350zł bodajże (z zastrzeżeniem, że może się nie udać naprawić), więc raczej też nie ma sensu naprawiać, by sprzedać działający - bo różnica w cenie pewnie ledwo pokryje wydatek na naprawę.

No ciocia nie ma sentymentu do takich rzeczy. Woli sprzedać, zawsze jakiś grosz wpadnie na emeryturze.

Zrozumiałe. Kupujący weźmie kopertę na złom, mechanizm pójdzie na śmietnik albo w pakiecie na allegro/olx. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli w środku jest mechanizm z wychwytem cylindrowym, to nie dziwię się zegarmistrzowi, że powiedział , "że może się nie udać naprawić"

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi